Violetti hetki Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Merete Mazzarella

Äänikirja

Johdanto

Violetti hetki on suomenruotsalaisen kirjailijan Merete Mazzarellan koskettava tarina hänen veljestään, surusta ja perheestä. Violetti hetki äänikirja kuvaa miten Mazzarellan pikkuveli Martin joutuu yllättäen sairaalaan Tanskassa maaliskuussa 2021. Veli menehtyy sairaalassa. Vaikean surun keskellä Mazzarella tarttuu kynään ja kirjoittaa tunteistaan kaunistelematta ja rehellisesti. Mazzarellan veli oli yksi niistä ensimmäisistä miehistä, joka avoimesti kertoi homoseksuaalisuudestaan Suomessa, hän oli myös yksi Seta järjestön perustajista.

Mazzarella alkaa perehtymään enemmän veljensä elämään hänen ystäviensä kautta ja suree ettei hän kysynyt häneltä asioita, kun hän oli vielä elossa. Violetti hetki äänikirja ilmainen on äänittänyt Krista Putkonen-Örn. Äänikirjan pituus on 5 tuntia ja 57 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Raija Rintamäki.

Kirjasta: Violetti hetki

Merette Mazzarellan kirja Violetti hetki on jatko-osa hänen aiemmalle kirjalleen Syksystä syksyyn. Syksystä syksyyn kirjassa arki muuttuu koronapandemian takia ja tuleva vuosi ei ollut lainkaan sitä mitä Mazzarella odotti sen olevan. Violetti hetki äänikirja kuvaa miten myös seuraava vuosi on hankala, tällä kertaa tragedia iskee henkilökohtaisesti Mazzarellaan, kun hän menettää nuoremman veljensä Martinin yllättäen.

Violetti hetki äänikirja ilmainen kuvaa aikaa Mazzarellan veljen kuoleman jälkeen. Mazzarella alkaa seuraamaan tarkasti sekä auringonnousuja ja laskuja ja pohtii sisarsuhdettaan, perhettään ja suruaan. Mazzarella tajuaa, ettei on paljon asioita mitä hän ei veljestään tiedä ja suree että on liian myöhäistä häneltä kysyä. Joten Mazzarella alkaa kyselemään ja tutkimaan veljensä elämää hänen ystäviensä kautta. Kyseessä on surutyö ja kunnianosoitus.

Martin Schreck oli yksi ensimmäisistä miehistä Suomessa, joka oli avoimesti homoseksuaalinen. Hän oli tasavertaisuutta ajavan Seta järjestön perustajajäsenistä. Martin oli jo pitkään elänyt Tanskassa, Kööpenhaminassa mutta vietti koronapandemian alussa muutaman kuukauden Maeretten ja hänen miehensä Larsin luona Helsingissä.

Violetti hetki äänikirja kuvailee sisarusten välistä suhdetta, itsestään selvä, läheinen ja silti kaukainen. Mazzarella kuvailee itsepäistä ja jyrkkiä mielipiteitä omaavaa pikkuveljeä. Hän kuvailee lapsuuden tappeluita ja erimielisyyksiä mutta myös suurta rakkautta. Alkuun Mazzarellan kirja oli vain tarkoitus kuvailla uutta elämää koronapandemian kesken mutta hänen veljensä ja kuoleman kautta kirja saa uuden muodon ja tarkoituksen.

Mazzarella kuvailee Martinia ja hänen elämänsä. Hänen thaimaalaisia rahattomia poikaystäviä ja hyviä ystäviä Tanskassa, työelämässään jääräpäänä toimiva, elämää rakastava mies. Hän kuvailee miestä, jota hän ei ymmärrä ja miestä, jota hän rakastaa siitä huolimatta. Violetti hetki on kaunis kirja, se on kipeä, kaunistelematon ja surullinen ja hieno rakkaudenosoitus Mazzarellen veljelleen.  

Kirjailijasta: Merete Mazzarella

Merete Mazzarella syntyi vuonna 1945 Helsingissä. Hän on kirjallisuuden tutkija, pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita ja kirjailija. Hän on toiminut suomenruotsalaisen kirjallisuuden professorina Helsingin yliopistolla ja väitellyt kirjallisuudesta myös tohtoriksi. Hän on palkittu muun muassa Vuoden tiedepalkinnolla ja Ruotsin akatemian Suomi-palkinnolla. Mazzarella on ollut ehdolla myös Finlandia palkinnon ja Runeberg kirjallisuuspalkinnon saajakasi.

Mazzarellan esikoisteos Först sålde de pianot vuodelta 1979 perustuu hänen omiin kokemuksiinsa ja lapsuutensa diplomatiaperheessä. Mazzarellan äiti on tanskalainen ja hänen isänsä suomenkielinen suurlähettiläs. Perheen kotona puhuttiin ruotsia käytännön syistä. Mazzarellan suomenruotsalainen tuotantonsa on varsin laaja ja hänen kirjojansa on käännetty myös runsaasti suomeksi. Mazzarellan teokset ovat herättäneet useasti varsin vilkasta keskustelua.

Kuuntele Ilmaiseksi: