Viisas vatsa Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Emeran Mayer

Äänikirja

Johdanto

Viisas vatsa kertoo pääasiassa siitä, miten suolisto ja aivot toimivat yhdessä. Lääketieteen tohtori ja kirjan kirjailija Emeran Mayer on tutkinut kehon ja aivojen yhteistyötä yli neljäkymmentä vuotta ja Viisas vatsa äänikirja on hänen tutkimuksiensa tulos. Mayerin mielipide on se, että terve suolisto on yhtä kuin tasapainoinen mieli.

Viisas vatsa kokoaa yhteen Meyerin keräämä tietoa siitä, miten suoliston ja aivojen yhteistyö toimii ja hänen neuvojansa, miten muutamilla helpoilla muutoksilla sekä ruokavaliossa ja elintavoissa voi voimistaa omaa immuunipuolustusta ja vähentää tautiriskejä sekä kohentaa mielialaa ja jopa pudottaa painoa. Viisas vatsa äänikirja ilmainen on Arttu Kurttilan äänittämä. Äänikirjan pituus on 9 tuntia ja 41 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Aura Nurmi ja Ulla Lempinen.

Kirjasta: Viisas vatsa

Viisas vatsa kirjan kirjailija tohtori Emeran Meyer vertaa elimistöämme tehokkaan supertietokoneeseen.  Erityisesti suoliston viisaus on hämmästyttävä. Tiede on jo vahvistanut ruumiin ja mielen yhteyttä ja suuren kiinnostuksen kohteena juuri nyt on suoliston rooli elimistössämme.

Viisas vatsa äänikirja kertoo, että elintapojen muutos vaikuttaa suoraan niihin säätelyjärjestelmiin, joiden kautta elimistö ja aivot sopeutuvat ympäristöön. Säätelyjärjestelmä ei toimi itsenäisesti vaan on osana suurempaa kokonaisuutta. Säätelyjärjestelmä vaikutta ravinnonsaantiin, aineenvaihduntaan, painoon, immuunipuolustukseen sekä aivojen kehitykseen ja terveyteen.

Hyvin olennaisena osana järjestelmää on suolisto. Suolistossa elävät sekä bakteerit että viestimolekyylit. Nämä tuotetaan suoliston suuressa mikrobiomissa. Viisas mieli äänikirja ilmainen tarkistaa miten aivot, suoliston ja suoliston bakteerit ovat vuorovaikutuksessa.

Kirjassa on erityisen kiinnostavaa, miten tämä vuorovaikutus vaikuttaa sekä aivojen että suoliston terveyteen. Selvää on, että sekä suoliston että aivojen terveys kärsii, jos niiden välinen kommunikointi ja yhteistyö ei suju tai häiriintyy. Meyer ehdottakin kirjassaan millä keinoilla voi parantaa terveyttä pelkästään parantelemalla aivojen ja suoliston yhteistyö tai miten sen voi jopa uudistaa kokonaan. 

Viisas vatsa äänikirja esittää tutkimustuloksia jossa on käynyt ilmi muun muassa, että suolisto ja sen mikrobit vaikuttavat jopa ihmisen tunteisiin, kipukynnykseen ja päätöksiin elikkä suoliston vaikutus ihmiseen on paljon enemmän, kun mitä me syömme.

Kirjassa Meyer selvittää selkeällä tavalla lukijalle mitä tapahtuu, kun suoliston toiminta häiriintyy.  Silloin on kyseessä tasapainoilusta, eli suoliston mikrobikoostumus on epätasapainossa. Tämä näkyy erittäin selvästi varsinkin antibioottien käytön jälkeen, kun antibiootit ovat aiheuttaneet sekä ripulin että suolistotulehduksen.

Viisas vatsa kirjassa esitetään myös tietoa, miten sekä masennus että Autismi, Alzheimerin tauti ja Parkinson nykyään liitetään suolistohäiriöihin. Kirjassa on tarjolla valtavasti tietoja ja käytännön ohjeita, miten itse voi parantaa oman suoliston toimintaa.

Kirjailijasta: Emeran Mayer

Emeran Mayer syntyi vuonna 1950 Saksassa. Mayer on lääketieteen tohtori ja professori, luennoitsija, kirjailija, toimittaja, neurotieteilijä, dokumentaristi sekä professori. Hän johtaa myös Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress and Resilience -tutkimuskeskusta Kalifornian yliopistolla. Meyer on neljänkymmenen vuoden aikana tutkinut aivojen ja kehon yhteistyötä. Hän on maailmanlaajuisesti suoliston ja aivojen yhteistyön johtava spesialisti. Meyer käyttää lääkärinä yllättävän paljon munaisia hoitomenetelmiä kuten yogaa ja meditaatiota.

Mayer on aiemmin julkaissut viisi tietokirjaa ja tehnyt kaksi dokumenttia juuri kehon, varsinkin suoliston, ja aivojen yhteistyöstä. Hänen esikoisteoksensa on kirja niemeltään Basic And Clinical Aspects Of Chronic Abdominal Pain joka julkaistiin vuonna 1993. Kirjaa ei ole suomennettu.

Kuuntele Ilmaiseksi: