Suorittajan mieli Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Emilia Kujala

Äänikirja

Johdanto

Suositun julkkispsykoterapeutin Emilia Kujalan uudessa kirjassa Suorittajan mieli kertoo ylikontrollista ja ylisuorittamisesta. Vaikka itsekontrolli, oman ajankäytön ja tunteiden hallitseminen ovat hyviä ja hyödyllisiä piirteitä voi nämä asiat helposti muuttua ylikontrolliin. Jos ihminen on taipuva ylikontrolliin hän yleensä, vaatii itseltänsä aivan liikaa ja näin olleen kokee helposti sekä ulkopuolisuutta sekä riittämättömyyttä. Ylikontrolliin taipuva ihminen kärsii usein uupumuksesta, korkean toimintakyvyn masennuksesta ja ahdistuksesta.

Suorittajan mieli äänikirja auttaa ylikontrolliin taipuvaisia suorittajaihmisiä joka haluaisi laskea rimaa. Kirjan kautta saa käytännöllisiä työkaluja ja oivalluksia kokemusasiantuntijoista ja heidän kertomuksistaan. Suorittajan äänikirja ilmainen on kirjailijan itse, Emilia Kujalan, äänittämä. Pituutta äänikirjalla on 6 tuntia ja 56 minuuttia.

Kirjasta: Suorittajan mieli

Suorittajan mieli kirja on psykoterapeutin Emilia Kujalan uusi kirja. Kujala päättyi itse psykoterapeutiksi sen jälkeen, kun hän joutui itse hakemaan ammattiapua. Kirjassaan Kujala tunnustaa olevansa itsekin suorittaja tyyppiä. Suorittaminen voi olla hyödyllistä ja harmitonta mutta jos pitää standardit jatkuvasti korkeana se voi alkaa uuvuttamaan. Suorittamiseen, ja varsinkin taipumukseen yli kontrolloida liittyy selvästi epävarmuus.

Suorittajan mieli äänikirja esittää, että omaista henkilölle jolla on taipumus ylikontrolliin, on myös tunteiden hallinta ja vaikeus ilmaista omia tunteitaan sekä taipumus muiden ihmisten miellyttämiseen. Usein syynä on neurobiologinen alttius. Jollain vaan on syntymästä saakka erittäin hyvä itsekuri, ja he sietävät pitkäänkin epämukavuutta päästäkseen asettamansa tavoitteeseen.

 Suorittajan mieli äänikirja ilmainen kertoo myös, että suorittamisen taustalla voivat olla lapsuusperheen ympäristö sillä, jos joutuu jo varhain kantaa paljon vastuutta ja ottamaan aikuisen roolin oppii laittamaan sekä omat tunteet että pelot sivummalle. Nuori vastuuntuntoinen saa myös usein kiitosta ympärillä olevista, joten nuori oppii varhain, että se on palkitsevaa suorittaa. Jos elää suorituskeskeisessä kodissa missä vaaditaan hyvää tulosta sekä koulumenetyksestä ja harrastuksista sekin voi alistaa ylisuorittamiseen. 

Suorittaminen sinänsä siis ei ole välttämättä ole huono asia Suorittajan mieli äänikirja kertoo, mutta kun joustamaton suorittaminen ja itsekontrolli aiheuttaa rentoutumisen vaikeuksia henkilö saattaa jo olla ongelmissa. Kujala mainitsee kirjassaan viisi merkkiä siitä, kun suorittaminen on mennyt yli.

Ensimmäinen on ansaintalogiikan noudattaminen, tarkoittaen että levätä saa vasta kun kaikki suunnitellut hommat ovat tehty. Toinen merkki on, että alkaa murehtia asioita etukäteen. Kolmas asia taas liittyy siihen, että ihminen alkaa perustaa oman arvonsa suorittamisen varaan. Neljäs asia on henkilön korkeiden standardien asettaminen, pettyy kun asiat eivät mene omien asettamien standardien mukaisesti. Viides ja viimeinen asia on heittäytymisen vaikeus, henkilö ottaa itsensä ja elämänsä hyvin vakavasti. Suorittajan mieli kirja tarjoaa toimintatapoja millä helpottaa ylisuorittajan tapoja.

Kirjailijasta: Emilia Kujala

Emilia Kujala syntyi vuonna 1987 Kouvolassa. Koulutukseltaan Kujala on sosiaalipsykologi, kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti sekä joogaopettaja. Kujala on kirjoittanut kolme tietokirjaa, Tunteella – Kateus vuonna 2020, Tunteella – Häpeä myös vuodelta 2020 ja Suorittajan mieli vuonna 2021. Kujalalla on oma yritys nimeltään Emilia Kujala jonka kautta hän tekee psykoterapiatyötä, kouluttamisesta, luennoi, tietokirjoja ja kolumnien kirjoittamista sekä vaikuttaa sosiaalisessa mediassa.

Kujala kutsuu itsensä uuden sukupolven psykoterapeutiksi sen vuoksi että Kujala uskoo, että psykoterapeutti pitäisi olla rohkea, itsensä likoon laittavia asiantuntija eikä piiloutua teorioiden ja titteleiden taakse vaan tehdä työtänsä myös omalla persoonallaan. Kujala asuu miehensä, vauvansa ja koiransa kanssa Lahdessa. Vapaa aikana hän harrastaa jamaikalaista Dancehall tanssia.

Kuuntele Ilmaiseksi: