Virtahepo olohuoneessa Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Tommy Hellsten

Äänikirja

Johdanto

Virtahepo olohuoneessa on kirjailija, terapeutti ja teologian Tommy Hellstenin menetysteos vuodesta 1991. Teos on julkaistu Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Tanskassa, Hollannissa ja Puolassa. Virtahepo olohuoneessa tuo esiin alkoholistin läheisilleen aiheuttaman häpeän ja trauman. Vaikka teos julkaistiin ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten, on sen sanoma edelleen valitettavan ajankohtainen. Kirja antaa alkoholistiperheen häpeälle kasvot ja kirjassa lanseerattu käsite läheisriippuvuus on jäänyt elämään. Läheisriippuvuus alkoholistiperheessä tarkoittaa, että lapsi sopeutuu tilanteeseen ja vaikenee omista tunteistaan. Kirjassa nostetaan esiin mahdollisuuden toipua lapsuuden traumoista.

Virtahepo olohuoneessa äänikirja julkaistiin vuonna 2019. Virtahepo olohuoneessa äänikirja ilmainen lukee kokenut Aku Laitinen. Kestoltaan Virtahepo olohuoneessa äänikirja on kestoltaan alle 5 tuntia pitkä.

Kirjasta: Virtahepo olohuoneessa

Virtahepo olohuoneessa on Tommy Hellstenin menestysteos, jonka sanoma on yhtä ajankohtainen tänään, kun sen julkaisuvuonna 1991. Teos on elämäntaito kirja, joka käsittelee alkoholismia ja kasvatusta. Teoksessa Hellsten kuvailee oivaltavasti ja monipuolisesti, miten alkoholismi perheessä tuhoaa ja traumatisoi koko perheen ja miten alkoholismin seurauksena synnyttää useita traumatisoineita sukupolvia.

Hellsten kirjoittaa siitä, miten me aikuisetkin vielä ollaan sama henkilö, kun olimme lapsen ja kuinka me edelleen kaipaamme läheisyyttä ja rakkautta. Lapsuuden traumoista jää siten jäljellä traumatisoitu aikuinen, joka kärsii läheisyysongelmista.

Hellsten lanseeraa kirjassaan käsitteen läheisriippuvuus. Läheisriippuvuus tarkoittaa, että koko perhe sairastuu alkoholistin kanssa sairauteen missä lapsi joutuu sopeutumaan tilanteeseen ilman mahdollisuutta käsitellä omia tunteitaan.

Kirjassa käsitellään paljon häpeä mitä alkoholismiperheissä on. Virtahepo edustaa kirjassa perheen alkoholistia, jota aiheuttamaa häpeä estää perheen käsittelemään ongelmaa. Perheen kesken elää siis olohuoneessa virtahepo, josta ei puhuta. Koska lapselle ei selitetä mikä alkoholismi on, niin lapsi oppii vaikenemaan, jolloin hänelle ei myöskään anneta tilaisuutta käsittelemään ongelmaa tai traumaa terveellisellä tavalla. Patoutuneet tunteet aiheuttavat traumoja kuten pelkotiloja, läheisyysongelmia ynnä muuta.

Kirjassa käsitellään myös vihan hyödyllisyyttä. Puhumattomuus perheen ongelmista voi helposti aiheuttaa perheenjäsenien välillä patoutumista ja vihan tunteita. Alkoholistin kanssa ei uskalleta eikä haluta riidellä. Patoutuneet tunteet aiheuttavat myöhemmin ongelmia. Kirjassa nostetaan esiin suomalaista kulttuuria missä kaikkea salataan muilta ja miten haitallinen sellainen tapa toimia on.

Kirja ei perustu niinkään tieteellisin tutkimuksiin vaan Hellstenin omankohtaiseen elämään sekä hänen havainnoistaan terapeuttina ja teologiana. Klassikkoteoksessaan Hellsten muistuttaa, että lapsuuden haavoista ja traumoista on mahdollista toipua aikuisiässä.

Virtahepo olohuoneessa äänikirja julkaistiin vuonna 2019. Virtahepo olohuoneessa äänikirja lukee kokenut Aku Laitinen. Kestoltaan Virtahepo olohuoneessa äänikirja ilmainen on kestoltaan alle 5 tuntia pitkä.

Kirjailijasta: Tommy Hellsten

Tommy Hellsten syntyi vuonna 1952 Loviisassa Suomessa. Hellsten on koulutukseltaan teologian maisteri. Hän toimi aiemmin Kalliolan kuntoutusklinikan johtavana sosiaalityöntekijänä sekä Nurmijärven Vantalan johtajana. Hellsten on Tommy Hellsten – instituution perustaja sekä yksi omistajista. Hellsten on teologin lisäksi terapeutti, kouluttaja, luennoitsija sekä kirjailija. Hellsten on kirjoittanut useita kirjoja elämäntaidosta. Kirjoissaan Hellsten käyttää usein omansa sekä potilaittensa elämää esimerkkinä. Hellstenin äidinkieli on ruotsi mutta hän kirjoittaa usein suomeksi.

Hellstenin suosiota saavuttaneet kirjat ovat Virtahepo olohuoneessa lisäksi Saat sen mistä luovut vuodesta 2000 ja Enää en pelkää vuodesta 2019 sekä Ihmisen näköinen elämä vuodesta 2020. Hellstenin kirjoja on julkaistu esimerkiksi Pohjoismaissa, Puolassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: