Valinta Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Silja-Elisa Laitonen

Äänikirja

Johdanto

Silja-Elisa Laitosen esikoiskirja Valinta on kertomus ujosta nuoresta naisesta Raakelista joka osallistuu, perheensä vastuksista huolimatta, lottana jatkosodassa vuonna 1941. Valinta äänikirja ilmainen on ensimmäinen osa tulevasta kirjasarjasta Suviranta. Valinta kirjassa Raakel lähtee sotaan, jotta pääsisi eroon kauniin kodin huonosta ja ahdistavasta ilmapiiristä ja todistaakseen ainakin itselleen, että hän pärjää kodin ulkopuolellakin.

Raakel halua osallistua johonkin tärskeeseen ja mikä voisi olla tärkeämpää, kun sotia itsenäisyydestä ja rauhasta. Sodan edettäessä Raakel joutuu kokemaan ja nähdä sodan rujommatkin puolet mutta samalla hän kokee ystävyyttä, ihastusta ja ennenkokematonta vapautta. Valinta äänikirja on Katja Aakkulan äänittämä. Äänikirjan pituus on 14 tuntia ja 57 minuutti pitkä.

Kirjasta: Valinta

Valinta äänikirja kertoo nuoresta ylioppilaasta Raakelista joka vuonna 1941 päättää insinööriopiskelujen aloittamisen tilalle lähteä Lotaksi sotaan. Raakel tulee varakkaasta helsinkiläisestä perheestä. Porvariperheen isä on tehtailija ja äiti kotirouva. Raakelin kodin ilmapiiri on ahdistava, äiti mielisairauden partaalla ja isä poissaoleva. Raakelilla ei ole juuri ollut ystäviä ja hän tahtoo kodistaan pois, kokeilemaan siipiään ja katsomaan pärjääkö hän jossain muualla itsekseen.

Kirjan alussa jatkosota alkaa koska vaan ja kun nuori Raakel pukee Lottapukunsa päälle, hänen äidilleen tulee migreeni. Mutta koska määräilyvimmaisen äidin kanssa on vaikeaa tulla toimeen, Raakel lähinnä karkaa kotoaan sotaan. Valinta äänikirja ilmainen kuvaa miten sota tarjoaa Raakelille mainion tilaisuuden omaan itselliseen elämään, joten sotaan lähtö saa iloisen tunnelman aikaiseksi.

Raakelilla ei ole aiemmin juurikaan ollut ystäviä ja Lottana hän saa tilaisuuden aloitta ikään kuin alusta, tilanteessa missä kukaan ei tiedän hänen taustastaan mitään.

Raakelista tulee viestintälotta ja hänet sijoitetaan Hankoniemelle aivan lähelle neuvostojoukkueiden läheisyyteen. Sitten, heinäkuun 16 päivän aamuyöstä sota alkaa Morgonlandetin saarella ja suomalaispartio menestyy siellä kaiken onneksi hyvin.

Valinta äänikirja kuvaa miten Raakel palvelee Lottana pesula-, muonitus-, ja sairaalalottana itärintamalla. Ja vaikka Valinta on sotaromaani ja loukkaantuneita sotilaita esiintyy tarinassa Valinta ei niinkään kuvaa sotatannerta ja veristä taistelua vaan Valinnan kirjan nuoria piinaa enemmän Lotta Svärd-järjestön ohjesäännöt ja tarkasti niitä tuijottavia komentajarouvia.

Raakel on kirjan läpi hyvin kunnollinen, vaikka elääkin vihdoin omana itseään vapaudessa. Kirjassa esiintyvä Elisabeth, Raakelin täti onkin kiinnostavampi hahmo. Elisabeth elää omalla tavallaan, rikkoo naisille määrättyjä rooleja ja pitää huolta omasta itsenäisyydestään. Hän auttaa Raakelia ponnistamaan omalle tielle.

Valinta kuvaa naisten aktiiviset roolit sodassa samalla kun se kertoo erään nuoren naisen itsenäistymisen tarinan sodan riehuessa vierellä. 

Kirjailijasta: Silja-Elisa Laitonen

Silja-Elisa Laitonen syntyi vuonna 1988 Suomessa. Hän on poliisi, käsikirjoittaja ja kirjailija. Laitonen opiskelee nykyään käsikirjoittamista. Laitonen on alun perin koulutukseltaan poliisi ja on aiemmin tehnyt työtä vanhempana konstaapelina Helsingin poliisissa. Valinta vuodelta 2022 on hänen esikoisromaaninsa. Valinta on ensimmäinen osa Laitosen suunnittelemasta kirjasarjasta nimeltään Suviranta. Laitonen on tehnyt kirjasarjaa varten erittäin laajaa ja huolellista taustatyötä.  

Vuonna 2018 Laitonen on tehnyt dokumentin nimeltään Susinartut ja Lahtarin morsiamet joka kertoo sisällissodan naisista. Laitonen on myös ollut mukana muun muassa ideoimassa vuonna 2021 järjestetyn Neito-elokuvafestivaaliin. Vapaa ajallaan Laitonen harrastaa musiikkia, hän on raskaan muusikin ystävä ja nauttii sekä sen kuuntelemisesta että soittamisesta.

Kuuntele Ilmaiseksi: