Tyttöystävä Äänikirja

3.1/5

Kirjoittaja: Enni Vanhatapio

Äänikirja

Johdanto

Tyttöystävä teos vuodelta 2022 on Enni Vanhatapion kirjoittama romaani tyttöystävänä olemisen hankaluudesta ja sietämättömyydestä ja naisille annettujen roolien ahtaudesta ja irtautumisen vaikeudesta. Tyttöystävä äänikirja kertoo miten päähenkilö alkaa puhua torakan kanssa ja haaveilee jopa laitoshoidosta, vaikka hänen elämässään on kaikki vihdoin niin kun pitääkin olla.

Naisen rooli on nyt tyttöystävä ja sen kautta hän on myös normaali. Kun nainen vie miehensä kotimaahansa naisen sukulaiset ovat tyytyväisiä ja kehottavat naista pitämään miehestä kiinni. Nainen tuntee kiitollisuuden sijaan epämääräistä ulkopuolisuutta elämässään jota hän on itse rakentanut. Tyttöystävä äänikirja ilmainen on Mimosa Willamon äänittämä. Äänikirjan pituus on 5 tuntia ja 34 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Tyttöystävä

Tyttöystävä äänikirja on sekä melankolinen että hauska romaani naisen performatiivisista roolista. Kirjoittaja Enni Vanhatapio lähestyy kirjassaan mielikuvitusnaista, roolia, joka on vahva ideaali kulttuurissamme. Vanhatapio kuvaa tarinassaan jopa inhottavan tarkkoja huomioita naisen olemisesta parisuhteessa. 

Tyttöystävä äänikirja ilmainen on tarina naisesta, hänen parisuhteestaan, erostaan sekä naisen identiteettinsä etsimisestään eronsa jälkeen. Kirjan alussa kolmekymppinen nainen elää parisuhteessa miehen kanssa. Vaikka elämä pitäisi olla oikein hyvin, sellainen mistä nainen oli haaveillut, hän huomaa yhtäkkiä, että heidän yhteinen elämä tuntuu sekä vieraalta että kummalliselta. Nainen kokee olevansa lähinnä lavaste jonkun toisen elämässä.

 Nainen jatkaa elämänsä ja parisuhdettansa mutta toimii kuten esittäisi roolia joka on ulkopuolelta tullut. Tyttöystävä äänikirjan mukaan nainen kokee, että tyttöystävän rooli on tarkkaan määritelty etukäteen ja hän ei kykene sellaista roolia esittämään. Nainen ei ole omasta mielestään tarpeeksi lämmin tai hoivaava hahmo, sellainen kuten aidon tyttöystävän tulisi olla.

Tyttöystävä kirjan päähenkilö on nimettömäksi jäävä nainen. Hän on rakentanut elämänsä itse, vielä vieraaseen maahan. Hänellä on nyt vakituinen työ ja vakaa parisuhde. Seuraavaksi vuorossa on sitten asuntolaina, avioliitto ja perheen perustaminen. Nainen vie miehensä matkalle kotimaahansa missä hänen huolestuneet sukulaiset huokaavat helpotuksesta ja yllättävät naista pitämään miehestä kiinni ja etenemään elämässään.

Nainen tuntee yhä vahvemmaksi itsensä ulkopuoliseksi omassa elämässään. Hän alkaa keskustelemaan torakan kanssa ja huomaa haaveilevansa laitoshoidosta. Nainen kokee, että hänen ihmisarvonsa on noussut koska hän vakaan parisuhteensa kautta, on muiden silmissä normaali ihminen ja sen vuoksi varteenotettava ihminen.

Nainen vajoaa yhä syvemmälle ahdistuksen ja outoon olotilaan, kuten hän katsoisi elämänsä ulkopuolelta ja hänestä tuntuu, ettei hänellä ole päätösvaltaa omansa elämänsä polusta. Lopulta nainen ymmärtää, että on isojen ratkaisujen aika, aika toimia toisin.

Kirjailijasta: Enni Vanhatapio

Enni Vanhatapio syntyi vuonna 1991 Oulussa. Nykyään Vanhatapio asuu Lontoossa. Hän on aiemmin opiskellut antropologia ja hindin kieltä, nykyään hän opiskelee psykoterapiaa. Lontoossa hän on muun muassa, kirjoittamisen ohella, työskennellyt sosiaaliohjaajana naisten turvatalossa.

Hänen esikoisromaaninsa Absentia vuodelta 2018 oli muun muassa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas. Tyttöystävä vuodelta 2022 on Vanhatapion toinen romaani.

Kuuntele Ilmaiseksi: