Vanki 237/01 Äänikirja

3.3/5

Kirjoittaja: Juha Heinonen

Äänikirja

Johdanto

Vanki 237/01 – Elämää kaltereiden takana on rehellinen ja kaunistelematon tarina millaista arki ja elämä on suljetussa vankilassa ja millaiset ovat vankien synkät mielenmaisemat. Kirjan on kirjoittanut Juha Heinonen ja kirja pohjautuu hänen omiin kokemuksiinsa. Vanki 237/01 äänikirja sisältää myös kuvauksen Heinosen tekemästä kaksoismurhasta kohtalokkaana automatkalla kesällä 2001.

Kaksoismurhasta Heinonen sai elinkautisen tuomion ja istui tuomionsa Kylmäkosken suljetussa vankilassa neljätoista ja puoli vuotta. Kirja kertoo suomalaisen vankeinhoidosta, oikeuskäytännöstä ja ihmisoikeuksista, tarina sisältää myös mustaa huumoria ja on synkkä mutta mukaan tempaisevaa luettavaa arjesta, josta harva suomalainen tietää juuri mitään. Vanki 237/01 äänikirja ilmainen on Jari Nissisen äänittämä. Äänikirjan pituus on 7 tuntia ja 27 minuuttia. 

Kirjasta: Vanki 237/01

Vanki 237/01 äänikirja on kaukana mistään sankaritarinasta, tärkeä se on silti omalla tavallaan. Omakohtaisessa kirjassaan Juha Heinonen, freelancer ja käsikirjoittaja, kertoo suljetun vankilan karusta arjesta, vankeinhoidosta ja oikeuskäytännöistä ja vankien oikeudesta Suomessa.

Juha Heinonen istui elinkautista vankeustuomiota 14,5 vuotta Kylmäkosken suljetussa vankilassa kaksoismurhasta. Kaksoismurha tapahtui Orivedellä kesällä 2001 missä Heinonen ja toinen mies ampuivat kahta miestä kuoliaaksi. Seurue oli käyttänyt ennen tekoa suuria määriä alkoholia ja amfetamiinia.

Vanki 237/01 äänikirja ilmainen kertoo elämästä joka on suuremmalle osalle meistä tuntematon ja vieras. Vankilan arki on Heinosen mukaan raaka ja käsittämätön. Suomen vankiloissa ei tunnu oleva samoja käytäntöitä vaan jokainen vankila pelaa omien sääntöjensä mukaan Heinonen kertoo kirjassaan.

Heinonen muun muassa kritisoi vahvasti kirjassaan, miten vankiloissa lähes kokonaan estetään vankien kohtaamista. Tällainen eristäminen ei Heinosen mukaan edistä mitenkään vankien valmiutta palata takaisin yhteiskuntaan vaan sillä on lähinnä päinvastainen efekti.

Kirjassaan Heinonen kirjoittaa jonkun verran myös vankien sisäisestä mielenmaisemasta. Heinosen oma mielenterveys pelasti hänen omien sanojen mukaisesti taide. Heinonen pääsi vankilan sisäisessä työtoiminnassa tekemään saven parissa keramiikkatöitä ja hän on laskenut, että hän käytti noin 12000 kg savea vankilatuomionsa aikana. Savi oli Heinoselle kuten taivaan lahja ja keino selviytyä pitkän vankilatuomiostaan.

Vanki 237/01 äänikirja kertoo miten Heinosen mielestä tulisi vankeinhoidossa panostaa ammattitaitoisempaan henkilökuntaan ja tulisi enemmän tarkastella ja keskittyä vankien ongelmiin, jotta kaikki saisivat heille räätälöityä kuntoutusta. Vangeilla on kymmenkertainen päihderiippuvuus kuin muulla väestöllä. Myös mielenterveysongelmat ovat vankien keskuudessa paljon tavallisempaa kuin muulla väestöllä.

Heinosen teos on karu, rehellinen ja mustalla huumorilla väritetty tarina elämästä vankilassa. Kirja on mielenkiintoinen ja surullinenkin mutta ennen kaikkea se tarjoaa lukijalle tilaisuuden tutustua elämään joka on vieras ja kaukana omasta, kuten kirjan kuuluukin.

Kirjailijasta: Juha Heinonen

Juha Heinonen syntyi Suomessa vuonna 1966. Hän on käsikirjoittaja, kirjailija ja freelance-toimittaja. Ennen vankilaan joutumistaan Heinonen kirjoitti hänen osaomistuksessaan olevan yrityksen kautta av-alan käsikirjoituksia. Heinonen on myös ollut tiedottajana Pro Actis ry:ssä samaan aikaan kun kirjoitti esikoisteoksensa Vanki 237/01. Kirja perustuu löyhästi Heinosen omaan elämään. Vankeudessa Kylmäkosken suljetussa vankilassa ollessaan Heinonen kirjoitti käsikirjoituksia sekä kuunnelmiin ja teatteriin. Tunnetuimpia näistä on Ääniä kiven sisällä, Toinen valinta ja Kuningaskahle. 

Vapauduttuaan vankilasta vuonna 2014 hän on työskennellyt teattereissa kuten Koko teatterissa Helsingissä ja Legioonateatterissa Tampereella. Kirjoittamisen ohessa Heinonen nykyään suunnittelee ja ylläpitää eri yritysten nettisivujaan sekä hoitaa kyseessä olevien yritysten markkinointia sosiaalisessa mediassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: