Vanki Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Jussi Adler-Olsen

Äänikirja

Johdanto

Vanki on tanskalaisen Jussi Adler-Olsen kirjoittama, suurmenestystä saavuttaneen, rikoskirjasarjan Osasto Q:n aloitusosa. Rikosetsivä Carl Mørck nimetään Osasto Q:n nimiseen uuteen ryhmän johtajaksi vaikean käytöksensä vuoksi. Osasto Q:n tehtävä on selvittää vanhoja rikoksia poliisitalon vanhassa kellarissa. Carl Mørck saa avustajakseen innokkaan mutta omanlaatuisen Hafez el-Assadin. Miesten ensimmäinen tehtävä on selvittää viiden vuoden takaisen kadonneen naisen tapausta.

Kaunis ja nuori Marete Lynggaardin katoamista on ehditty epäillä murhaksi, itsemurhaksi ja jopa tahalliseksi katoamiseksi mutta kun tutkimus etenee, Mørck saa huomata, että totuus on monimutkaisempi ja rajumpi kun hulluimmatkin epäillyt. Vanki äänikirja ilmainen on Ville Tiihosen äänittämä. Äänikirjan pituus on 13 tuntia ja 55 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Katriina Huttunen.

Kirjasta: Vanki

Vanki äänikirja esittää päähenkilönsä murharyhmäetsivä Carl Mørckiä monimutkaisena, traumatisoituneena mutta erittäin pätevänä. Osasto Q:n aloitusosassa kyseistä osastoa on juuri perustettu. Syy siihen on Carl Mørck. Aiemmin hän oli Kööpenhaminan poliisilaitoksen tähti, paras rikosetsivä mitä siellä on koskaan ollut. Sitten Mørck sai työtehtävän aikana luodista. Samassa tehtävässä kuoli Mørckin läheinen työkaveri ja työpari kuoli ja toinen haavoittui pahasta.

Vanki äänikirja ilmainen kertoo, että Mørck on palannut työhönsä mutta hän on muuttunut. Hän kärsii itsesyytöksistä ja hänellä ei ole motivaatiota työhönsä. Hänen vaikea luonne ja mielentila ajaa hänen kollegansa pisteeseen missä he saavat hänen oikkuilustaan tarpeeksi.

Tästä syystä poliisitalon kellariin tehdään toimisto mihin juuri perustettu Osasto Q sijoittautuu. Mørck nimetään ryhmän johtajaksi ja hänelle myönnetään avustajakin. Ryhmä tehtäväkseen tulee selvittää vanhoja rikoksia jotka ovat jääneet selvittämättä.

Mørck ja hänen omanlaatuisensa mutta hyvin innokas avustajansa Hafez el-Assadin. Alkuun tarkoituksena oli että avustaja toimii kahvinkeittäjänä ja juoksupoikana mutta pian käy ilmi että el-Assadinillä on muita taitoja jota tulevat hyvin käyttöön rikostutkinnassa.

Vanki äänikirja kertoo miten kaksikko tutustuvat toisiinsa kellarin toimistossaan ja alkavatkin sitten selvittämään viisi vuotta sitten kadonneen nuoren naisen tapausta. Kyseinen kaunis ja nuori Merete Lynggaard oli poliitikko ja hän katosi yllättäen yhtenä kevätpäivänä. Hänen katoamisensa on ollut täysi mysteeri ja on epäilty, että Merete olisi murhattu, että hän olisi kadonnut tahallisesti tai että hän olisi ottanut itsemurhan.

Mørck ja el-Assadin aloittaa tutkimaan tapausta joka on hieman hankalaa, kun aika on jo kulunut tovin. Tästä on moni muukin tietoinen. Kirjassa seurataan tutkinnan lisäksi myös Mereten elämää ennen hänen katoamistaan. Mørck saa huomata, että joskus todellisuus on paljon pahempaa kuin villimmätkin spekulaatiot rikoksen tekijäistä ja hänen motiiveistaan.

Kirjailijasta: Jussi Adler-Olsen

Tanskalainen Jussi Adler-Olsen syntyi Kööpenhaminassa vuonna 1950. Adler-Olsen on kirjailija jonka jännitys- ja rikoskirjat ovat varsin suosittuja. Esikoiskirjansa Adler-Olsen julkaisi ollessaan 40-vuotias ja tämän jälkeen hänen kirjojaan ovat olleet suurmenestyksiä. Osasto Q -kirjasarja on saavuttanut myös kansainvälistä menestystä.

Vanki on Osasto Q kirjasarjan ensimmäinen osa kahdeksasta. Osasto Q kirjasarja kertoo rikostutkijasta nimeltään Carl Mørck ja hänen avustajastaan Kööpenhaminan poliisissa. Jussi Adler-Olsen on kirjailijauransa aikana saanut useasti tunnustusta, vuonna 2010 hänen kirjansa Pullopostia, Osasto Q:n kolmas osa, muun muassa palkittiin Tanskassa sekä vuoden kirjana että parhaana rikoskirjana. Pullopostia oli myös samana vuonna Skandinaavin paras kirja. Adler-Olsen on kirjoittanut Osasto Q:n sarjan lisäksi kolme romaania. 

Kuuntele Ilmaiseksi: