Einari Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Antti Heikkinen

Äänikirja

Johdanto

Einari: Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta on kertomus Einari Vidgrenistä sekä hänen omasta metsäkoneyhtiöstänsä. Nuoresta maaseudun kasvatista tuli menestyksen yrityksen perustaja ja johtaja. Yhtiö on saavuttanut menestystä sekä kotimaassa että maailmalla. Metsäkoneet tuotetaan edelleen kirkonkylällä Savossa. Sekä yrityksen johtaja Einari, että metsäkoneyhtiö Ponsse on vahvasti suomalainen. Ponsse Oyj yhtiö on vastaanottanut Tasavallan Presidentin myöntämä vienninedistämispalkinnon kaksi kertaa, ainoana yrityksenä Suomessa.

Antti Heikkinen kirjoitti kirjan kolme vuotta. Kirja julkaistiin vuonna 2020. Einari äänikirja ilmainen julkaistiin samana vuonna. Antti Heikkinen on aiemmin kirjoittanut kiitetyt elämäkerrat muun muassa Juice Leskisestä, Heikki Turusesta sekä Kalle Päätalosta. Einari äänikirja on äänittänyt myös itse kirjailija.

Kirjasta: Einari

Einari Vidgren kävi jo nuorena metsätöissä. Siihen aikaan metsätöissä käytetiin työkaluna pelkkä pokasaha sekä kirves. Työ oli hidasta, puut sahatiin käsin. Puut siirrettiin hevosilla mitä hankaloitti ja hidastutti työtä entisestään. Koulua Vidgren ei käynyt, muuta kun Vieremäen kansakoulu. Käsillä tehty työ kiinnosti enemmän, kun kirjat. Vidgren mietti metsätöitä tehdessään konsteja, kuinka tehostaa työtä. Einari ei tuntenut tyytyväisyyttä niihin metsätraktoreihin mitä oli saatavilla, koska vikoja oli liikaa ja ne eivät tarpeeksi vastannut tarpeisiin. Einari vuokrasi pajan ja aloitti suunnittelemaan ja rakentamaan parempaa metsäkonetta.

Itse koottu ja hitsattu kone valmistui vuonna 1969, ja se hämmästytti monia. Kone oli rumalta, mutta metsällä se oli luotettava ja hyvin tehokas. Ponsse oli koneen kutsumanini. Nimi oli peräisin sekarotuisen piskin mukaan, joka siihen aikaan kiersi kylällä. Koirasta tiedettiin, että se ajoi jäniksiä metsässä säällä, kun säällä aivan kuten metsäkonekin kaatoi puita. Ponsse-koneita meni myyntiin ja niitä haluttiin lisää. Einarin koneet ei tarvinnut huoltaa jatkuvasti. Metsäkonetehdas Ponsse Oy perustettiin vuonna 1970.

Einari oli naimisisissa ja hänelle syntyi neljä poikaa. Neljästä pojasta kolme ovat nykyään perheyrityksen Ponssen palkkalistoilla. Jarmo Vidgren on nykyään Ponssen hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön kasvot. Myös Juha ja Janne Vidgren ovat yhtiössä keskeisessä roolissa. Jukka Vidgren on elokuvaohjaaja. Vidgren erosi vaimostaan vuonna 2004. Liiketoiminnan lisäksi Vidgren harrasti hevosurheilua. Hän kasvatti ja jalosti maailmanluokan ravihevosia.

Antti Heikkisen Kirjasta: Einari äänikirja ilmainen ja kirjaversio julkaistiin vuonna 2020. Varsinkin Einari äänikirja on saanut hyviä arvosteluja.  Heikkinen tuskaili kirjan kanssa pitkään, Vidgren ei juurikaan puhunut siviilielämästään lehtihaastatteluissa. Heikkinen kutsuu Vidgreniä vaikenijaksi, huolista ja murheistaan Vidgren i puhunut edes vaimolleen.  Einari: Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta on hieno kuvaus miehestä, jonka voimantahto vei hänet ja hänen metsäkoneensa maailmalle.

Kirjailijasta: Antti Heikkinen

Antti Heikkinen syntyi vuonna 1985 Nilsiässä. Heikkinen on kirjailija ja toimittaja. Hänen esikoisromaaninsa Pihkatappi julkaistiin vuonna 2003.  Heikkinen toimi toimittajana Pitäjäläinen-paikallislehdessä, kunnes vuonna 2017 ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi.

Heikkinen tuskaili vuosikausia, miten hän saa Einarin elämään kirjan sivuilla. Einari-elämäkerran tekeminen oli Heikkiselle hankalin kirjaprojekti tähän mennessä syystä, että Einari Vidgren ei juurikaan puhut itsestään tai tunteistaan julkisuudessa. Heikkinen kertoo kirjoittavansa neljästä viiteen käsikirjoitusta alkuun mihin hän ei ollut tyytyväinen. Einari: Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta valmistui samana syksynä kuin Heikkisen kirjoittama elämäkerta laulaja Kari Tapiosta.

Antti Heikkinen on aiemmin kirjoittanut kiitetyt elämäkerrat Heikki Turusesta, Juice Leskisestä, Jaakko Teposta sekä Kalle Päätalosta.

Kuuntele Ilmaiseksi: