Viimeinen tyttö Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Nadia Murad & Jenna Krajeski

Äänikirja

Johdanto

Viimeinen tyttö on Nadia Muradin omaelämänkerta jonka hän on kirjoittanut yhdessä Jenna Karjeskin kanssa. Viimeinen tyttö äänikirja kertoo Nadian koskettavasta kohtalostaan ja hänen selviytymistään, kun hän pakeni terroristien seksiorjuudesta. Kun Nadia oli 21-vuotias, Isis valloitti hänen kotikylänsä Irakissa, tappoi hänen perheensä ja myi hänet eteenpäin seksiorjaksi. Tämä kohtalo oli todellista myös tuhansille muille jesidtytölle. Tämä harvinainen kertomus Isin hirmuvallan sisäpiiristä kertoo, millaista on olla terroristien vankina. Kirjassa on mukana myös Amal Clooneyn, tunnetun ihmisoikeusjuristin, esipuhe. 

Viimeinen tyttö äänikirja ilmainen on Petriikka Pohjanheimon äänittämä ja lukema. Äänikirjan pituus on 12 tuntia ja 31 minuuttia kokonaisuudessaan. Kirjan osia on kääntänyt Sami Heino. 

Kirjasta: Viimeinen tyttö

Viimeinen tyttö äänikirja kertoo tavallisen Irakilaisen tytön ja suurperheen jäsenen elämästään vuonna 2014. Nadia eli perheensä kanssa rauhallista elämää kotikylässään ihan lähellä rajaa Syyriaan. Kylässä asuvat paimenet ja maanviljelijät olivat uskonnoltaan jesidejä. Jesidejiä oli jo Saddamin vallankaudesta asti sekä vainottu ja pakkokäännetty valtaväestön toimesta.

Viimeinen tyttö äänikirja ilmainen kertoo, että Muradin nimisessä kylässä oli saatu elää turvallisesti, kunnes eräänä päivänä kylään saapui Isis-taistelijoita. He tappoivat miehet ja ottivat kylän kaikki nuoret naiset ja tytöt vangikseen. Nadia oli yksi heistä. Tyttöjen kohtalo oli, että heitä joku myytiin tai lahjoitettiin eteenpäin seksiorjiksi.

Nadia pääsi kaiken onneksi muutaman kuukauden kuluttua pakoilemaan Isis-taistelijoita, tämä ei ollut monenkaan tytön kohtalo. Ennen pakenemistaan Nadia sai kuitenkin kokea todella karmivia asioita. Hänen ihmisarvonsa vietiin kokonaisuudessa ja orjan omistajalla oli oikeus tehdä tytölle mitä ikinä tahtoikaan.

Viimeinen tyttö äänikirja jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa Nadia muistelee lämmöllä kotikylänsä arkea ja tapoja ja kuvailee myös uskontonsa. Kirjan ensimmäisessä osassa esiintyy nuori tyttö jolla on tulevaisuuden suunnitelmia ja joka odottaa innollaan tulevaa. Nadia haaveili muun muassa oman kauneussalongin perustamisestaan.

Kirjan toisessa osassa Nadia kertoo yksityiskohtaisesti, mitä naiset joutuivat kokea ja kestää Isisin vallan alla. Raiskatuksi tulemisen lisäksi Isis-taistelijat käyttivät tyttöihin äärimäisen raakaa ja kovaa väkivaltaa.

Kirjan viimeinen osa kuvaa Nadian jännittävää pakomatkaa takaisin kylään ja siihen mitä hänen suvustaan jäi jäljelle. Pakomatka oli äärimmäisen vaarallinen eikä jää epäselväksi, että Nadia olisi kuollut, jos Isis-taistelijat olisivat saaneet hänet kiinni. Kiitos rohkeuden ja onnekkaiden sattumien Nadia kuitenkin onnistui pakenemaan ja jäi eloon kertomaan tarinansa.

Nadia Murad haluaa olla, viimeinen tyttö jollekin tällainen tapahtuu.

Kirjailijasta: Nadia Murad ja Jenna Krajeski

Nadia Murad syntyi 1993 Sinjarissa, Irakissa. Hän toimii nykyään ihmisoikeusaktivistina ja hän on ihmiskaupasta selviytyneitä puolustava YK:n hyvän tahdon lähettiläs. Vuonna 2018 Murad sai yhdessä Denis Mukwegen kanssa Nobelin rauhanpalkinnon työstään vastaan seksuaalista väkivaltaa aseena sodassa ja konflikteissa. Murad onnistui pakenemaan Isis-sotilaita alkuun pakolaisleirille ja sieltä Saksaan. Hän on saanut lukuisia tappouhkauksia työnsä puolesta.

Jenna Krajeski  on Istanbulilainen toimittaja. Hän on työskennellyt työnsä puolesta myös Egyptissä missä hän oli toimittajana englanninkielisessä lehdessä. Viimeisimpänä vuosina Krajeski on keskittynyt työssään kuvaamaan Kurdilaiset minoriteetit jotka asuvat Irakissa ja Turkissa. Hänen toimittamansa kirjassaan Viimeinen tyttö hän ja Nadia Murad kuvaavat jesidijeän tilannetta ja kohtaloa Irakissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: