Vainajat eivät vaikene Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Juha Rautaheimo & Sari Rainio

Äänikirja

Johdanto

Vainajat eivät vaikene on Juha Rautaheimon ja Sari Rainion ensimmäinen osa Mortui non silent nimisessä dekkarisarjassa. Vainajat eivät vaikene äänikirja kertoo rikosylikonstaapelista Ville Karilasta ja oikeuslääkäristä Viola Kaariosta. Nostalginen murhamysteeri alkaa, kun poliisi Karila saa hälytyksen töölöläiseen asuntoon mistä on löydetty kuollut nainen. Kaikki viittaa luonnolliseen kuolemaan mutta jokin häiritsee Karilaa niin että hän kutsuu paikalle oikeuslääkärin Kantolan.

Kyseessä onkin murha. Murhatutkimus osoittautuu vaikeaksi ja mutkikkaaksi. Selviää että naisen elämässä on ollut uhkaava Auervaara niminen hahmo joka ei löydy mistään. Kohta toinenkin ruumis ilmaantuu ja salaisuudet alkavat nousemaan pintaan.  Vainajat eivät vaikene äänikirja ilmainen on Toni Kamulan ja Riitta Havukaisen äänittämä. Äänikirjan kokonaispituus on 17 tuntia ja 5 minuuttia.

Kirjasta: Vainajat eivät vaikene

Cozy-crime dekkarissa Vainajat eivät vaikene ei mässäillä väkivallalla. Sen sijaan tutkitaan murhaa Töölössä.  Vainajat eivät vaikene äänikirja alkaa joulukuussa 2019 hulppeasta arvoasunnosta löytyy asunnon omistaja Hannele Laine kuolleena. Vainajan löysi hänen isänsä, hauras mutta tyyneen oloinen mies. Alkuun kaikki viittaavat siihen, että Laine on kuollut luonnollisen kuoleman, ei ole merkkejä kamppailusta eikä mistään normaalista muustakaan normaalista poikkeava. Silti rikosylikonstaapeli Karilan tarkka vainu kuitenkin häiritsee, joten hän päättää kutsua paikalle myös hyvän ystävänsä, ja erittäin pätevän, oikeuslääkärin Viola Kaario.

Kaarion tarkassa, myös kirjassa erittäin tarkasti ja yksityiskohtaisesti kuvattu, ruumiinavaus paljastaa, että Laine kuoli väkivaltaisen kuoleman jonkun ulkopuolisen toimesta. Ilmeisesti Lainea kuristettiin omalla kaulahuivillaan.  Poliisi tutkii asunnon mutta eivät löydä muuta, kun kummallisesti toteutunut remontti ja Tauno Paloa esittävä postikortti roskiksesta. Poliiseille selviää kohta, että Laineella on ollut elämässään salaperäinen tumma, uhkaava mies, nimeltään Auervaara.

Vainajat eivät vaikene äänikirja ilmainen polkee pitkään paikallaan. Eksentrisenä henkilönä tunnettu Laineen murhatutkimus polkee pitkään paikoillaan. Miksi Laine murhattiin ja kenen toimesta – kysymystä pyöritellään kirjassa pitkään.

On jo kevät, kun ilmaantuu toinen ruumis. Kun Kaario tutkii ruumista alkaa kauan varjellut salaisuudet nousemaan pintaan ja valloittavat myös Laineen kuolemaan johtavat syyt Vainajat eivät vaikene äänikirja kertoo.

Vainajat eivät vaikene on nostalgisesti kuvattu mukava dekkari jossa ei kiirehditä. Tarinan aikana saa tutustua rauhassa poliisilaitokseen toimintaan, siellä on varsin mukava tunnelma kostealla joululounaalla, joulutunnelmalla ja kiihkeällä tikkakisalla. Rikosylikonstaapeli Karila on mukavan oloinen mies joka on alaiselleen isähahmo, rauhallinen ja leppoisen oloinen jolla vaistot toimivat erinomaisesti.

Patologian laitoksella ei ole yhtä lämmin tunnelma, Kaario on ammattitaitoinen nainen jolla tuntuu olevan enemmän, kun yksi luuranko kaapissa ja joka ei tunnut luottavan kenenkään, paitsi Karilaan. Parivaljakosta kertova sarja on vaan alussa, ja hyvä niin!

Kirjailijasta: Juha Rautaheimo ja Sari Rainio

Juha Rautaheimo syntyi vuonna 1952 Helsingissä. Rautaheimo on koulutukseltaan poliisi. Hän työskenteli yli 40 vuotta Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä ja oli muun muassa legendaarisen murharyhmän johtaja. Eläkkeelle jäätyään Rautaheimo on ruvennut kirjailijaksi. Häneltä on aiemmin julkaistu kirjan Hermo joka on elämäkerrallinen teos. Hän toimi aiemmin myös Murha-lehden päätoimittajana.

Sari Rainio syntyi vuonna 1975 Helsingissä. Raino toimii Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimituspäällikkönä. Suomalaisen kaunokirjallisuuden alalla ja parissa hän on tehnyt työstä vuodesta 2000 asti. Hän asuu Helsingissä miehensä kanssa, harrastaa dekkareita sekä kirja- että tv-sarjojen muodossa ja lenkkeilee. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan Tulta, hikeä ja kyyneleitä yhdessä palomestarin Reijo Salmisen kanssa Salmisen työstään.

Kuuntele Ilmaiseksi: