Virtahevot Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Emmi-Liia Sjöholm

Äänikirja

Johdanto

Menestyskirjailijan Emma-Liia Sjöholmin toinen teos Virtahevot vuodelta 2022 on kertomus kahdesta eksyneestä ihmisestä kesäyössä.  Virtahevot äänikirja on dialogiromaani joka on nimenomaan kirjoitettu äänikirjaksi ja kuuntelukokemuksena se onkin mikä mainioin. Virtahevot kirjassa kuvataan sekä huumorilla että herkkyydellä Toukon ja Eeviksen kahdenkeskeistä hetkeä, joka ei merkitse oikeastaan mitään mutta joka kuitenkin kantaa sisällään kokonaisen maailman.

Touko ja Eevis juttelevat kesäyönä kalliolla elämästä, rakkaudesta, menneisyydestä ja yhteiskunnan odotuksista. Heidän keskustelunsa sisältää myös mandariineja, virtahepoja ja kaikkien eniten se kertoo nähdyksi tulemisesta ja nähdyksi tulemisen pelosta. Virtahevot äänikirja ilmainen on äänittänyt Samuli Niittymäki ja Pihla Viitala. Äänikirjan pituus on 3 tuntia ja 34 minuuttia.

Kirjasta: Virtahevot

Virtahevot on dialogiromaani joka jo alun perinkin on kirjoitettu äänikirjaksi. Näin ollen voisi sanoa, että Emma-Liia Sjöholmin Virtahevot äänikirja on varsin moderni ja ajan hermona. Virtahevot on vahva ja hallittu kokonaisuus jossa kolmekymppiset Eevi, Pihla Viitala äänellä, ja Touko, Samuli Niittymäen äänellä, käyvät tunteikkaista dialogia eräänä kesäyönä.  

Virtahevot äänikirja ilmainen kuvailee miten Eevis ja Touko istuvat kalliolla kesäyönä ja keskustelevat sellaisella vapaudella ja avoimuudella, että kuuntelijalle tulee sellainen olo, että kuuntelisi salaa kahden ihmisen syvää keskustelua. Keskustelu on sujuva, luonnollinen ja äänikirjan lukijat eivät lue, he tosiaankin keskustelevat. Tätä teosta kannattaa ehdottomasti kuunnella eikä lukea. Äänikirjassa jokainen hiljaisuus, äänensävy tai sanan painostus luo tarinaan lisämerkityksen joka luetussa kirjassa jää puuttumaan.

Sjöholm on hyvä kirjoittamaan, mainio tarinankertoja mutta kirjana tämä teos on köyhempi, kun sen äänikirja versio. Ilman ääntä tuntuu siltä, että lukee käsikirjoitusta eikä romaania.

Eevis ja Touko keskustelevat muun muassa ihmissuhteista, ihmisyydestä, rakkaudesta mutta myös seksistä, tasa-arvosta, avioerosta ja terapiasta. Kirjan nimi on peräsin virtahepojen tavasta harrastaa seksiä, varsin väkivaltaisella tavalla, ja sen kautta Eevis pohtii esimerkiksi alistumista ja naisten tapa suostua seksiin, vaikka ei itse haluaisi. Mitä lähemmäs loppua pääse Virtahevot äänikirja käsittelee yhä enemmän oikeastaan yhtä asiaa: miten ihminen suostuu ja mahtuu yhteiskunnan odotuksiaan ja lokeroihin.

Virtahevot kirja koostuu oikeastaan vaan yhdestä kohtauksesta, yhdestä hetkestä, kun Eevi ja Tuoko keskustelevat. Keskustelun kautta toki sekä Eevis Touko palaa menneisyyteen ja kurkistaa tulevaisuuteen mutta harvemmin romaani on näin paikalla pysyvä kuin Virtahevot. Se ei välttämättä ole huono asia.

Virtahevot on raikas ja hiottu teos joka koskettaa kyllä kohderyhmänsä, heitä jotka miettivät Eeviksen ja Toukon lailla, samoja asioita.

Kirjailija: Emma-Liia Sjöholm

Emmi-Liia Sjöholm on helsinkiläinen vapaa kirjailija ja toimittaja. Hänen esikoiromaaninsa Paperilla toinen vuodelta 2020 oli sekä suuri myynti- että lukijamenestys.  Kirja sisältää paljon omaelämänkerrontaa ja sai myös ylistäviä arvioita. Hänen toinen kirja Virtahevot on vuodelta 2022. Sjöholm kirjoittaa moneen eri aikakausilehteen kuten Gloriaan, Helsingin Sanomiin ja MeNaisiin. 

Kuuntele Ilmaiseksi: