Väylä Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Rosa Liksom

Äänikirja

Johdanto

Rosa Liksomin kirja Väylä kertoo Lapin sodasta ja pienestä Lapin kylästä tulevasta tytöstä. Kirjassa eletään syyskuu 1994. Lapin sodan alkaessaan kymmeniä tuhansia ihmisiä jättivät kotiinsa pelastaakseen perheensä. Kesken sitä kaikkea on tyttö jonka perheen sota on hajottanut. Tyttö kuljetaan mukanansa kotitilaansa karjaa. Kun tyttö ylittää joen hän ylittää elämän ja kuoleman rajan. Väylä äänikirja seuraa nuorta tyttöä vuoden verran. Kirjassa kerrotaan myös vaelluksesta poluilla joka muuttuvat teiksi, äidin etsimisestä, pakolaisleiristä ja luonnosta. Kirjan kerronta on vangitsevan kaunis ja kivulias.

Väylä äänikirja ilmainen on äänittänyt kokenut Anna Saksman. Kirjan pituus on seitsemän tuntia ja 22 minuuttia pitkä. Kirja julkaistiin vuonna 2021.

Kirjasta: Väylä

Rosa Liksomin kirjan lähtökohtana on pakolaisuus johtuen Lapin sodasta vuosina 1944–1946. Väylä äänikirjaa kuvaa pakolaisten arkea hyvin konkreettisesti ja antaa aihetta miettiä omia näkemyksiään pakolaisuudesta ylipäätänsä.

Pakoon lähtivät ihmisten lisäksi myös heidän karjansa, hevoset ja lehmät. Väylä äänikirja kuvaa erityisen kauniisti tätä suhdetta ihmisten ja eläinten välillä. Vaikka eläimet olivat elintärkeitä perheen selviytymisen kannalta, he olivat myöskin perheenjäseniä. Kirjassa on myös valtavan ihanaa kuvausta, miten ihmiset elivät osana luontoa, luonnon armoilla ja sitä hyödyntäen. Luontoa ei ihailtu vaan oltiin osa sitä.

Kirjailija Liksom on itse maatalosta lähtöisin ja hän selkeästi tuntee lehmät ajalta, jolloin niitä kohdeltiin yksilöinä. Minäkertoja tyttö eläytyy jokaiseen laumassaan, rauhoittelee ja lohduttaa ja saa lohtua itse.

Väylä äänikirja ilmainen kuvaa myös minäkertojan, nuoren tytön kasvutarinan. Tytöstä kasvaa nuorta naista, kesken pakolaisleirin ja sodan. Tyttö kokee sekä onnellisia hetkiä ja menetyksiä ja lopulta hän joutuu irtoutumaan vanhasta, jotta hänestä voi kasvaa aikuista. Kirjan alussa, kun tyttö on vasta lapsi, hän kokee kaiken vastaantulevan uutena. Uteliain ja sopeutuvin silmin hän katsoo tapahtumia eikä hän ymmärrä kaikkea mitä tapahtuu mutta hän sopeutuu.

Väylä äänikirja sisällä oleva murre tekee tekstistä maanläheistä ja aitoa. Kirjassa käytettävä murre rikastuttaa teosta entisestään ja kasvattaa lukijan sanavarastoa takuuvarmasti. Monet sanat saavat merkityksen vasta asiayhteydestä ja jotkin jäävät ymmärtämättä, mutta kerronta vetää puolensa siitä huolimatta.

Väylä on kaunis ja tärkeä kirja. Se tuo esille olennaisen osan Suomen historiasta ja kuvaa aikaa ja tuolloin pakoon lähteneitä ihmisiä myös kunnioittaen. Vaikka kirja keskittyykin Lapin sotaan ja siihen liittyvästä pakolaisuuteen on aihe varmasti ajankohtainen tänäkin päivänä vähintään ennakkoluuloista ja asenteista jotka liittyvät pakolaisuuteen.

Kirjailijasta: Rosa Liksom

Rosa Liksom oikealta nimeltään Anni Ylävaara syntyi vuonna 1958 Ylitorniossa. Liksom on suomalainen kuvataiteilija sekä palkittu kirjailija. Liksom on opiskellut Helsingissä, Kööpenhaminassa ja sen lisäksi myös Moskovassa. Hän opiskeli aikoinaan yhteiskuntatieteitä sekä antropologiaa.

Liksom julkaisi ensiteoksensa Yhden yön pysäkki nimetty novellikokoelma vuonna 1985. Sen jälkeen hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa muun muassa romaaneja, novellikokoelmia, näytelmiä, elokuvia, lastenkirjoja ja sarjakuvia. Kirjoissaan hän kuvaa usein pohjoisen maisemia. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenenkunta kielelle. Liksom on palkittu useasti uransa aikana, muun muassa Kalevi Jäntin palkinto vuonna 1987, Finlandia-palkinto vuonna 2011 ja Pro Finlandia -mitali vuonna 2013. Hänen uusin romaaninsa Väylä oli ehdolla Finlandia palkinnon saajaksi vuonna 2021.

Kuuntele Ilmaiseksi: