Ulos kopista Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Risto Pakarinen & Janne Puhakka

Äänikirja

Johdanto

Ulos kopista äänikirja on jääkiekkoilijan Janne Puhakan tarina siitä millaista on olla samanlainen mutta silti erilainen ja siitä, miten pitää uskaltaa olla oma itsensä. Kirja on myös tarina salaisuuden kantamisesta, perheen arvosta ja jääkiekkokulttuurissa tapahtuvasta muutoksesta.  Ulos kopista äänikirja kertoo entisestä ammattijääkiekkoilijasta Janne Puhakasta, ensimmäinen SM-liigapelaaja joka on avoimesti kertonut homoseksuaalisuudestaan.

Ulos kopista kertoo siitä kulttuurista missä jo nuoret jääkiekkoilijat oppivat sen, että mitä kopissa tapahtuu sen myös sinne jää. Kirjassa Puhakka kertoo miltä tuntui kantaa suurta salaisuutta ja sen myöden salata myös sen kuka oikeasti on. Ulos kopista äänikirja ilmainen on Anssi Niemi. Äänikirjan pituus on 5 tuntia ja 8 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Ulos kopista

Ulos kopista äänikirja on ammattijääkiekkoilijan Janne Puhakan omaelämänkerta jonka Puhakka kirjoitti yhdessä kirjailijan Risto Pakarisen kanssa. Puhakan peliura ei sinänsä ole erityisen merkittävä, mutta hänet muistetaan erityisesti hänen julkisesti kerrotusta homoseksuaalisuudesta. Kirjassa Puhakka kertoo omasta taustastaan ja nykytilanteesta. Kirjassa on myös kirjailijan Risto Pakarisen näkökulma jääkiekkokulttuuriin. Ulos kopista kirjan luvut on nimetty haastateltujen henkilöiden mukaan kuten Perhe, Pelikaverit ja Ystävät.

Ulos kopista äänikirja ilmainen kuvailee miten Puhakka kertoi seksuaalisuudestaan julkisesti, kun hänen peliuransa päättyi hänen omasta tahdostaan hänen ollen vain 23 vuotta vanha. Puhakka oli silloin lupaava hyökkääjä. Kirjassaan Puhakka kertoo miten omasta homoseksuaalisuudestaan kertominen hänen perheelleen tai hänen agenteilleen vaikutti positiivisella tavalla häneen pelaamiseen ja jäällä olemiseen.

Kirjassaan Puhakka ja Rolf, Puhakan kumppani, kertovat kuinka hyvin Puhakan homoseksuaalisuus otetiin vastaan sekä julkisesti että yksityisesti.  Puhakka ei juurikaan kirjassaan kerro saamastaan negatiivisesta palautteesta kertomisen jälkeen. Ainoana asiana hän mainitsee Jatkoajan keskustelupalstan jossa kirjoitetut kommentit hän olisi voinut jättää lukematta.

Ulos kopista äänikirja kuvaa miten kaikki kirjaan haastatellut pelikaverit, valmentajat ja kaikki muutkin on kokenut Puhakan ilmoituksen pelkästään positiivisena asiana, Puhakalle henkilökohtaisesti mutta myös koko lajikulttuurin osalta. Puhakka itse kertoo, että kertominen kannatti, ainakin jos hänen ulostulonsa auttaa edes yhtä samojen asioiden kanssa taistelevalle. Puhakka kuvailee miten on törmännyt aiemmin samanlaiseen kokemukseen muun muassa mielenterveysongelmista kärsivien jääkiekkopelaajien haastatteluissa. Yksin ei pidä jäädä.

Ulos kopista kirja käsittelee myös niukkaa määrää avoimesti seksuaalivähemmistön kuuluvia lajissa ja sen taustaa. On huomattu, että naisten jääkiekon parissa homoseksuaalisuus on avoimempaa mutta suinkaan ei ongelmatonta. Kirjassa tuodaan esille eri näkökulmia tasapuolisesti eikä yritetä silottelemaan asiaa.

Ulos kopista on kiinnostava elämänkerta lisänä nykyajan ilmiötä ja muutoksia jääkiekossa.

Kirjailijasta: Janne Puhakka ja Risto Pakarinen

Janne Puhakka syntyi vuonna 1995 Espoossa. Puhakka on entinen ammattijääkiekkoilija, joka pelasi muun muassa Ranskan Ligue Magnusin Rapaces de Gapissa. Hän on myös pelannut SM-liigassa, Blues joukkueessa. Puhakka on palannut nuorten MM-kilpailussa vuonna 2013, joukkue voitti silloin pronssia. Puhakka pelasi hyökkääjänä mutta hän osasi pelata keskeltä tarvittaessa. Puhakka lopetti jääkiekkouransa 23-vuotiaana.

Risto Pakarinen on suomalainen, Ruotsissa nykyään asuva, toimittaja, kirjailija ja kääntäjä. Koulutukseltaan Pakarinen on kauppatieteiden maisteri. Hän on jo pitkään toiminut vapaana kirjailijana, hänen erikoisalueena on jääkiekko. Pakarinen on muun muassa suomentanut ruotsiksi kirjoitetun Kiekkotähti-nuortenkirjasarjan. Pakarisen esikoiskirjansa Someday Jennifer julkaistiin Kanadassa vuonna 2019 ja vasta tämän jälkeen Suomessa. Kirja on myös julkaistu Saksassa ja Ruotsissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: