Taivaslaulu Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Pauliina Rauhala

Äänikirja

Johdanto

Taivaslaulu on Pauliina Rauhalan kirjoittama kaunis ja kipeä, esteettisellä sanomalla täydennetty romaani lestadiolaisparin tarinasta, ensitapaamisesta aikuisuuteen. Kirjassa lestadiolaisuus on sekä turvallinen yhteisö että pimeä helvetti, mistä ei ole poispääsyä. Kirja on rakkaustarina ja tarina elämän tuskasta ja ahdistuksesta. Taivaslaulu kertoo elämästä pikkulasten vanhempina, arjen ruuhkasta ja intensiivisuudesta ja suuresta huolesta omasta jaksamisesta. Kirja kertoo myös uskosta, yhteisöstä ja siitä kun epäilet. Taivaslaulu kertoo avioliitosta, väsymyksestä ja kipeistä valinnoista mutta ennen kaikkea kirja kertoo äidin rakkaudesta, sen toivosta ja sen uskosta.

Taivaslaulu äänikirja on Vuokko Hovatan äänittämä. Teoksen äänikirja julkaistiin vuonna 2018. Taivaslaulu äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman alle 9 tuntia pitkä.

Kirjasta: Taivaslaulu

Taivaslaulu kertoo nuoren lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin, elämäntarinan.  Pari tapaa, vihitään ja saavat kuuden vuoden avioliiton aikana neljä lasta. Arki on lasten ja vanhollislestadiolaisuuden yhteisöllä tupaten täynnä. Pari kahdenkeskeinen aika tapahtuu ultrakäynneillä. Vilja on kotiäiti, päivä kuluu nopeasti ja uuvuttavat, neljän alle kouluikäisen kanssa kotona oleminen on raskasta. Vilja on väsynyt ja ahdistunut. Hän ei haluaisi enää tulla raskaaksi. Raskaudet uuvuttavat häntä ja saa hänet tuntemaan itsensä vanhaksi ja kuluneeksi.

Aleksi käy töissä ja pitää anonyyminä blogia missä hän kirjoittaa lestadiolaisuudesta, sen historiasta ja hän haluaa avoimuutta ja keskustelua. Taivaslaulu äänikirja kertoo Aleksin lapsuudesta ja nuoruudesta. Kirjassa hän ihmettelee Viljassa tapahtuvaa muutosta ja väsymystä.

Taivaslaulu äänikirja ilmainen käsitellee paljon lestadiolaisuuden ehkäisykieltoa ja naisen asemaa. Vilja näkee ympärillään suurperheiden äitejä jotka tuntuvat tyynesti sopeutumaan sekä äidin että naisen rooliin heidän yhteisössään. Yhteisön naisilta vaaditaan paljon, liian paljon. Vilja tahtoisi kapinoida mutta ei uskalla kapinoida eikä oikeastaan sen kummemmin kyseenalaistamaan uskonnollisia opejaan.  

Sekä Vilja että Aleksi näkee elämässään kauneutta ja tuntevat loputonta rakkautta lapsiensa kohtaan mutta voimat silti uhkaavat loppua. Sitten raskaustestiin ilmestyy taas kaksi viivaa ja äitiyspolilla Aleksin ja Viljan elämä muuttuu lopullisesti.

Voiko ja uskaltaako pari kapinoida uskomuksensa vastaan perheensä hyvinvoinnin vuoksi? Vilja väsyy ja ahdistuu yhä enemmän. Hän tekee pieniä asioita kapinoidakseen vastaan elämää joka häntä uuvuttaa mutta riittääkö se? Mitä ratkaisuja Vilja ja Aleksi joutuvat tekemään pysyäkseen järjissään?

Taivaanlaulu äänikirja on kieleltään kaunis ja avaa kuuntelijalle lestadiolaisyhteisön elämää muun muassa arkea ja suviseurat tulevat tutuksi tässä teoksessa. Vaikka tarina on osittain raskas, se on myös hyvin kaunis runollinen kuvaus elämästä. Tämä romaani poikkeaa muista sekä kielenkäytöstään että tarinastaan johtuen. Taivaslaulu kertoo elämästä, sen kauneudestaan ja sen kipukohdistaan. 

Kirjailijasta: Pauliina Rauhala

Pauliina Rauhala syntyi vuonna 1977 Siikajoella. Rauhala on kirjailija ja äidinkielen opettaja. Rauhala on opiskellut kirjallisuutta yliopistolla Oulussa ja hän valmistui äidinkielen opettajaksi sekä filosofian maisteriksi vuonna 2006. Rauhala asuu perheensä kanssa Oulussa.

 Vuonna 2013 Rauhalan menestynyt esikoisteos Taivaslaulu ilmestyi vuonna 2013. Kirja on ollut suuri menestys. Se oli Gummerus kustannusyhtiön kaikkien aikojen myydyin esikoisteos.  Taivaslaulu teos on palkittu muun muassa 2013 vuoden kristilliseksi kirjaksi, vuonna 2014 teos sai Kaarle palkinnon, Varjo-Finlandian sekä Kiitos-kirjasta mitalin. Vuonna 2018 Rauhalan toinen romaani, Synnynkantajat julkaistiin. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana julkaisuvuotena. Rauhala on nykyään päätoiminen kirjailija.

Taivaslaulun pohjalta on tehty näytelmäsovituksia sekä Oulun kaupunginteatterissa että Tampereen Työnväen Teatterissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: