Taisteluni Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Karl Ove Knausgård

Äänikirja

Johdanto

Ristiriitaisen kirjailijan Karl Ove Knausgårdin teos Taisteluni 1 on ensimmäinen osa kuudesta. Teokset ovat elämäkertoja. Taisteluni osat ovat harvinaisen yksityiskohtaisia ja ovatkin herättäneet paheksuntaa ja ihmetystä. Knausgård kertoo sukulaistensa ja ystäviensä elämästä ja yksityisasioista, mikä on johtanut oikeudellisiin toimenpiteisiin sekä Knausgårdia että kirjojen julkaisevalle kustannusyhtiötä vastaan. Karl Ove Knausgård on norjalainen palkittu kirjailija. Teos aiheutti Norjassa suurkohun ja kaikki osat sarjasta ovet olleet maan myydyimpiä kirjoja. Taisteluni osa 1 käännösoikeudet on myyty jo 14 maahan.

Taisteluni 1 julkaistiin Suomessa vuonna 2011 ja sen jälkeen julkaistiin teos vuodessa. Viimeinen osa julkaistiin vuonna 2016. Taisteluni äänikirja puolestaan julkaistiin vuonna 2021, Lari Halmen äänittämänä.

Kirjasta: Taisteluni

Taisteluni 1 on hyvin henkilökohtainen elämänkerta. Kirja keskittyy kirjailijan isään, joka hallitsi hänen nuoruuttansa ahdistavana auktoriteettina. Karl Ove ja hänen veljensä etääntyy myöhemmin isästään. Kirjan käsittelee isän alkoholismia ja sen seurauksena ennenaikaisesti kuolemaa. Teoksessa järjestellään isän hautajaisia. Sanomatta jääneet sanat ja myös saamatta jäänyt hyväksyntä ovat kirjan kipeitä teemoja.

Teoksessa tutustutaan nuoreen kirjailijan, hän käsittelee kaiken teinipojan rakkaudenkaipuusta ja yhteenkuuluvuuden tunteen etsimisestä seksuaalisuuden herättämiseen. Tekstissä on mustaa huumoria ja paljon ristiriitoja, inhimillinen kasvunkuvaus. Tarina kuvaa myös hyvin läheltä Knausgårdin suvun sekä ystävien elämää. Teos on intiimiä proosaa.

Yksi keskeinen teema kirjassa on odotus, kun Knausgård ja hänen vaimonsa odottavat lasta. Ilosta huolimatta kirjailijassa tämä herättää kipeitä muistoja omasta lapsuudesta ja nuoruudesta.

Knausgård muistelee tarkasti lukioaikansa, tupakoinnin ja musiikin kuuntelun, pussikaljat ja ensimmäiset kosketukset toiseen sukupuoleen. Aika moni voi tunnistaa Knausgårdin kertomuksesta oman nuoruuden ja miksi ei omaakin aikuiselämää. Knausgårdin teoksessa ei tapahdu mitään kovin harvinaista tai erikoista mutta silti hän onnistuu tekemään Taistelustani juuri sellaisen, harvinaisen ja erikoisen kirjan. 

Taisteluni on hämmentävän rehellinen taideteos elämästä. Knausgårdin tyyli missä hän haikailematta avaa sekä oman että hänen läheistenänsä elämää on joksikin hämmennettävää. Knausgård kertoo kaiken, ketään suojelematta ja seurauksista välittämättä. Tämä on kirja, jota ei kannata jättää väliin. 

Taisteluni äänikirja on Lari Halmen luettu, melkein 16 tuntia pitkä analyyttinen päiväkirja. Suomeksi teos julkaistiin Katriina Huttusen käännöksellä vuonna 2011 ja Taisteluni äänikirja ilmainen julkaistiin 2021. Taisteluni on ollut suurmenestys ja tuonut Knausgårdille monta palkintoa mutta myös syytteet. Kirjasarjan käännösoikeudet on myyty 14 maahan mutta teoksen myötä Knausgård on menettänyt ystäviä ja vieraantunut sukulaisistaan. 

Kirjailijasta: Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård syntyi vuonna 1968 Norjassa. Hän asuu nykyisin Ruotsissa perheensä kanssa. Norjassa moneen kertaan palkittu Knausgård on ollut kaksi kertaa ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi – vuonna 2010 Taisteluni ensimmäisellä osalla.

Taisteluni I voitti vuoden 2009 Brage-palkinnon. Taisteluni-sarja on ollut Norjassa huikea myyntimenestys sekä herättänyt suurkohun. Ensimmäisen kirjan käännösoikeudet on toistaiseksi myyty 14 maahan. Taisteluni kuuden osan lisäksi Knausgård on kirjoittanut 6 muuta kirjaa. Ensiteos Poissa päiväjärjestyksessä julkaistiin vuonna 1998.

Norjassa Knausgård aiheutti paheksuntaa, kun hän vertaili Taisteluni päätösosassa Utøyan joukkosurman Norjassa herättämiä tunteita Saksan 1930-luvun tuntemuksiin. Päätösosassa on Adolf Hitleriä koskeva essee. Knausgård on itse sanonut päätösosaa kirjalliseksi itsemurhaksi. Hän on ilmoittanut, ettei ole enää kirjailija.

Kuuntele Ilmaiseksi: