Valtakausi Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Jenni Toivoniemi

Äänikirja

Johdanto

Valtakausi on elokuvakäsikirjoittajan Jenni Toivoniemen esikoisromaani nuoresta Bambista joka muuttaa kotoaan, jotta voi opiskella taidelukiossa Helsingissä. Eletään Bambin ja hänen ystäviensä mullistavaa nuoruuttaa 1990-luvulla Kalliossa. Valtakausi äänikirja ilmainen kuvailee aikaa ja välivaihetta, kun ei ole enää lapsi mutta ei ihan vielä aikuinenkaan.

Tulevaisuus on ääretön ja häikäisevä ja Bambi ja hänen valittua perhettä, ystävien, elämää vapaana ja pelokkaana, riippumattomana aikuisuuden kynnyksellä. Kirjassa kuvataan Bambin ensimmäistä vuotta lukiossa, juhlia ja tunteita, surua ja iloa. Valtakausi äänikirja lukee Elisa Salo, Usva Kärnä, Karoliina Niskanen, Samuli Niittymäki, Mikko Kauppila, Fanni Noroila, Aksa Korttila, Elias Salonen ja Otto Rokka. Äänikirjan pituus on 11 tuntia ja 11 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Valtakausi

Jenni Toivoniemi esikoisromaani Valtakausi käsittelee nuoruutta, sen epävarmuutta, vapautta ja tunnemyrskyä ja oman paikkansa etsimistä maailmasta. Valtakausi äänikirja esittää päähenkilön Bambin, nuoren vielä alaikäisen naisen joka jättää lapsuudenkodin turvan ja turvallisuuden ja muuttaa yksin Helsinkiin aloittaakseen siellä taidelukion.

Eletään 1990-lukua, aika ilman kännyköitä ja nettiä. Elämä on tässä ja nyt ja tulevaisuus on kokonaan auki, ääretön ja kaunis. Bambin lisäksi kirjassa on suuri joukko muita nuoria jonka taustat eroavat toisistaan mutta jota yhdistää aikuiselämän ensimmäisiä askeleita, tutustuminen itsenäiseen elämään ja tunnetilat jota kuuluvat aikuistumiseen.

Valtakausi äänikirja ilmainen kuvaa Bambin lähipiiri Helsingissä. Se koostuu laajasta ihmisryhmästä, hänen ystävistään joka on kuten itse valittu perhe. Helsingissä koettu vapaus ja rajattomuus on päätähuimaava. Nyt voikin juhlia vaikka keskellä viikkoa ja koko viikko, jos haluaa ilman että kukaan moittii ja oman mielen mukaan voi vaikka lähteä tuntemattoman matkaan. Kalliossa vietetty vuosi muuttaa Bambin elämännäkemystä.

Eräänä päivänä Bambi kohtaa ja tutustuu äärettömään kauniiseen naiseen Helenaan. Tunteet valtaavat nuoren Bambin ja hän ei muuta haluaisikaan, kun pitää Helenan itsellään mutta ei aikaakaan ennen, kun Helena tuntee kaikki.

Valtakausi äänikirja kertoo aikuistumisesta mutta se kertoo myös ystävyydestä ja yhteisöön kuulumisesta ja niistä tunteista joka jokainen joutuu omalla polullaan kohtaamaan. Kirjassa käsitellään vastuuta ja velvollisuuksia ja ulkopuolen tunteita. Kirja kuvaa myös elämää Kalliossa 1990-luvulla ja on juuri tämän takia nostalginen aikakausimatka vähän vanhemmalle lukijalle.

Jenni Toivoniemi on kirjoittanut kuvaavan ja kauniin kirjan nuorista aikuisista. Kirjan teemat seuraa Toivoniemen elokuvan Seurapelin teemoja. Vahvasti nostetaan molemmissa esille ystävyyttä ja sen haasteita, iloa ja jaettua surua. Kyseessä on mielenpainuva ja kiinnostava esikoiskirja.

Kirjailijasta: Jenni Toivoniemi

Jenni Toivoniemi syntyi vuonna 1978 Vantaalla. Nykyään käsikirjoittaja, ohjaaja ja kirjailija asuu Helsingissä äänisuunnittelija puolisonsa kanssa. Toivoniemi on opiskellut sekä yleistä kirjallisuustiedettä että teatteritiedettä. Hän on Aalto-yliopistolta valmistunut elokuvataiteen maisteri.

Toivoniemi on rakastetun ja kiitetyn pitkän elokuvan Seurapelin tekijä, kyseessä oli Toivoniemen ensimmäinen elokuva. Seurapeli ilmestyi vuonna 2020. Seurapeli elokuva on palkittu muun muassa parhaan käsikirjoituksen Jussilla. Aiemmin Toivoniemi on tehnyt palkittuja lyhytelokuivia kuten muun muassa Komitea ja Treffit. Hän on myös tehnyt muun muassa televisiosarja Paras vuosi ikinä yhdessä Kirsikka Saaren kanssa.

Valtakausi vuodelta 2022 on Jenni Toivoniemen esikoisromaani.

Kuuntele Ilmaiseksi: