Syyttömänä tuomitut Äänikirja

3.4/5

Kirjoittaja: Asko Sole

Äänikirja

Johdanto

Asko Solen kirjoittama teos Syyttömänä tuomitut: Oikeusmurhia ja väärin tuomittuja julkaistiin vuonna 2021. Kirja on osana kirjasarjaa Tutkinnassa rikos. Aikoinaan saattoi saada kuolemantuomion muun muassa uskottomuudesta, noituudesta ja homoseksuaalisuudesta. Onneksi ajat, ja oikeuskäytännöt, ovat muuttuneet niistä ajoista.

Tässä kirjassa käsitellään virheellisiksi osoittaneita rikostuomioita. Suomessa tuomitaan syyttömänä noin viisisataa ihmistä vuodessa. Jos asia selviää, valtiokonttori maksaa heille korvauksia mutta se ei kuitenkaan korvaa menetettyjä vuosia ja tuomiota joka voi jäädä mielessä voimaan loputtomasti, sekä syytetylle että heillä jotka hänet tuntee. Näihin asioihin teoksessa Syyttömänä tuomitut: Oikeusmurhia ja väärin tuomittuja käsitellään.

Syyttömänä tuomitut äänikirja on Jari Nissisen äänittämä. Kestoltaan Syyttömänä tuomitut äänikirja ilmainen minuutin alle 2 tuntia pitkä.

Kirjasta: Syyttömänä tuomitut

Asko Solen uutuuskirja Syyttömänä tuomitut: Oikeusmurhia ja väärin tuomittuja käsittelee ylistoista tapausta Suomesta missä syyttömiä henkilöitä on tuomittu rikoksesta.

Syyttömänä tuomitut äänikirja esittelee ensimmäisenä tapauksena Kumpulan murhamysteeri ja oikeusmurhaa. Vuonna 1963 Pirkko Ryhästä puukotettiin kuoliaaksi kotimatkallaan Helsingissä. Syylliseksi tuomittiin taparikollista Tapani Koskista. Hän sai 12 vuoden tuomion. Myöhemmin hänen sellikaverinsa tunnusti Koskiselle, että hän olisi puukottanut Ryhästä. Monien mutkien kautta sekä Koskista että hänen sellikaveriaan todettiin syyttömäksi Ryhäsen kuolemasta ja tapaus on edelleen ratkomatta.

Seuraavaksi Syyttömänä tuomitut äänikirja ilmainen kertoo tapauksesta jonka nimeksi on valikoitu Suomalaismiehet istuivat vuosia syyttömänä ja 3,5 vuotta vangittuna ollut sai puolen miljoonan korvaukset. Kirjassa kerrotaan myös Kokemäen uunisurmasta missä ei voitu tuomita sekä tunnettu tapaus Bodomin järvellä tapahtuneesta triplamurhasta.

Syyttömänä tuomitut kirjassa käsitellään myös Suomen sisäministerin Heikki Ritavuoren murhaa vuodelta 1922. Murhaaja saatiin kiinni, hän myönsi ja hänet tuomitiin mutta oliko teon taustalla muitakin tekijöitä?

Seuraavaksi kirjassa käsitellään murhaa joka tapahtui vuonna 1825, silloin renki Staffan Tahvonpoikaa tapettiin piilukirveellä. Seuraavassa tapauksessa palataan vuoteen 1676 jolloin Malin Matintytärtä poltettiin noitaraviolla.

Syyttömänä tuomitut äänikirja viimeinen kertomus on tarina missä prokuraattorin murhaajasta tehtiin sankari. Eliel Soisalo-Soininen oli Suomen senaatin oikeusosaston prokuraattori vuodesta 1900 alkaen. Hänellä on venäläismielisen työtapojensa takia paljon vihamiehiä. Järjestö nimeltään Verikoirat suunnittelivat terrori-iskuja kaikkia venäläisiä ja venäläismielisiä vastaan.

Lennart Hohtenthal on mukana järjestössä ja hän suunnitteli murhaavansa prokuraattorin ja teki sen näyttävästi kävelemällä vuonna 1905 suoraan prokuraattorin työhuoneeseen ja ampui tämän heti. Hohtenthal elinkautiseen kuristushuonerangaistukseen. Kymmenen vuoden päästä Hohtenthal karkasi vankilasta ja lähti Englantiin missä hän eli kuolemaansa saakka vuonna 1951. Vuonna 1918 korkein oikeus armahti häntä toteamalla, että prokuraattorin tappo oli isänmaallinen teko.

Kirjailijasta: Asko Sole

Asko Sole syntyi 1954 Tukholmassa, Ruotsissa. Hänellä on vahvat suomalaiset juuret. Hän on rikoshistoriaan perehtynyt toimittaja ja kirjailija. Hän on myös aikakausilehden Liekin toimituskunnan jäsen. Solen kiinnostus rikoshistoriasta alkoi jo alakoulussa, kun hän seurasi rikosuutisia tiedotusvälineiden kautta.  

Sole on ollut mukana monissa novelli-, pakina- runoantologioissa ennen, kun hän ryhtyi itsenäiseksi kirjailijaksi. Hänen esikoisteoksensa on kirja niemeltään Aika paha. Aika paha on kertomus yhdestä perheestä, perheestä kohdistuneista traagisista tapahtumista sekä tarina sodasta ja rikoksista.

Sole on julkaissut myös muun muassa kaksi runokokoelmaa, kaksi dokumenttiromaania ja kolme pienoishistoriikkia. Sole perustaa kirjojensa tarinat ja tapahtumat rikosasiakirjoihin ja lehtiartikkeleihin. Hän tahtoo kuvata tapahtumaketjua, sen syyt ja seuraukset.

Kuuntele Ilmaiseksi: