Vuoden vaellus Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Erno Saukko

Äänikirja

Johdanto

Erno Saukon kirjoittama Vuoden vaellus on kirja missä kirjailija itse kuvailee miten hän viettää vuoden Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapissa. Kaikki mitä hän tarvitsee vaelluksellaan hänellä, on ahkiossa tai rinkassa. Vaelluksellaan Saukko käveli yhteensä 2500 kilometriä. Vuoden vaellus äänikirja kuvailee Saukon kohtaamistaan Pohjolan luonnon kanssa. Matkansa Saukko taittoi vaellusreittien ulkopuolella ja vaikka vaellus tapahtui haastavissa oloissa ja etapit olivat pitkiä, kyseessä oli elämys.

Vaelluksella Saukko kohtasi vain harvoin muita ihmisiä mutta Lapin vuodenajan vaihtelut ja kaunis luonto tarjosi kokemuksia, joka säilyy koko elämän. Vuoden vaellus äänikirja ilmainen on Eino Heiskasen äänittämä. Äänikirjan pituus on 6 tuntia ja 18 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Vuoden vaellus

365 päivää, 2500 kilometriä, 3 maata. Vuoden vaellus äänikirja on elämys ja kokemus lukijallekin. Kirjassa Erno Saukko, kokenut vaeltaja, viettää vuoden Lapin maisemissa. Kyseessä on äärimmäisiä olosuhteita, hyvin vähän ihmisiä mutta sitä enemmän lepoa, kauneutta ja maisemia, jotka vievät jalat alta. Sen lisäksi kirja tarjoaa paljon tietoa vaellusta suunnittelevalle.

Vuoden vaellus äänikirja ilmainen kuvailee, miten Saukko tuntee suurta vetoa koskemattomaan luontoon ja miten hän on jo pitkään harrastanut yksinvaelluksia. Hän päättää nähdä omin silmin vuodenaikojen vaihtelun koskemattomassa erämaalla. Näin olleen Saukko kuvailee kirjassaan, miten kaunis värinäytelmä onkaan syksyllä, kun erämaa värjäytyy kauniiksi ruskaksi. Samanlaista tapahtuu keväällä, Saukko kertoo miten erämaa aivan yhtäkkiä herää eloon.

Pitkä, kuuden kuukauden kestävä talvi on erämaassa ankara. Talvi koettelee sekä varusteita että itse vaeltajaa. Talvi erämaassa on myös vaarallista, syvä lumi tai lumimyrsky voi johtaa jopa kuolemaan.

Vuoden vaellus äänikirja kuvaa miten Saukko matkansa aikana välttelee ihmisiä sekä niiden jättämiä jälkiä kuten polkuja tai valmiita vaellusreittejä. Ihmisiä hän näkee ainoastaan viidentoista huoltopisteidensä kohdalla, jossa häntä odottaa pahvilaatikoita, jossa on eväitä ja muita varustetäydennyksiä, jota hän itse on pakannut ennen vaelluksen alkua.

Vaellus alkaa elokuun alussa ihan Norjan koilliskärjessä, Kiiperissä. Sieltä Saukko jatkaa Suomen pohjoisrajan läheisyydessä Kaaresuvantoon asti. Tämän jälkeen hän hiihtää Ruotsin Lapin halki missä vuoristovaellus Kvikkojokkin ja Abiskon välillä on matkan ankarin osuus. Keväällä Saukko palaa Suomen Lappiin ja sieltä hän kulkee kesällä Pohjois-Norjan kautta takaisin lähtöpisteeseen. Matkan aikana Saukko kohtaa erilaisia eläimiä ja matka kulkee koko ajan ainoastaan napapiirin pohjoispuolella.

Kirjassa on kauniita kuvia ja pohdintoja vaelluksesta. Kirja on kaunis ja toimiva paketti ja vaellus kerrakseen uskomaton.

Kirjailijasta: Erno Saukko

Erno Saukko syntyi vuonna 1987 Raunalla. Nykyään hän asuu avopuolisonsa kanssa Oulussa. Saukko on koulutukseltaan matematiikan tohtori ja nykyään hän opiskelee lääkäriksi. Saukko harrastaa vaellusta, liikuntaa ja luonnossa liikkumista sekä valokuvaamista, metsästystä, melontaa ja lukemista.

Hän suunnitteli vuoden kestänyttä vaellusta ensin 1,5 vuotta. Matkansa aikana hän otti noin 20 000 valokuvaa. Hän on tehnyt kokemuksiensa pohjalta kirjan Vuoden erämaassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: