Turms kuolematon Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Mika Waltari

Äänikirja

Johdanto

Mika Waltarin kirjoittama Turms kuolematon on vuodesta 1955. Kyseessä on historiallinen romaani.  Kirjan tapahtumat sijoittuvat noin 520–450 eaa. etruskien aikaan.  Turms on mytologian mukaan etruskien jumala, sielujen alamaailmaan opastaja sekä jumalten sanansaattaja. Turms kuolematon on Turmsista kertova elämäntarina. Kyseessä on merkillinen, vaiherikas, monisärmäinen ja yllätyksiä täynnä oleva tarina.

Tapahtumat etenevät kirjassa hitaammin, kun Waltarin kirjoissa yleensä. Viipyilevä tyyli voi olla paikoittain tuskatuttavaa mutta on sanottu sen olevan välttämätöntä tarinan kokonaisuutta ajatellen. Turms kuolematon äänikirja on Jusa Rajalinin lukema. Teoksen äänikirja julkaistiin vuonna 2018. Kirja sisältää kymmenen eri kirjaa. Turms kuolematon äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman alle 28 tuntia pitkä.

Kirjasta: Turms kuolematon

Turms kuolematon alkaa päähenkilön Turmsin kuvauksena kirjan etruskien kansan pyhänä miehenä, niin sanotun lukumona. Sen kummemmin asiaa selittämättä kirjassa mennään Turmsin nuoruuteen ja lukija saa aikansa odottaa miten tarinassa päästään takaisin alkulauseeseen.

Turms kuolematon äänikirja kertoo kuinka nuori Turms on onnettomuudessa, jossa salama iskee häneen ja siinä yhteydessä hän menettää muistinsa. Kreikassa Turms tutustuu miehen nimeltään Dorieus ja nuoret miehet lähtevät yhdessä meriseikkailuihin. Laivan kapteeni, mies nimeltään Fokaian Dionysios on sekä onnekas että ovela, ja monien mutkien kautta laiva päätyy lopulta Sisilian saarelle. Miehet jäävät Sisiliaan joksi aikaa. Sisiliassa Turms aloittaa suhteen Arsinoen kanssa, kun taas Dorieus havitellee omaa kuningaskuntaa ja uutena tuttavana lääkäri Mikon lähinnä viettää leppoista elämää saarella.

Arsinoe on kirjailijan Waltarin kirjoituksissa tyypillinen naishahmo. Hän on kaunis viettelijätär jonka kanssa oleminen on hyvin onnetonta. Arsinoe on kavala ja juonittelija. Hän valehtelee Turmsille saadakseen mitä hän halua. Kaiken lisäksi hän myös pettää Turmsia. Turms kuolematon äänikirja ilmainen on Waltarin kirjoista jo aiemmin teemana tutuksi tullut täynnä onnetonta rakkautta, lihallisia viettelyä ja henkistä kipua.

Muutkin hahmot Turms kuolematon äänikirja esittelee kärjistetysti.  Dorieus on sotilaana kuten melkein kuolematon ja Dionysios on onnekas ja taitava merimies. Myös päähenkilö on Waltarin tyylille totuudenmukainen. Turms kokee itsensä erilaiseksi, kun muut tässä maailmassa, hänellä on kuitenkin enteet ja ilmestykset jotka johdattavat häntä, ja tarinaa, eteenpäin.

Kirjan lopussa tarina palaa etruskien pariin. Etruskit ovat kiehtova ja salaperäinen kansa. Heitä kuvataan Turms kuolematon teossa sivistyneenä, rauhantahtoisena kansana jotka uskovat mystiikkaan. Turms entää heidän tulevaisuutensa kuitenkin huonoksi. Kansaa uhitellaan monesta eri suunnasta. Sotaa tulee olemaan vaikeata välttää, kun valtaa ja maata havittelevia kansoja ympäröivät etruskeja.

Kirjailijasta: Mika Waltari

Mika Waltari syntyi vuonna 1908 ja menehtyi vuonna 1979 Suomessa. Waltari oli ja on edelleen merkittävä ja hyvin tuottelias kirjailija. Waltari kirjoitti uransa aikana muun muassa romaaneja, pienoisromaaneja, novelleja, näytelmiä, satuja, runoja, kuunnelmia, matkakertomuksia, arvosteluja, propagandamateriaalia ja sarjakuvariimejä. Suomalaiskeksi kirjailijana Waltari saavutti myös suurta huomiota myös maailmalla. Hänen teoksiansa ovat olleet edustettuna kansainvälisille bestsellerlistoille.

Waltarin tunnetuimpiin teoksiin lasketaan Sinuhe egyptiläinen vuodesta 1945, dekkarit Komisario Palmusta sekä Mikaela Karvajalka kirja vuodelta 1948. Sinuhe egyptiläisestä tehtiin Hollywood-elokuvaa jo vuonna 1954. Waltarin kirjoja on käännetty jopa yli 40 eri kielelle. Waltari ei peittänyt ongelmiaan vaan puhui avoimesti sekä alkoholismistansa ja masennuksestaan mediassa. Waltari joutui elämänsä aikana useasti sairaalahoitoon mielenterveysongelmistaan.

Kuuntele Ilmaiseksi: