Täällä Pohjantähden alla Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Antti Heikkinen

Äänikirja

Johdanto

Täällä pohjantähden alla 1 on yksi suomen tunnetuimmista trilogian ensimmäinen osa. Teoksen kirjailija Väinö Linna oli yksi aikansa suosituimmista kirjailijoista. Täällä pohjantähden alla 1 julkaistiin vuonna 1959 ja Täällä pohjantähden alla äänikirja 1 Antti Holman äänittämänä julkaistiin vuonna 2021. Kirjasarja pitäisi kuulla jokaisen suomalaisen yleissivistyksen. Trilogiasta on myös tehty elokuvia, ensimmäinen versio 1968 ja uudistettu versio vuonna 2009.

Täällä pohjantähden alla 1 sukeltaa köyhien torpparin Jussin elämään 1880-luvun loppupuolella. Jussi raataa saadakseen pieni torppa ja maatila pystyyn Pappilan mailla. Elämä on raskasta ja työläistä. Jussin vanhin poika Aleksi saa sosialismista ajatuksia parantaa torppareiden tilannetta. Täällä pohjantähden alla 1 on kaunis kuvaus sen ajan raateliasta elämästä.

Kirjasta: Täällä pohjantähden alla

”Alussa olivat suo, kuokka ja – Jussi.”

Teoksen ensimmäinen osa alkaa lauseella ”Alussa olivat suo, kuokka – ja Jussi”, se on sanottu olevan suomalaisen kirjallisuuden tunnetuin aloitus. Se on viittaus Raamatun jakeeseen, luomiskertomuksen aloituslauseeseen ”Alussa loi Jumala taivaan ja maan”.

Väinö Linnan suositun trilogian Tällä pohjantähden alla ensimmäinen osa alkaa 1880-luvulta. Päähenkilönä on suomalainen Jussi, joka on vähäpuheinen ja tarmokas työmies. Hän raivaa pappilan mailla olevasta suosta itselleen pellot, kaataa metsästä tukit torppaansa ja raataa. Hän hoitaa työnsä hyvin, pappilan torpparina. Kirkkoherra, vaimonsa painostuksesta, päättää ottaa ison osan Jussin pelloista itselleen. Se on mahdollista koska torppari on talollisen palkollinen, ilman omistusoikeutta maahan tai torppaan.

Jussi ja hänen vaimonsa Alma saavat kolme poikaa ja nimeävät kotitalonsa Koskelaksi. Vanhimmasta pojasta, Akselista, tulee kunnan tehokkain työmies. Aleksi on täynnä uhmaa kirkkoherraa kohtaan. Sosialistinen herätys saapuu maaseudulle. Kyläläiset saapuvat tilaisuuksiin, joissa pääkohtana on torpparien aseman parantaminen. Akseli kokee vahvasti, että sosialismin avulla voidaan heidänkin raivaamansa maat saada takaisin pappilalta. Kun tarina saapuu 1900-luvun alkuun, siirrytään seuraavaan sukupolveen ja Akseli nousee tarinan keskiöön ja lopulta myös Koskelan isännäksi. Lopulta soi myös häävalssi, tosin monen kiekuran kautta.

Täällä Pohjantähden alla kuvaa torppareiden elämää ja henkilöt hyvin elävästi. Linna kuvaa tarinan ihmisiä tarkasti ja mielenkiintoisesti ja Linna on selvästi köyhän torpparin puolella. Täällä pohjantähden alla 1, ja varmasti osa 2 ja 3 myös, kuuluisi jokaisen suomalaisen yleissivistykseen.

Täällä pohjantähden alla 1 julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959. Täällä pohjantähden alla äänikirja lukee tunnettu näyttelijä Antti Holma. Holman miellyttävä ääni tekee kuuntelusta mukavan kokemuksen.  Täällä pohjantähden alla äänikirja ilmainen julkaistiin vuonna 2021.

Kirjailijasta: Väinö Linna

Väinö Linna syntyi vuonna 1920 Urjalassa. Perhe oli köyhä maatyöläisiä. Linna oppi lukemaan viisivuotiaana, vaikka en nimeksikään pärjännyt koulussa. Kahdeksantoistavuotiaana Linna muutti Tampereelle ja aloitti työt Finlaysonin tehtaalla. Talvisodan aikana Linna palveli väestönsuojelutehtävissä ja vasta sodan päätettyä hän aloitti armeijan. Linna ylentyi nopeasti ensin aliupseeriksi, sitten korpraaliksi ja jatkosodan alkaessa hänet ylennettiin alikersantikiksi. Jatkosodan ajaksi Linnaa sijoitettiin ensimmäiseen pataljoonan konekiväärikomppaniaan, jossa hän osallistui etenemisvaiheen kamppailuihin ja asemasotaan Syvärillä. Syvärillä Linna aloitti kirjoittamisen omista sotakokemuksistaan. 

Vuonna 1954 Tuntematon sotilas ilmestyi. Kirjasta tuli myyntimenestys. Linna lopetti työn tehtaalla, osti maantilan ja aloitti Tällä pohjantähden alla trilogian kirjoittamista. Täällä pohjantähden alla 1 julkaistiin vuonna 1959, osa 2 julkaistiin vuonna 1960 ja viimeinen osa 1962.

Täällä pohjantähden alla kuuluu vielä tänä päivänä Suomen tunnetuimpiin kirjoihin. Väinö Linna kuoli vuonna 1992 keuhkosyöpään.

Kuuntele Ilmaiseksi: