Tuntematon sotilas Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Väinö Linna

Äänikirja

Johdanto

Väinö Linnan teos Tuntematon sotilas on yksi Suomen tunnetummista kirjoista. Teos julkaistiin vuonna 1954 ja Tuntematon sotilas äänikirja julkaistiin puolestaan vuonna 2020. Teoksesta on tehty myös kolme kokopitkää elokuvaa. Viimeisin elokuva versio on vuodesta 2017.

Tuntematon sotilas on sotaromaani, joka kertoo konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodassa. Linnan esikuvana oli hänen oma sodanaikainen yksikkönsä. Kirja on tunnettu värikkäistä henkilökuvista, murteiden käyttämisestä ja sotatilanteiden kuvaaminen rivimiehien näkökulmasta.

Väinö Linna oli köyhä maalaispoika, joka rakasti lukemista mutta ei sitä huolimatta menestynyt erityisen hyvin koulussa. Linna muutti aikuisena kaupunkiin ja meni tehtaalle töihin. Hän menestyi armeijassa ja toimi jatkosodassa alikersanttina Syvärillä. Syvärillä Linna aloitti kirjoittamisen. Myöhemmin Linna menestyi myös Täällä pohjantähden alla- trilogiansa myöden.

Kirjasta: Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilas kirjan takakannessa lukee teoksen olevan sodan kritiikki ja suomalaisen sotilaan muistomerkki. Romaani, joka kulkee isältä pojalle. Tämä pitää varmasti paikkaansa, ei taida olla olemassa suomalaista aikuista, joka ei tästä tietäsi. Tuntematon sotilas on Väinö Linnan kirjailijanuran loistava, historiallinen läpimurto.

Tuntematon sotilas kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Kirjassa saa tutustua hienoihin henkilökuvauksiin, jotka ovat jääneet elämään suomalaisessa yhteiskunnassa ja Tuntematon sotilas on myös jättänyt suomalaiseen puhekieleen koko joukon niin kutsuttuja lentäviä lauseita elikkä sanontoja. Tuntematon sotilas on myös tunnettu murteiden käyttämisestä tekstissä. Kirjassa tutustutaan muun muassa Rokkaan, Hietaseen, Rahikaiseen ja Lahtiseen.

Rokka on yksi teoksen tunnetummista henkilöistä. Hän sinuttelee kaikkia sotilasarvoon katsomatta eikä suostu sotilaalliseen kurinpalautukseen. Antero Rokan mielestä sodassa on kaksi vaihtoehtoa; tappaa tai tulla tapatetuksi. Rokka nauttii sotimisesta mutta ei tappamisesta.  

Hietanen on joukon huuliveikko. Hän on aina hyväntuulinen ja avulias. Hän on myös hyvin inhimillinen ja tämä koituu hänen kohtaloksensa myöhemmin kirjassa. Rahikainen on kauppamies ja naistenmies ja se näkyy. Rahikaisen naistenreissut aiheuttaa kirjassakin kommelluksia. Lahtinen puolestaan on kommunismia kannattava alikersantti, joka vastustaa sodankäynnin Neuvostoliittoa vastaan. Hän on kuitenkin hyvä ja lojaali sotilas.

Tuntematon sotilas teoksen sotilaat ovat ennen kaikkea inhimillisiä. He suhtautuvat kriittisesti ja kyseenalaistavat sekä määräyksiä että käskyjä esimiehiltään. Heidän moraalinsa elävät tilanteiden ja tapahtumien mukaan. He ovat tietoisesti tottelemattomia, kun pikkupoikia, kun he muun muassa teettävät salaa viinaa, ryyppäävät ja varastavat kaatuneiden ryssien omaisuutta. Mutta tärkeissä tehtävissä ne tekevät sen, minkä heiltä vaaditaan.

Tuntematon sotilas on tärkeä kuvaus Suomen sotahistoriasta. Tuntematon sotilas äänikirja ilmainen on elämys, joka ei kannata ohittaa. Tuntematon sotilas äänikirja on äänittänyt mahtava Eero Aho joka omalla äänellä vie kuuntelijankin keskelle sotatannerta.

Kirjailijasta: Väinö Linna

Väinö Linna syntyi vuonna 1920 Urjalaiseen maatyöläisperheeseen.  Linna oli kymmenlapsiseen perheen seitsemäs lapsi. Linnan lapsuus oli köyhä ja hänen sisaruksistansa moni menehtyi tuberkuloosiin. Linna oppi lukemaan jo viisivuotiaana ja koulun aloitettuaan hänet siirrettiin pian jo toiselle luokalle.

Täysikäiseksi tultuaan Linna muutti kaupunkiin ja meni Finlaysonin tehtaalle täihin. Talvisodan aikana Linna oli västönsuojelutehtävissä. Sodan päätettyä Linnan ikäluokan tarkastuksen tuloksena Linna lähetettiin armeijan Riihimäelle mistä hänet siirrettiin aliupseeri kouluun. Jo seuraavana keväänä Linnaa ylennettiin korpraaliksi ja jatkosodan alkaessa hänet ylennettiin alikersantiksi. Alikersanttina hänen tehtäväkseen tuli kouluttaa seuraavan vuoden alokkaat. Työ jatkui kesään 1941 asti, jolloin alkoi jatkosota. Jatkosodan ajaksi Linnaa sijoitettiin ensimmäiseen pataljoonan konekiväärikomppaniaan, jossa hän osallistui etenemisvaiheen kamppailuihin ja asemasotaan Syvärillä. Syvärillä Linna aloitti kirjoittamisen omista sotakokemuksistaan. 

Sodan jälkeen Linna palasi töihin Finlaysonin tehtaalle ja jatkoi kirjoittamista. Vuonna 1954 Tuntematon sotilas ilmestyi. Kirjasta tuli huikea myyntimenestys. Tuntemattoman sotilaan jälkeen Linna lopetti työn tehtaalla, osti maantilan ja aloitti Tällä pohjantähden alla trilogian kirjoittamista. Myös trilogia oli myyntimenestys ja teokset kuuluvat vielä tänä päivänä Suomen tunnetuimpiin kirjoihin. Väinö Linna kuoli vuonna 1992 keuhkosyöpään.

Kuuntele Ilmaiseksi: