Totaalinen poliisivaltio Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Geoffrey Cain

Äänikirja

Johdanto

Totaalinen poliisivaltio on Aasian asiantuntijan Geoffrey Cainin hyytävä kuvaus Kiinan kontrollista uiguuriväestöstään käyttäen uusinta teknologiaa. Totaalinen poliisivalta äänikirja kuvaa miten Xinjiangissa asuvat uiguurit elävät hyvin tarkan tarkkailun alla. Jos edes epäily vääristä ajatuksista pääsee viranomaistentietoon matka vie vankilaleiriin missä kaikki yhteydet ulkomaailmaan on katkaistu. Ilmiantajakin voi olla kuka vaan, naapuri tai vaikka oma perheenjäsen.

Valtio käyttää uusinta teknologiaa, digitaalinen valvonta sekä tekoäly, ennennäkemättömillä tavoilla, muun muassa tekoäly analysoi jatkuvasti kuka on maalle uhka. Kirjassa haastattelut ja suuora raportointi kuvaa miten teknologiaa voi käyttää ihmisoikeuksien loukkaamiseksi. Totaalinen poliisivaltio äänikirja ilmainen on Petri Hantun äänittämä. Äänikirjan pituus on 10 tuntia ja 27 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Riina Vuokko.

Kirjasta: Totaalinen poliisivaltio

Kiinan uiguurivähemmistön valvontaan ja kurinpitoon käytetään tätä nykyään hyödykseen muun muassa valvontateknologiaa ja tekoälyä. Geoffrey Cain kirjoittaa uudessa kirjassaan Totaalinen poliisivaltio siitä, miten Kiinassa on perustettu järjestelmä jonka mukaan valvotaan ja ennustamaan kansalaisten kansalaisrikkomuksia ja jopa rikoksia.

Cain on itse asunut Aasian eri maissa yli kymmenen vuotta jonka aikana hän on vieraillut useissa hallinnon eri alueissa ja nähnyt omin silmin, miten asiat on vuosien varrella muuttunut, tämä näkyi Totaalinen poliisivaltio äänikirja kertomuksen mukaan erityisen selkeästä juuri Kiinan Xinjiangin alueella. Alue sijaitsee Länsi-Kiinassa.

Alueella viranomaiset hiipivät hitaasti kohti hienostunutta totalitarismia. Alueelle on Totaalinen poliisivaltio äänikirja ilmainen mukaan jatkuvasti lisätty valvontakameroita, poliiseja sekä teknologia jonka avustuksella voi kontrolloida ihmisiä. Cainin mukaan Kiinan Xinjiangissa vallitsee tunne, että olisi kesken tieteismaailman dystopiaa. 

Kirjan kirjoittaminen oli Cain mukaan hyvin hankala projekti johtuen siitä, että varmistettua tietoa oli hyvin vaikeata saada eikä myöskään ollut mitään tietoa saatavilla siitä, kuinka alueen uiguurivähemmistöä kohdellaan. Vasta kun Cain onnistui saamaan kontaktia Xinjiangista paenneiden uiguuripakolaisten kanssa hän sai lisäätietoa todellisesta tilanteesta.

Totaalinen poliisivaltio äänikirja kertoo, että eri puolille maapalloa paenneilla uiguureilla oli sellaisia tarinoita kerrottavanaan, ettei niitä voinut sivuttaa. Cain ja pieni toimittajayhteisö alkoi dokumentoida henkilöiden tarinoita. Kirjaa varten Cain ja hänen toimittaja tuttavansa haastattelivat noin 170 ihmistä joista moni olivat pakolaisia.

Kirjassa kuullaan myös joitakin entisiä tiedustelijoiden työtä tehneet kiinalaisia sekä teknologia alalla toimivia suurten yritysten aikaisempia työntekijöitä, jotka olivat olleet mukana valvontajärjestelmien suunnitellussa ja kehitystyössä. Totaalinen poliisivaltio kirja on hämmästyttävä ja häkeltyvä teos ihmisoikeuksien polkemisesta teknologian avulla. Kirja on mielenkiintoinen mutta samalla pelottava kuvas pienen alueen ihmisten elämästä totaalisen valvonnan alla.

Kirjailijasta: Geoffrey Cain

Geoffrey Cain syntyi Los Angelissa, Yhdysvalloissa. Hän on toimittaja ja kirjailija. Hän on erikoistunut Aasian maiden raportoinnista. Cain on kysytty Aasiassa sijaitsevien yritysryhmien ekspertti, erityisesti Etelä-Korean chaebol ja perheomistuksessa olevat ryhmittymät kuten Samsung ja Hyundai. Geoffrey Cainin töitä on julkaistu muun muassa lehdissä kuten The Economist, Time ja Wall Street Journal. Cain on itse asunut eri puolilla Aasiaa ja vieraillut useassa Aasian maassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: