Vaikket suojellut minua kaikelta Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Mape Morottaja

Äänikirja

Johdanto

Vaikket suojellut minua kaikesta – kertomuksia rikotusta lapsuudesta teos vuodelta 2022 on Mape Morottajan toimittama kirja, joka koostuu seitsemän naisen selviytymistarinastaan. Vaikket suojellut minua kaikesta äänikirja koostuu tarinoista, jota yhdistää vaikea suhde omaan äitiin. Lapsi rakastaa äitiään, vaikka äiti kohtelisi lasta kaltoin mutta rikkinäisestä lapsesta kasvaa usein miten myös rikkinäistä aikuista.

voi lukea muun muassa Niinasta, jonka äiti hukuttautui tai Lillistä, joka kärsi äitinsä piittaamattomuudesta ja eli nälässä. Kirjassa pääsee ääneen myös muun muassa lastensuojelun ammattilaiset, jotka kirjassa kertovat omista kokemuksistaan. Vaikket suojellut minua kaikesta äänikirja ilmainen on Leena Nuoran äänittämä. Äänikirjan pituus on 7 tuntia ja 42 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Vaikket suojellut minua kaikelta

Vaikket suojellut minua kaikesta äänikirja sai alkuunsa siitä, kun käsikirjoittaja ja toimittaja Mape Morottaja etsi Ylen tv-sarjaa Tuhkimotarinoita varten omassa elämässään kriisejä kohdanneita naisia. Sarjaan haki lopulta lähes 600 naista tarinoineen. Sarjaan mahtui mukaan ainoastaan 32 naista. Sarjan jälkeen Morottaja kävi uudestaan läpi hakemuksia ja huomasi yhtäläisyyden, todella monella naisella oli taustassaan vaikea suhde omaan äitiin.

Vaikket suojellut minua kaikesta äänikirja ilmainen esittää toimittajan esipuheessaan, että hauras ja rikkova äitisuhde johtaa useasti mielenterveysongelmiin, heikkoon itsetuntoon ja itsetuhoisuuteen. Jokaisen naisen tarina ansaitse tulla kuuluuksi ja tätä varten Morottaja päätti yhdistää muutaman tarinan kirjaksi.

Kirjan ensimmäinen tarina kertoo Eevasta. Eeva oli toiseksi vanhin lapsi lestadiolaisperheessä missä joka vuosi syntyi uusi vauva. Eevan vanhempien suhde oli hankala ja riitaisia ja Eevan äiti kärsi omista mielenterveysongelmista. Näin olleen pikkusisarusten ja suuri osa kodinhoidosta kaatui Eevan niskaan.

Kaksitoistavuotias Eeva hoiti nuorempia sisaruksiaan, heräsi aikaisin aamulla laittamaan aamupuuron, pukemaan ja letittämään sisarustensa hiuksia ja pukemaan heitä valmiiksi kouluun ja hoitoon. Osa sisaruksista Eeva vei taksiin ja loput kulki hänen mukanaan kouluun. Kun Eeva palasi kotiin hän hoiti sisaruksiaan, pesi pyykkiä ja laittoi ruokaa. Sisarukset kääntyivät Eevan puoleen kun heille tuli riitaa tai jos he olivat surullisia. Isä oli kaiket päivät töissä ja äiti hoiti uupuneena pienintä vauvaa.

Eeva koki ettei hän koskaan saanut kiitosta tai arvostusta siitä mitä hän kotona teki. Itse asiassa hän muistaa vaan kerran että äiti olisi sanonut hänelle kiitos. Kun Eeva tuli vanhemmaksi ja muutti pois kotoaan hänen ja hänen äitinsä välit olivat kylmiä. Eeva koki vapautuneensa vasta kun aikuisena erosi ja asui yksin.

Eevan tarina on vaan yksi kirjan tarinoista. Vaikka tarinat ovat surullisia ja koskettavia niissä elää myös toivo, toivo siitä että voi tulla ehjäksi aikuiseksi ja siitä ettei tee samoja asioita omille lapsilleen.

Kirjailijasta: Mape Morottaja

Mape Morottaja syntyi Kemissä vuonna 1971. Morottaja on toimittaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on opiskellut radiolinjalla ja aloitti työt toimittajana Radiomafiassa vuonna 1993. Vuonna 1996 hän siirtyi televisiotyöhön ja on tämän jälkeen työskennellyt eri rooleissa muun muassa dokumenttisarjoissa, ajankohtaisohjelmissa, keskusteluohjelmissa ja muissa televisio tuotannoissa. Morottaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja hänen pääaineensa oli tiedotusoppi. Hän on myös toiminut KarmaRock radiokanavan mediavastaavana.

Hänen esikoiskirjansa Vaikket suojellut minua kaikesta julkaistiin vuonna 2022. Vuonna 1984 Morottaja perusti 12-vuotiaana ystäviensä kanssa yhtyen Santa Lucian missä Morottaja toimii laulajana. Yhtye on palannut pari kertaa julkisuuteen 2000-luvulla. Vuonna 2019 yhtyen koko tuotanto julkaistiin levynä.

Kuuntele Ilmaiseksi: