Tim: Aviciin elämäkerta Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Toni Kamula

Äänikirja

Johdanto

Tim: Aviciin elämäkerta on toimittajan Måns Mosessonin kirjoittama virallinen teos Tim Aviciin tragisesta elämästään. Tim Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling, oli maailmankuuluisa pop-sensaatio jo musiikkilegenda, jolle taivas oli rajana. Hän teki vuosikymmenen aikana listaykkösiä toistensa perään ja rikkoi ennätyksiä jatkuvasti elektronisella tanssimusiikillaan. Hän esiintyi maailman suurilla lavoilla ja matkusti maailmalla. Tämä oli kuitenkin liikaa Tim Aviciille ja hän päätti elämänsä oman kätensä kautta vuonna 2018. Hän oli tuolloin jo vuosia taistellut oman mielenterveytensä kanssa.

Tim: Aviciin elämäkerta äänikirja on Toni Kamulan äänittämä. Kirjan on suomentanut Tarja Lipponen. Tim: Aviciin elämäkerta äänikirja ilmainen on pituudeltaan 11 tuntia ja 33 minuuttia pitkä. Kirja julkaistiin Suomessa vuonna 2021.

Kirjasta: Tim: Aviciin elämäkerta

Tim, syntynyt Lidén, Bergling eli onnellista lapsuutta Tukholmassa. Hänen isänsä omista useita toimistotarvikekauppoja ja hänen äitinsä on tunnettu näyttelijä. Bergling kiitteli useasti vanhempiansa heidän tuestansa ja rakkaudestaan. Tim ei kuitenkaan nuoresta iästään huolimatta ollut terve, hänellä oli elämänsä aikana useita terveysongelmia, kertoo Tim: Aviciin elämäkerta äänikirja.

16-vuotiaana Bergling latasi nettiin itse tehtyjä remixejä jotka saavuttivat suosiota ja mahdollisti hänelle levysopimuksen. Tämän jälkeen Berglingin ura kiihtyi ja teki hänestä maailmalla tunnettu ja arvostettu DJ, muusikko, miksaaja, lauluntekijä, laulaja sekä musiikkituottaja. Hän oli vuosina 2010–2015 paikalla 3–7 maailman parhaat DJ listalla.

Tim: Aviciin elämäkerta äänikirja ilmainen kertoo, ettei suosio ja työtahti ollut pelkästään kivaa. Bergling kärsi sekä fyysisistä että psyykkisistä ongelmista. Hän sai muun muassa paniikkikohtauksia, kärsi unettomuudesta ja kovista vatsakivuista. Kirjassa kerrotaan miten muun muassa vatsakivut veivät Berglingin sairaalaan vuonna 2012. Silloin vatsakipujen syyksi paljastui haimatulehdus. Lääkärit uskoivat, että aknelääkkeen ja alkoholin yhdistelmä olisi laukaissut tulehduksen. Vuonna 2013 hänellä todettiin sappikiviä mutta Bergling ei suostunut leikkaushoitoon.

Kovien kipujen takia Bergling käytti vahvoja opioidilääkkeitä joka johti siihen, että hän tuli lääkeriippuvaiseksi. Bergling haki apua ongelmiinsa. Hän kävi muun muassa terapiassa kuuluisan riippuvuusterapeutin John McKeownin luona. Bergling hakeutui myös vieroitushoitoon Tim: Aviciin elämäkerta äänikirja kertoo.

Vieroitushoidossa Berglingille diagnosoitiin muun muassa työuupumus. Bergling vähensi kyllä työtaakkaansa, mutta ongelmat jäivät hänen elämäänsä. Huhtikuussa vuonna 2018 Tim Bergling teki itsemurhan. Hän oli 28-vuotias.

Berglingin kuoleman jälkeen hänen perheensä perusti säätiön nimeltään Tim Bergling joka työskentelee ennalta ehkäisevästi psyykkisen pahoinvoinnin ja itsemurhien estämiseksi. Perhe on käyttänyt suuren osan Berglingin varaisuudestaan säätiöön. Perhe peri Berglingiltä 231 miljoonaa kruunua. 

Kirjailijasta: Måns Mosesson

Måns Mosesson syntyi vuonna 1983 Göteborgissa. Hänen isänsä on näyttelijä Hans Mosesson. Måns Mosesson toimii tutkivana toimittajana Dagens Nyheterissä vuodesta 2017 lähtien. Mosessson on usein palkittu työstään, hän on muun muassa voittanut journalistipalkinnon kahdesti ja hänelle on vastaanottanut, parhaasta dokumentista, myös Prix Italia -palkinto vuonna 2014.

Vuonna 2019 Mosesson kirjoitti artikkelin joka kertoi poliisien kuoleman ammutetun Eric Torellista. Mosesson nimesi artikkelinsa ”Erik, poliisit ja yö kun kaikki meni pieleen”. Artikkeli julkaistiin Dagens Nyheterissa ja toi Mosessonille vuoden Wendelapalkinnon. Vuonna 2019 huhtikuussa Mosessonia pyydetiin Tim Aviccin elämänkerran kirjoittajaksi. Mosesson ei koskaan tavannut Timiä mutta sai kirjaa varten käyttöönsä hänen puhelimensa ja tietokoneensa. Mosesson teki kirjaa varten erittäin kattavan tutkimustyön.

Kuuntele Ilmaiseksi: