Teetä ja sympatiaa Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Alexander McCall Smith

Äänikirja

Johdanto

Teetä ja sympatiaa on kirjailija ja oikeustieteen professori Alexander McCall Smithin kirjoittama teos jalkapallosta, mustasukkaisuudesta, teestä ja sympatiasta botswanalaisessa kaupungissa missä Mma Ramotswe ja hänen apulaisensa yrittävät selvittää jalkapallojoukkueen petturin ja luoda samalla ymmärrystä sukupuolten välille. Teetä ja sympatia äänikirja julkaistiin suomessa vuonna 2021. Kirjan on äänittänyt Mervi Takatalo. Teetä ja sympatiaa äänikirja ilmainen on pituudeltaan noin 7 tuntia ja 45 minuuttia.

Teetä ja sympatiaa teos julkaistiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2011. Kirjan suomennoksen on tehnyt Jaakko Kankaanpää. Teetä ja sympatiaa on kahdeksas osa sarjassa Mma Ramotswe tutkii äänikirja. Ensimmäinen osa kirjasarjasta, Naisten etsivätoimisto nro 1, julkaistiin vuonna 1998. Suomessa vasta 2003. Kirja valittiin muun muassa yhdeksi vuoden merkittävimmästä kirjoista.

Kirjasta: Teetä ja sympatiaa

Teetä ja sympatiaa äänikirja esittää päähenkilön Mma Ramotswe. Hän on botswanalainen nainen, joka on perustanut Naisten Etsivätoimisto 1:n. Hän selvittää tapauksia, joihin ihmiset nyt sattuvat tarvitsemaan yksityisetsivää. Teetä ja sympatiaa teoksen suurimpana mysteerinä on jalkapallojoukkueen omistajan pyyntö, että Mma Ramotswe selvittää hänen joukkueensa viimeaikaisia häviöitä. Joukkue on hävinnyt monta viimeaikaista peliä ilmeisesti tarkoituksella, mutta kenelläkään ei ole tiedossa kuka on sen takana ja miksi.

 Kirjassa juodaan paljon teetä ja itse tapausta tutkitaan vähän ohi mennen. Vaikka Mma Ramotswe kertovat kirjat nimetään dekkareiksi ne eivät sopeudu perinteisen dekkarin muotoon ollenkaan. Näissä teoksissa rikosten selvittely ei lainkaan ole pääosassa. Rikosta selvitellään enemmänkin filosofisena pohdintana teen juonin ja arjen keskellä. Kyseessä onkin hyvän olon kirja, kevyttä luettavaa. Teetä ja sympatiaa äänikirja ilmainen käsittelee paljon muitakin asioita, kun itse jalkapallojoukkueen tilannetta.

Teetä ja sympatiaa teoksessa käsitellään muun muassa naisten ja miesten sukupuolieroja ja koetaan myös lisätä sukupuolten välistä ymmärrystä. Mma Ramotswe ja hänen apurinsa Mma Makutsi, väittelyhaluinen kuten aina, joutuvat vastahakoisesti myöntämään, että on asioita jotka miehet osaavat ja naiset eivät. Siihen kuuluu muun muassa se, että Mma Ramotswe joutuu kirjassa myöntämään, ettei hän tiedä mitään jalkapallosta.

Teetä ja sympatiaa äänikirja esiintyvästä herkkä nainen nimeltään Violet Sephotho aiheuttaa ongelmia iskiessään silmää Mma Makutskin sulhaseen. Sulhanen on sinisilmäinen mies eikä hän tahdo ymmärtää mihin laiseen kolmiodraamaan hän on joutunut.

Kirjassa Mma Ramotswe koittaa selvittää kuka jalkapallonjoukkueen petturi on ja sitä tavoitelleessaan hän kohtaa paljon ihmisiä ja huomaa että pikkupoikien huomiokykyyn kannattaa luottaa. Mma Ramotswe joutuu myös hyväksymään, että kaikki päättyy joskus. Mikään ei ole ikuista.

Kirjailijasta: Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith syntyi vuonna 1948 Rhodesiassa, nykyisessä Zimbabwessa. McCall Smith on Edinburghin yliopiston oikeustieteen emeritusprofessori sekä kirjailija. Tämän lisäksi hän on myös bioetiikan asiantuntija sekä arvostettu oikeuslääketieteen. Kirjailijana hän on saavuttanut kansainvälistä menestystä erityisesti kirjasarjallaan Mma Ramotswe tutkii. Kirjasarjassa saa tutustua botswanalaiseen arkeen. Sarjassa on julkaistu jo 22 osaa. Niistä 20 on suomennettu.

Ensimmäiset McCall Smithiltä kirjoittamia teoksia olivat lastenkirjoja 1980-luvulla. McCall Smith on julkaissut nyt yli 60 teosta. Hän on julkaissut muun muassa romaaneja, lastenkirjoja, novellikokoelmia sekä tietokirjoja lääketieteen etikasta. Hänen kirjojansa on myyty nyt yli 14 miljoonaa kappaletta ja hänen kirjojansa ovat käännetty yli 40 eri kielelle.

Kuuntele Ilmaiseksi: