Knalli ja sateenvarjo Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Edward Taylor

Äänikirja

Johdanto

Yleisradion esittämä Knalli ja sateenvarjo suomalainen versio englantilaisesta kuunnelmasta. Alkuperäisen sarjan englanninkielinen nimi on The Men from the Ministry. Alkuperäisen sarjan kirjoittajia ovat Edward Taylor ja John Graham.  Englannissa sarjaa esitettiin vuodesta 1962 vuoteen 1977 asti. Suomalainen versio Knalli ja sateenvarjo tehtiin vuodesta 1979 vuoteen 2008 asti. Suomessa sarjaa esitettiin vuoteen 2010 saakka.

Sarjassa pilaillaan sekä byrokratian että valtion virkamieheen kustannuksella, brittihuumorialla. Knalli ja Sateenvarjo on Yleisradion klassikko. Jaksojen pituus vaihtelee. Lyhin on 25 minuuttia pitkiä ja pisin kuunnelman on 48 minuuttia pitkä.  Jaksoja löytyy 170 kapaletta.

Knalli ja sateenvarjo äänikirja on olemassa 66 kappaletta. Knalli ja sateenvarjo äänikirja ilmainen on täynnä klassikkonäyttelijöiden äänitteitä, kuten Kauko Helovirta (Hamilton-Jones), Pekka Autiovuori (Lamm), Aila Svedberg (Mildred) ja Yrjö Järvinen (sir Henry). Helovirran kuoltua 1997 hänet korvasi Heikki Nousiainen.

Kirjasta: Knalli ja sateenvarjo

Knalli ja sateenvarjo: Päävoitto on ensimmäinen osa kuunnelmassa. Jaksoa julkaistiin vuonna 1979. Jaksossa Ministeriön Erikoisosaston virkamiehet saavat mielenkiintoisen työtehtävän. Heidän pitää järjestää valtionarpajaiset sellaisella tavalla, että se on mahdollisimman tehokas ja tuottelias. Mutta kuka voittaakaan päävoiton? Knalli ja sateenvarjo äänikirja ilmainen päävoitto jaksossa äänessä ovat Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori ja Yrjö Järvinen. Knalli ja sateenvarjo äänikirja on vuodesta 2020. Jakso on 33 minuuttia pitkä. 

Knalli ja sateenvarjo: Hyvin menee, on kuunnelman toinen osa. Alkuperäinen jakso julkaistiin vuonna 1980. Knalli ja sateenvarjo : Hyvin menee jaksossa virkamiehet Hamilton-Jones ja Lamm saavat tehtäväkseen järjestää merkittäviä tapahtumia. Hoitavat virkamiehet hoitavat työtehtävänsä kuitenkin omalla klassisella tyylillään. Keskeisissä rooleissa kuullaan Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori ja Yrjö Järvinen. Ääneen pääsevät myös Heikki Nousiainen, Aila Svedberg ja Asko Sarkola. Jakson kesto on 37 minuuttia.

Knalli ja sateenvarjo: Kruununjalokivet varmoissa käsissä on kuunnelman kolmas osa. Yle radioteatteri tuotti ja julkaisi jakson vuonna 1980. Jaksossa Ministeriön Erikoisosaston virkamiehet saavat hyvin vastuullisen tehtävän, kun heidän pitäisi huolehtia Englannin kruununjalokivistä valtionpäivien avajaisiin asti. Luonnollisesti heitä häiritsee kuitenkin toinen, hauskempi työtehtävä ja eikä aikaakaan ennen, kun on asiat sekaisin. Knalli ja sateenvarjo äänikirja ilmainen jaksossa kolme, kruununjalokivet varmoissa käsissä äänessä ovat Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori, Yrjö Järvinen, Heikki Nousiainen, Aila Svedberg ja Asko Sarkola. Jakso on 42 minuuttia pitkä.

Knalli ja sateenvarjo: Keinottelua huonekaluilla on kuunnelman neljäs osa. Alkuperäinen jakso Yle radioteatteri tuotos julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1980. Jaksossa Sir Henryn haluaa, että ministeriössä vaihdetaan huonekalut moderneihin. Samaan aikaan Sir Henry pyytää Iso-Britannian salaisen puolustusprojektimuistion. Muistio taisi olla yhden jo myydyn lipastonlaatikossa mutta löytyykö salainen muistio ja mistä? Knalli ja sateenvarjo äänikirja ilmainen neljännessä osassa kuulemme Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori, Yrjö Järvinen, Heikki Nousiainen, Aila Svedberg ja Asko Sarkola. Jakson kesto on 36 minuuttia.

Kirjailijasta: Edward Taylor

Knallin ja sateenvarjo sarjan alkuperäiset pääsääntöinen kirjailija on Edward Taylor. Joitakin osia kuunnelmasta hän on kirjoittanut yhteistyössä esimerkkisi John Grahamin kanssa.  

Edward Taylor syntyi vuonna 1931 Englannissa.  Taylor on käsikirjoittaja ja kirjailija, hän tuli tunnetuksi kuunnelmastaan Knalli ja sateenvarjo (engl. The Men from the Ministry).  Taylor keksi Knallin ja sateenvarjon 1960-luvun alkupuolella. Hän lounasti yhdessä R. Murdochin kanssa. Seuralainen pyysi Tayloria kirjoittamaan radiokomedian, jossa hän voisi itse esiintyä. Englannissa Knallia ja sateenvarjoa tehtiin 144 jaksoa ja Suomen lisäksi kuunnelmasta on myös omat versionsa muun muassa Etelä-Afrikassa ja Ruotsissa. Taylor kirjoitti jaksoja suomenkieliseen Knalli ja sateenvarjoon aina vuoteen 2008 asti.

Taylor on myös salapoliisiromaanit Shadows of Treason (vuonna 2012) ja Terror by Gaslight (vuonna 2015) kirjoittaja.

Kuuntele Ilmaiseksi: