Toisten lapset Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Torey Hayden

Äänikirja

Johdanto

Tunnettu yhdysvaltalainen erityisopettaja, terapeutti ja kirjailija Torey Hayden kirjoittaa tositapahtumiin perustavassa kirjassaan Toisten lapset neljästä ongelmalapsesta, jotka aikoinaan olivat hänen opettama erityisryhmä. Ryhmässä on kaltoin kohdeltuja lapsia, joka onnistuvat kuitenkin selviytymään. Toisten lapset äänikirja kertoo pienestä pojasta, joka toisti muun muassa radion sääennusteita, juuri seitsemän vuotta täyttänyt tyttö joka vanhempiensa pahoinpitelystä johtuen on saanut aivovamman, kymmenenvuotias poika, joka oli todistanut miten hänen äitipuolensa tappoi hänen isänsä ja kaksitoistavuotias ujo ja hiljainen tyttö, joka oli edellisessä koulussaan oli raiskattu.

Toisten lapset äänikirja ilmainen on Charlotta Hagforsin äänittämä. Äänikirjan pituus on 10 tuntia ja 57 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Seppo Raudankoski.

Kirjasta: Toisten lapset

Toisten lapset on erityisopettajana ja terapeuttina toimiva Torey Haydenin esikoiskirja vuodelta 1981. Suomessa kirja julkaistiin vuonna 2006. Kirjassaan Hayden kirjoittaa erityisluokasta jota hän opetti yhden lukukauden aikana. Toisen lapset äänikirja kuvailee erityisesti neljä kaltoin kohdeltua lasta. Luokkavuoden alussa lapset ovat huonovointisia ja koulunkäynti on heille jokaisella vaikeaa.

Toisten lapset äänikirja ilmainen kuvaa lapsia totuudenmukaisen tuntuvalla tavalla. Luokassa on Boo, pieni autistinen poika joka vetäytyy omaan sisäiseen maailmansa. Boo ei juuri kommunikoi, paisti toistamalla muiden lasten puheitta ja radion sääennusteita.

Luokassa on myös Lori, seitsemänvuotias tyttö jonka vanhemmat ovat pahoinpidelleet hänet niin vakavasti että hänelle on todettu sen seurauksena aivovamma. Lori ei ole onnistunut oppimaan lukemaan aivovammansa vuoksi. Lorin kamppailu tuntuu alkuun toivottamalta.

Toisten lapset äänikirja kuvailee myös aggressiivisesti käyttäytyvä kymmenenvuotiasta poikaa Tomaso. Tomaso on nuorempana joutunut todistamaan, kun hänen äitipuolensa tappoi pojan isän ja veljen. Suojellakseen itseänsä Tomaso ei päästä ketään lähellensä eikä hän halua, että kukaan pitäisi hänestä. Hänellä on fantasioita missä hänen isänsä on mukana.

Claudia on kaksitoistavuotias ujo ja hiljainen tyttö. Hän tulee Haydenin luokalle koulunvaihdon takia. Claudia on käynyt katolista koulua missä hänet on raiskattu. Nyt hän on raskaana ja sen takia hänet erotettiin katolisesta koulusta.

Neljän kohtalon tuotokset saavat onneksi Torey Hayden opettajakseen. Nuori opettaja paneutuu työhönsä niin antaumuksella että hänen oma parisuhde kariutuu hänen työnsä takia. Mutta Hayden on periksiantamaton, lämmin, rakastettava ja ymmärtäväinen opettaja jonka seurassa lapset alkavat pikkuhiljaa edistymään ja toipumaan. Toki jokaisen kohdalla tapahtuu myös taka-askeleita.

Toisten lapset on koskettava ja mukaansa tempaiseva kirja jota ei millään tahtoisi lopettavan. Haydenin työ on rankka mutta lopulta myös hyvin palkitseva.

Kirjailijasta: Torey Hayden

Kirjailijanimen Torey Hayden takan on nainen nimeltään Victoria Lynn Hayden. Hayden syntyi Yhdysvalloissa, Montanan osavaltiossa vuonna 1951. Hän on terapeutti, erityisopettaja, tutkija ja kirjailija. Hän valmistui erityisopettajaksi vuonna 1975 Montanassa. Valmistettuaan Hayden on toiminut erityislasten opettajana ja terapeuttina muun muassa kouluissa ja sairaaloissa sekä Yhdysvalloissa, että Euroopassa.

Haydenin kirjoittamat kirjat perustuvat pitkälti tositapahtumiin ja hänen kokemuksiinsa erityslasten kanssa, kirjoissaan hän kirjoittaa kaltoin kohdelluista lapsista ja lapsista joilla on erilaisia neuropsykologisia diagnooseja. Haydenin erityisosaamisensa on valikoiva mykkyys, selektiivinen mutismi, ja tästä hän kirjoittaa myös kirjoissaan. Toisten lapset on Haydenin esikoiskirjansa. Kirja julkaistiin vuonna 1981. Haydenin kirjoistaan noin kymmenen on suomennettu. Nykyään kirjailija asuu Skotlannissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: