Vuoksen helmi Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Laila Hirvisaari

Äänikirja

Johdanto

Laila Hirvisaaren Imatra-kirjasarjan neljäs osa Vuoksen Helmi kertoo 1900-luvun alkupuolen Suomesta. Kirjasarjaan kuuluu vielä päätöskirja. Tapahtumat sijoittuvat Imatralle ja Valtionhotelliin. Vuoksen helmi äänikirja esittää pääosassa oleva Julia Morton joka on perheensä kesäpaikaksi vuokrannut talon Valtionhotellin läheisyydestä mutta perheensä kanssa vietetyn ajan lisäksi häntä kiinnostaa kovasti venäläisten runoilijoiden seura.

Julia viettää pitkiä valoisia öitä keskustellen venäläisten taitelijoiden kanssa ja hiljattain Julia alkaa näkemään Venäjän ja Suomen erot aivan uudella tavalla ja hänelle aukeaa aivan uudenlainen maailma ja Julia joutuu lopuksi tekemään isoja ja vaikeita päätöksiä omassa yksityiselämässä. Vuoksen helmi äänikirja ilmainen on Erja Manton äänittämä. Äänikirjan pituus on 15 tuntia ja 44minuuttia pitkä.

Kirjasta: Vuoksen helmi

Laila Hirvisaaren Imatra kirjasarjan neljäs osa Vuoksen helmi äänikirja sijoittuu pääosin Imatralle ja siellä olevan Valtiohotelliin ja sen lähialueeseen. 1900-luvun alussa sekä Imatra että Valtiohotelli ja sen maisemat olivat matkailijoiden suosiossa. Alueella viihtyivät erityisesti Venäjästä tulleet aateliset, muut rikkaat ja kulttuurivaikuttajat mutta siellä nähtiin myös eurooppalaisia merkkihenkilöitä. Alueen Varpasaaressa oli aikoinaan jopa englantilainen kalastuskerho.

Vuoksen helmi äänikirja ilmainen kuvaa miten Suomen kenraalikuvernööriksi on juuri nimitetty F. A. Seyn. Mies joka oli ollut ensimmäisen sortokauden aikaan jo venäläistämistoimenpiteiden tärkeässä roolissa toimenpiteiden toteuttajana Suomessa. Nyt uudelleen aloitetut yhtenäistämistoimet ovat johtaneet uuteen takaiskuun, kun duuma päättää Suomen asioista. Kaikki tämä vaikuttaa toki myös elämään Imatralla.

Myös Valtionhotellin asiat ovat muuttaneet. Hotellin uusi johtaja on menneisyydestä vaitonainen, eikä kukaan tunnu tietävän hänestä juuri mitään. Julia Morton saapuu perheensä kansaa kesäviettoon Imatralle, aivan hotellin läheisyyteen.

Vuoksen helmi äänikirja kertoo miten Julian avioliitto rakoilee ja kuvailee miten Julia ajautuu koko ajan kauemmas miehestään. Kun Julia sitten kiinnostuu viettämään enemmän aikaa kiinnostavien Pietarilaisten runoilijoiden kanssa keskustellen pitkin yötä asiat vaikeutuvat vielä enemmän. Julia saa kutsun Terijoelle muuttaa Julian käsitystä maailmasta ja varsinkin Suomen ja Venäjän erot tulevat hänelle yllätyksenä. Lopulta Julia joutuu vaikeiden ratkaisujen eteen. 

Laila Hirvisaaren kirja Vuoksen helmi, ja koko Imatra sarjan kirjat, aukaisee mielenkiintoisella tavalla Suomen historiaa ja aikaa missä kirjan tapahtumat ovat sijoittuneet. Hirvisaaren kirjassa on erittäin vahva naiskulma. Julian lisäksi saa lukija tutustua Vilmaan, kansanedustaja ja leski jolla on kuusi lasta. Hänen pesuetta seurataan muun muassa naapureiden toimesta tarkoin. Myös lääkäriksi opiskeleva Anna saapuu kesäksi Imatraan. 

Laila Hirvisaari kirjoittaa hyvin ja mielenkiintoisella tavalla vahvoista itsenäisitä naisista historiallisessa romaanissaan joka on helppolukuinen ja erittäin kiva lukukokemus.

Kirjailijasta: Leila Hirvisaari

Leila Hirvisaari syntyi Viipurissa, 1938. Hän menehtyi Helsingissä 2021. Hirvisaari oli tunnettu kirjailija joka useasti palkittiin työstään. Uransa aikana Hirvisaari kirjoitti useampi kirjasarja kuten Kannas, Sonja ja Laatokka. Hän kirjoitti myös sekä näytelmiä että tv-sarjojen käsikirjoituksia. Hänen kirjoissaan tapahtumat sijoittuivat Roomaan, Venäjälle, Karjalaan ja Intiaan. Hirvisaari oli eläessään yksi tärkeimmistä suomalaisista naiskirjailijoista joka on kirjoittanut historiallisista tapahtumista.  

Hirvisaaren esikoisteos oli nimeltään Lehmusten kaupunki, kirja ilmestyi vuonna 1972. Häneltä julkaistiin viimeisenä kirjana Kotimaa, teos julkaistiin vuonna 2004. Hirvisaari kirjoitti yli 40 teosta ja hänen kirjojansa on myyty noin 4 miljoonaa. Hirvisaari oli omasta yksityisemmästään hyvin vaitonainen eikä hän juurikaan koskaan puhunut siitä julkisuudessa. Työstään hän puhui mielellään. Hirvisaari voitti uransa aikana useampia palkintoja työstään.

Kuuntele Ilmaiseksi: