Witcher Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Andrzej Sapkowski

Äänikirja

Johdanto

Viimeinen toivomus on puolalaisen palkitun kirjailijan Andrzej Sapkowskin Witcher (Noituri) sarjan ensimmäinen osa. Witcher on fantasiakirjasarja. Sarjaan kuuluu kaksi novellikokoelmaa ja kuusi romaania. Sarjan päähenkilö on nimeltään Geralt Rivialainen, hän on noituri. Noiturit ovat mutantteja, heidän kykynsä ylittävät ihmisen rajat ja he surmaavat hirviöitä työkseen. Kirjasarjan pohjalta on tehty elokuva ja televisiosarja, kolme videopeliä sekä sarjakuvia. Witcher voitti muun muassa tähtifantasia-palkinnon vuonna 2011.

Suomennokset sarjasta on tehnyt Tapani Kärkkäinen. Suomessa teokset julkaistiin kronologisessa järjestyksessä, ei alkuperäisessä järjestyksessä. Viimeinen toivomus, Witcher äänikirja on tutun lukijan Aki Laitisen äänittämä. Kestoltaan tämä ensimmäinen osa sarjasta Witcher äänikirja ilmainen on noin 11 tuntia pitkä.

Kirjasta: Witcher

Witcher äänikirja ilmainen päähenkilönä on noituri Geralt Rivialainen. Häntä tunnetaan myös Valkoisen Suden nimellä. Noiturit tappavat erilaisia hirviöitä maksua vastaan. Noitureita koulutetaan rankasti tehtäväänsä. Koulutuksen myöstä noiturissa tapahtuu kehon mutatointi, jonka takia noituri menettää osan hius- sekä iho pigmenteistään. Geraldille tehdyt kokeelliset koulutusmenetelmien seuraksensa hän menetti kaiken pigmentin silmistään, hiuksistaan ja ihostaan. Hän sai myös poikkeuksellisen maagiset voimat.

Geralt kantaa selässään kahta miekkaa, niistä pienempi on tarkoitettu ihmisille ja toinen tarkoitettu hirviöille. Hirviöitä Geralt tappaa rahasta, ihmisiä hän ei koskaan tapa rahasta. Geralt elää murrosajassa. Vanhassa aikakaudessa noitureilla oli paljon töitä mutta nyt on koko ajan vaikeampaa löytää työtä.

Viimeinen toivomus on novellikokoelma ja jokaisessa teoksen novelleissa käsitellään Geraltin toimeksiantoja. Geraltin elämässä korostuu ennen kaikkea se, ettei hän pysty, eikä välttämättä haluakkaan, erottaa ammattinsa ja yksityiselämänsä toisistaan. Noituri on aina noituri.

Geralt on ristiriitainen hahmo. Hän kohtaa elämässään paljon halveksuntaa ja epäluuloa ja samalla Geralt tietää olevansa muita ylivoimaisempi. Tästä tiedosta johtuen Geralt ei pahemmin välitä muiden mielipiteistään.  Kuten fantasiakirjoissa yleensä myös Witcher äänikirja käsittelee hyvyyttä ja pahuutta. Geralt hahmona ei ole paha, mutta ei hyväkään. Hän on noituri ihmisten maailmassa, välttämätön mutta silti ulkopuolinen ja lainsuojaton. Geralt suojelee ihmisiä vihollisilta mutta hän joutuu myös itse vihollisen taikuuden uhriksi. Viaton ihminen voidaan taikoa ihmissudeksi ja kaunis nainen voikin olla petollinen vampyyri. Katsomalla ei voi tunnistaa ihmisyyttä.

Witcher äänikirja on samalla mustan huumorilla höystetty tarina, joka on hyvin melankolinen. Tarina on vauhdikas tinkimätön fantasia missä hahmot saavat uudenlaiset luonteet ja roolit. Saagassa kartoitetaan ihmisyyden rajaseutua, niin kun hyvässä tarussa usein tapahtuu.

Kirjailijasta: Andrzej Sapkowski

Andrzej Sapkowski syntyi vuonna 1948 Puolan Łódźissa missä hän yhä edelleen asustaa. Hän on opiskellut taloutta ja teki kirjailija uransa ennen työtä ulkomaankaupan yhteydessä.  Vuodesta 1986 hän toimii fantasiakirjailijana. Hän on tullut tunnetuksi sarjastaan Witcher (Noituri). Sarjasta on tehty kaksi tv-sarjaa sekä videopelejä. Sapkowski on myös kirjoittanut fantasiatrilogian hussilaissotilaista sekä romaanin Żmija.

Witcher sarjaa Sapkowksi julkaisi ensin Fantastyka-lehdessä. Vuonna 1990 kaikista julkaistuista materiaalista tehtiin kirja, jota nimettiin Noituriksi. Seuraavaksi julkaistiin Noiturista kertovat kirjat Viimeinen toivomus sekä Kohtalon miekka. Nämä kirjat tekivät Sapkowskista tunnetun. Sapkowski on saanut useita palkintoja työstään muun muassa englantilaisen David Gemmel fantasiakirjapalkinto ja espanjalainen Premio Ignotus palkinto.

Kuuntele Ilmaiseksi: