Tohtori Mustajärvi, otaksun Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Pauli Pate Mustajärvi

Äänikirja

Johdanto

Tohtori Mustajärvi, otaksun on yhtyen Popedan keulahahmon ja laulajan Pate Mustajärven kirjoittama ja äänittämä teos. Tohtori Mustajärvi, otaksun äänikirja esittää Paten Mustajärven pitkästä urasta 17 merkityksellistä biisiä jonka taustat ja historian Pate Mustajärvi avaa kirjassaan. Paten valitsemat biisit ja tarinat biisien takana avaavat aivan uudenlaisen kuvan Patesta ja hänen elämästään.

Pate on tullut tunnetuksi Popedan yhtyen keulahahmona ja laulajana ja hän on myös yhtyen ainut alkuperäinen jäsen. Vuosien varrella Patea on myös nähty teatterilavoilla. Tohtori Mustajärvi, otaksun äänikirja ilmainen paljastaa Patesta ihan uuden puolen, tarinankertojan ja sanoittajan. Pate paljastaa kirjassaan olleen aina kiinnostunut kirjoittamisesta. Kirjassa on myös kuvia jotka ovat Paten omista kotialbumeista.

Kirjasta: Tohtori Mustajärvi, otaksun

Tohtori Mustajärvi, otaksun äänikirja esittelee Pate Mustajärven sanoituksia sekä maailmankuvaa ja liittää sanoituksiin myös historiallisia, humoristisia ja koskettavia tarinoita sanoituksen syntymisestä. Sanoitukset ovat kirjoitettu vuosien 1977 ja 2022 välisenä aikana ja heijastavat Mustajärven elettyä elämää, sen tuomaa kokemusta ja myös elettyä yhteiskunnallista aikaa. Mustajärvi kertoo hänen sanoituksien olevat sekoitus kaikesta mitä hän kokee ja kuulee sekä osa keksittyä ja värjättyä mielikuvituksella.

Tohtori Mustajärvi, otaksun äänikirja ilmainen esittää 140 laulujen sanoitusta Popedan ja Mustajärven soolouralta. Äänikirjaan on lisätty 17 kokonaita laulua. Kirjan tutustumisen ei suinkaan tarvitse olla Popedan taikka Mustajärven fani mutta ei voi taata, että kirjan loputtua ei olisi muuttunut faniksi. Kirja in nimittäin sen verran kiinnostavaa ja sen syntymäajan kuvaava, että kirjan parissa viihtyy mainiosti.

Pate Mustajärvi kertoo Popedan suurista hiteistä mutta myös pienemmälle huomiolle jääneet laulujen tarinat. Yksi Popedan isoista hiteistä on laulu nimeltään Suolaista ja makeaa. Laulu kertoo yksipuolisesta rakkaudesta tai siitä tunteesta, kun syvästi rakastunut ihminen huomaa, ettei häneen rakkauteen vastata samalla syvyydellä.

Pate kertoo kirjassaan juuri lukeneensa kirjan IRA:n historiasta ja lukeneensa miten IRA:n jäsenet olivat tunkeutuneen asuntoon keskellä päivää koska he olivat sitä mieltä, että asunnossa asui vasikka. Kun muut perheenjäsenet palasivat kotiin, he löysivät perheen isän polvillaan pöydän edessä ja hänen kielensä oli naulattu pöytään kiinni. Tästä inspiraation saanut Mustajärvi aloittaa Suolaista ja makeaa sanoilla ”sä naulasit mun kieleen pöytään kii, hymyillen sen teit ja veit pois kaikkein rakkaimman, tuhosit maailman”.

Tohtori Mustajärvi, otaksun äänikirja kertoo laulun nimeltään Sä pelkäät kertovan Motörheadin Lemmystä. Pate nimittäin onnistui pelottelemaan Lemmyä roudarinsa kookkaalla mutta erittäin kiltillä saksanpaimenkoiralla Nekkulla vuonna 1982 Lappeenrannassa. Tohtori Mustajärvi, otaksun äänikirja koostuu tämän tyyppisillä tarinoilla joka sekä koskettaa että saa nauramaan ja varsin hyvin viihtymään kirjan seurassa.

Kirjailijasta: Pauli Pate Mustajärvi

Pauli Mustajärvi, kutsumanimeltään Pate, syntyi vuonna 1956 Tampereella. Mustajärvi on muusikko joka on ollut aktiivisena vuodesta 1977 lähtien. Mustajärvi on erityisesti tunnettu rockyhtyen Popedan keulahahmona ja laulusolistina. Popeda yhtye perustettiin vuonna 1977 ja nykyisessä kokoonpanossaan Mustajärvi on yhtyen ainut jäljellä oleva alkuperäisjäsen. Popeda on julkaissut yli 20 albumia sekä monta kokoelmaa tähänastisen uransa aikana. 

Popeda ohella Mustajärvi on ehtinyt myös tehdä 12 soololevyä ja vieraillut monen muiden artistien levyillä. Mustajärvi on myös näytellyt sekä teatterissa että elokuvissa. Mustajärveä on palkittu useasti elämätyöstään muusikkona, hän on muun muassa vastaanottanut Iskelmä-Finlandia palkinnon vuonna 2015. Mustajärven elämänkerta nimeltään Pate Ikurista julkaistiin vuonna 2016.

Kuuntele Ilmaiseksi: