Vuonna 1984 Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: George Orwell

Äänikirja

Johdanto

Vuonna 1984 on George Orwellin kirjoittama tulevaisuusfiktio. Kirjaa on sanottu olevan 1900-luvun tunnetuin englantilainen romaani. Kirja julkaistiin vuonna 1949. Tarinan juoni sijoittuu Orwellin keksimään dystopiaan, valtioon nimeltä Oseania. Siellä diktaattori nimeltään Isoveli valvoo kansalaisiaan hyvin tarkasti. Winston Smith niminen päähenkilö on töissä Totuusministeriössä missä kylmästi väärennetään historiaa sellaiseksi kuten diktaattori haluaa. Winston Smith inhoaa Isoveliä, vaikka se onkin kiellettyä. Smith alkaa etsiä samankaltaisia toisinajattelijoita, kun hän itse, vaikka hän tietää sen olevan hengenvaarallista. Isoveli valvoo…

Vuonna 1984 äänikirja julkaistiin vuonna 2020. Vuonna 1984 äänikirja ilmainen on Paavo Kerosuon äänittelemä ja pituudeltaan teos on noin 12 tuntia pitkä. Teos on suomentanut Raija Mattila.

Kirjasta: Vuonna 1984

Vuonna 1984 julkaistiin Englannissa vuonna 1949. Kirja on George Orwellin tunnetumpia teoksia. Orwell oli kirjailija, toimittaja ja kriitikko. Vuonna 1984 on laajasti tunnettu maailmalla. Tunnettu tulevaisuusfiktio romaani on kuvailtu 1900-luvun tunnetuiksi englantilainen romaani.

Kirjan tapahtumat keskittyvät dystopiaan, valtioon nimeltä Oseania. Maailma on jaettu Orwellin teoksessa kolmeen eri suurvaltioihin, jotka käyvät jatkuvaa sotaa toisiansa vastaan. Sotaa käydään maa-alueista, jotka ei kuulu kenellekään. Oseaniaan kuuluu brittiläinen imperiumi sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikka. Euraasiaan luetaan silloinen Neuvostoliitto koko Eurooppa lukuun ottamatta Britit sekä Islanti ja Itäasiaa mihin kuuluu Kiina, Japani sekä jotkut niiden naapurimaat.

Vuonna 1984 äänikirja esittää päähenkilön Winston Smith. Smith on töissä paikassa, totuusministeriössä, jonka tehtävä on muuttaa historiaa niin että se sopii Isoveljelle. Isoveli on Oseania johtava tyranni. Winston Smith on salaisesti toisinajattelija ja hänen mielenkiintonsa on herättänyt hahmo nimeltä Emmanuel Goldstein. Goldstein pidetään vallankumouksellisena. Smithin työtoverina työskentelevä O´Brien vaikuttaa Smithin silmissä kannattamaan Goldsteinia.

Smith aloittaa suhteen, tämäkin vastaan isoveljen aatteita ja uskomuksia, toisen työkaverinsa Julian kanssa. Juliakin paljastuu olevan Isoveljen vastustajaksi. Pari uskoutuu työtoverilleen O´Brienille, jonka jälkeen tarina muuttuu vielä mutkikkaammaksi.  Vuonna 1984 äänikirja ilmainen tarjoaa ihmeellisen paljon paikkansa pitävää nykyaikaisuutta vuosein takaa. Teos on yleissivistyksen yksi tärkeimmistä kirjoista lukea.

Vuonna 1984 oli Neuvostoliitossa kielletty vuoteen 1988 asti. Alkuperäisestä suomennoksestakin poistettiin kohta syynä, että kohta katsottiin olevan ulkopoliittisesti liian herkkä. Vuonna 1984 on sanottu olevan varoitus totalitarismista ja kirjasta tulleet käsitteet on jäänyt yleiseen kielenkäyttöön kuten esimerkiksi ”isoveli valvoo”.

Vuonna 1984 äänikirja julkaistiin vuonna 2021. Suomennoksen on tehnyt Raija Mattila. Vuonna 1984 äänikirja lukee Paavo Kerosuo. Pituudeltaan se on noin 12 tuntia.

Kirjailijasta: George Orwell

George Orwell oli oikealta nimeltään Eric Arthur Blair. Hän syntyi siirtomaavirkamiehen poikana Intiassa vuonna 1903, perhe oli kuitenkin englantilainen.  Eton collegea käynyt Orwell seurasi isänsä jalanjäljissä ja toimi uransa alussa siirtomaavirkamiehenä Intiassa ja Burmassa. Erotettuaan siirtomaavirkamiehen tehtävistään vuonna 1927 Orwell alkoi kirjoittamaan, toiveena elättää itsensä kirjoittamalla. Hän toimi loppuelämänsä toimittajana ja kirjailijana. Orwell kuoli sairastuttuaan tuberkuloosiin vuonna 1950, vaan 46-vuotiaana, Lontoossa. Orwell tuli tunnetuksi myös poliittisista mielipiteistään. Hän oli lähinnä sosiaalidemokraatti.

Orwellin kirjoista ovat suosionsa säilyttäneet Vuonna 1984 lisäksi muun muassa Eläinten vallankumous, epäsuorasti neuvostokommunismia kritisoiva teos sekä Katalonia, Katalonia joka on Espanjan sisällissodasta kertova reportaasi. Orwell osallistui vapaehtoisena itse tähän sotaan. 

Kuuntele Ilmaiseksi: