Totuus on vaihtuva maisema Äänikirja

3.1/5

Kirjoittaja: Tuula Ranta

Äänikirja

Johdanto

Eläkkeellä oleva äidinkielenopettajan Tuula Rannan esikoisteos Totuus on vaihtuva maisema vuodelta 2020 on psykologinen dekkari sarjan Aira Karhu ensimmäinen osa. Sarjan päähenkilö on Aira Karhu, kuusikymmentävuotias kriminaalipsykologi. Kirjassa Karhun yksityiselämä on kriisissä, hänen avioliitonsa on kaatunut ja hän opettelee elämään yksin. Kun hänen vanha tuttunsa, rikoskomisario Mikkonen pyytää hänen apunsa hän lopulta suostuu.

Totuus on vaihtuva maisema äänikirja kertoo, kuinka Karhu saapuu pienen keskipohjalaiseen pieneen merenrantakaupunkiin selvittämään nuoren ja kauniin opettajan murha joka alkuun vaikuttaa satuntaiselta, mutta totuus on paljon syvempi kuin alkuun oletetaan. Totuus on vaihtuva maisema äänikirja ilmainen on äänittänyt Marjo Wilska. Äänikirjan pituus on hieman yli 12 tuntia pitkä.

Kirjasta: Totuus on vaihtuva maisema

Totuus on vaihtuva maisema on ensimmäinen osa sarjasta jonka päähenkilönä toimii Aira Karhu äänikirja.  Totuus on vaihtuva maisema alkaa, kun luontoretkellä olevat alakoululaiset löytävät lenkkipolun ja merenrannan välistä verinen ruumis. Lapset tunnistavat ruumiin, se on heidän koulunsa opettaja Maaret Jokihaara!

Koko Laaksalan pikkukaupunki jähmettyy tiedosta. Merihaan koulun uusin opettaja Jokihaara oli sekä erittäin kaunis että fiksu, ja kaiken lisäksi sinkku. Vaikka hän vastikään oli muuttanut kaupunkiin, hän oli jo ystävystynyt koulun toisen uuden opettajan Sonja Koskinen kanssa ja ehtinyt leikkiä monen kylän miehen tunteiden kanssa. Kun koulun seinille ilmestyy kuvia kuolleesta Jokihaarasta, koulun käytävillä iskee paniikki.

Poliisi löytää kyllä liutaan motiiveja Jokihaaran tappamiseksi mutta silti selvittely jää polkemaan. Jokihaara tuntui olevan ihminen joka herätti tunteita ihmisissä, mutta kenen kohdalla tunteet kiehuivat yli?   Tapani Mikkonen on tapauksen johtava rikoskomisario ja hän pyytää kriminaalipsykologi Aira Karhu apuun selvittämään tekijää.

Näin Totuus on vaihtuva maisema äänikirja ilmainen, päähenkilö Aira Karhu tekee entreensä kirjassa. Noin kuusikymppinen Karhun oma elämä on kriisissä ja hän suhtautuu Mikkosen pyyntöön sekavin tuntein. Kaksikymmentä vuotta nuorempi Mikkonen on selkeästi Karhuselle tuttu entuudestaan, kuinka läheiset heidän välinsä on ei kirjassa kerrota.

Totuus on vaihtuva maisema äänikirjan juoni jännittyy entisestään, kun toinenkin Merihaan opettajista katoaa. Onko tappaja iskenyt jälleen? Totuus on vaihtuva maisema äänikirja on mukaan tempaiseva psykologinen trilleri.

Koulumaailmaan sijoittuvia tarina on realistinen, sekä opettajahuoneen tunnelmakuvaus sekä opettajien persoonien kuvaus on kirjassa hyvin loppuun ajateltuja. Päähenkilö Aira Karhua tulee olemaan hyvin mielenkiintoista seurata jatkossa. Totuus on vaihtuva maisema on kirjoitettu hyvin, tarinassa tarjotaan yllätyksiä mutta myös lukijalle mahdollisuuden itse päätellä kuka surmasi Jokihaaran.

Kirjailijasta: Tuula Ranta

Tuula Ranta syntyi vuonna 1964 Tampereella. Hän on koulutukseltaan äidinkielenopettaja. Hän on toiminut Kiteen lukion äidinkielenopettajana yli 20 vuotta. Vuonna 2008 Ranta väitteli tohtoriksi abiturienttien kirjoittamisprosesseista ja hän opettaa yhä Keski-Karjalan kansalaisopistossa muun muassa elämänkertakirjoittamista.

Totuus on vaihtuva maisema on Rannan esikoisromaani mutta hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa äidinkielen oppikirjoja sekä kirjoittanut salanimellä lehtipisteissä myytäviä viihdekirjoja kuten rakkausnovelleja ja viihdepokkareita. Rannan kirjoittamia sarjoja ovat muun muassa Timantti, Lääkärisarjaa ja kultasarjaa. Ranta on kertonut, että hän ei halunnut enää jatkaa sarjojen kirjoittamista sen tarkan ohjeistuksen takia. Kun Ranta jäi eläkkeelle opettajan päivätyöstään vuonna 2011 hän aloitti esikoiskirjansa kirjoittamista. Vuonna 2021 julkaistiin Aira Karhu sarjan toinen osa, Jotka varjoissa kulkevat.

Kuuntele Ilmaiseksi: