Vakooja ja petturi Äänikirja

4.6/5

Kirjoittaja: Ben MacIntyre

Äänikirja

Johdanto

Vakooja ja petturi äänikirja kertoo Eversti Oleg Gordijevskistä, joka on omistanut koko elämänsä KGB:lle. Nyt hän on uransa huipulla ja hänet on ylennetty Neuvostoliiton suurlähetystyöhön Lontooseen missä häntä odottaa johtajan paikka. Hän on menossa Moskovaan viralliseen nimitykseen mutta kutsu on kummallinen ja Gordijevski pelkää ja syystäkin.

Hän on jo vuosikaudet ollut kaksoisagentti ja jos tämä paljastuu, hänet tapetaan. Vakooja ja petturi on Ben MacIntyren kirjoittama tositarina agentista, joka onnistui tunkeutumaan syvemmälle kuin kukaan muu KGB:hän ja hänen tiedonannoilla koko kylmä sota muuttui. Vakooja ja petturi äänikirja ilmainen on Jukka Pitkäsen äänittämä. Äänikirjan pituus on 16 tuntia ja 34 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Aura Nurmi.

Kirjasta: Vakooja ja petturi

Vakooja ja petturi äänikirja esittää tapahtumia jotka kirjassa alkaa keväällä vuonna 1985. Tositarina pohjainen teos kertoo KGB agentista Oleg Gordijevskista. Gordijevski on sekä Lontoon suurlähetystön päällikkö ja kirjan tapahtumien alussa hän on juuri saapumassa Moskovaan rutiinikäynnille. Jokin on kuitenkin pielessä ja Gordijevskillä on syytäkin olla huolissaan. Hän on nimittäin vuosia toiminut kaksoisagenttina Iso-Britannian hyväksi.

Vakooja ja petturi äänikirja ilmainen kuvailee, kuinka Moskovan vastaanotto on tällä kertaa kovin erilainen, kun tavallisesti, muun muassa Gordijevskin asuntoon on murtauduttu. Vaikuttaa siltä, että Gordijevski on jäänyt kiinni. Tästä jännittävästä kohdasta palataankin sitten kirjassa Gordijevskin lapsuuteen ja nuoruuteen.  Sekä hänen isänsä että veljensä työskentelivät KGB:lle, joten uravalinta tule myös nuorelle Olegille luonnollisesti.

Kirjassa kuvataan miten Gordijevski kokee käänteentekevän hetken, kun hän matkusti ulkomaille työmatkoilla ja komennuksillaan ja huomasi siellä niin suurta kontrastia kotimaahansa ja muiden maiden välillä. Gordijevskin tarina on varsin poikkeava johtuen varsinkin hänen korkeasta asemasta. Näin ollen hänen tietonsa antoi Iso-Britannialle ja Yhdysvalloille erittäin hyvän näkymän vihollisten liikkeisiin. Hyvä esimerkki tästä on kirjassa kuvailtu ABLE ARCHER sotaharjoitus.

Vakooja ja petturi äänikirja kuvailee myös miten hankalaa oli hyödyntää tiedustelutietoa ilman että tietolähde vaarantuu. Kirjassa kuvataan myös hyvin mielenkiintoisella tavalla yksityiskohtaisesto vakoilutoimintaa.

Lopulta kuitenkin brittiläinen kaksoisagentti paljastaa KGB:lle Gordijevskin. Tässä kohtaa kirja palaa vuoteen 1985 ja Moskovaan missä Gordojevskin peli on pelattu. Enää ei puutu kuin ratkaisevia todisteita. Parhaaseen jännäri tyyliin kirjassa kuvataan miten alkaa uhkarohkea pelastusoperaatio, kun Gordojevskia ja hänen perhettä yritetään salakuljettaa ulos Neuvostoliitosta. Koskaan aiemmin ei olla saatu agenttia salakuljetettua Neuvostoliiton sisältä.

Vakooja ja petturi on mikä parhain sekoitus tietokirjallisuutta ja jännäri ja ehdottomasti lukemisen arvoinen teos.

Kirjailijasta: Ben MacIntyre

Ben Macintyre syntyi vuonna 1963 Isossa-Britanniassa. Hän on historioitsija, palkittu kirjailija ja kolumnisti The Times sanomalehdelle. MacIntyre on opiskellut historiaa Cambridgessa, St John’s Collegessa. Tämän jälkeen hän on kirjoittanut monia kirjoja, jotka ovat käsittelet historiallisia tositarinoita. Hän on kirjoittanut muun muassa Josiah Harlanista, Adam Worthista ja monia kirjoja, jotka käsittelevät agenttina olemista kuten Eddie Chapmanista ja Ursula Kuczynskista.

Kaksoisagentista Oleg Gordijevskistä kertova Vakooja ja petturi teos vuodelta 2018 voitti vuonna 2019 CWA:n myöntämä Kultaisen tikarin parhaasta rikostietokirjasta. Macintyre on myös kirjoittanut kuvakirjan Ian Flemingistä For Your Eyes Only, Ian Fleming ja James Bond näyttelyä varten.

Kuuntele Ilmaiseksi: