Suon villi laulu Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Delia Owens

Äänikirja

Johdanto

Yhdysvaltalainen Delia Owens romaani Suon villi laulu on 68-vuotiaan kirjailijan ensiteos. Romaani on sekä huikea myyntimenestys että arvostelumenestys, ja sen lisäksi se viihtyi New York Timesin bestsellerinä yli 135 viikkoa. Kirjaa on jopa myyty yhdeksän miljoonaa kappaletta. Kirja on käännetty yli 40 eri kielille. Suomenkielinen käännös on tehnyt Maria Lyytinen. Romaanista on tekeillä myös elokuva. Suomessa Suon villi laulu äänikirja ja kirja julkaistiin vuonna 2020. 

Tarina on kauniin kipeä kasvutarina, murhamysteeri ja sisältää erittäin lumoavia luonnonkuvauksia. Tarinassa tutustumme köyhään yksinäiseen tyttölapseen nimeltä Kya. Kya on jäänyt yksin asumaan poissaolevan alkoholisti isänsä kanssa pienen hökkeliin Pohjois-Carolinan suossa. Kya on luonnonarmoilla mutta oppi hyötymään ja arvostamaan arvaamattoman luonnon ja tekee siitä omansa. Lukija saa seurata Kya koko hänen elämänsä.

Kirjasta: Suon villi laulu

Vuonna 1952, Kya Clark on vaan seitsemän vanha, kun hänen äitinsä jättää perheensä. Kya on perheen nuorimmainen mutta vanhemmat sisarukset eivät enää kotona juurikaan näy. Isä on alkoholisti ja katoaa viikoksi omille ryyppyreissuille.  Vuosia myöhemmin pikkukaupungin kultapoika Chase löydetään kuolleena rannalla. Pian kaupungissa huhutaan, että Chase olisi liikkunut Kyan kanssa. Onko Kya Chasen kuoleman takana? Suolla itsekseen kasvanut Kya pidätetään murhasta mutta riittääkö huhupuheet tuomioon?

Kirjassa kuvataan hienosti tytön ja nuoren naisen kaipuuta kuulua johonkin, saada rakkautta, hyväksyntää ja toisen ihmisen kosketusta. Kya on kuitenkin hyvin erilainen, kun pikkukaupungin muut asukkaat eikä hänen käytöstapojaan, vaatetusta, ulkonäköä ja kummallista tietämystä katsota aina hyvänä. Kya saa kokea vielä monet kerrat pettymyksiä ihmissuhteissaan.

Onneksi kertomuksesta löytyy myös hyviä ihmisiä, jotka palauttavat Kayn mutta myös lukijan, usko ihmisyyteen. Huoltamoa pitävälle Jumpin ja hänen vaimonsa Marbel ovat niitä harvoja hahmoja tarinassa, joista on selkeästi apua ja tukea Kayalle. Kiltti ja kärsivällinen naapurinpoika Tate opettaa Kyan lukemaan ja jakaa saman rakkauden rämeluontoon ja sen eliöihin. Läpi koko tarinan toivoo, että Tate ja Kayn rakkaus saa mahdollisuuden. 

Kirjassa on erittäin paljon tietämystä luonnosta. Kya on läpi koko tarinan parhaimmillaan luonnon keskellä, luonnossa, jota hän kokee kodikseen. Kirjan kautta lukija saa tutustua sekä kiehtovaan että elämää täynnä oleva mutta myös herkkään ekosysteemiin. Kirjan lopussa juuri tämä suuri luonnontietämys vie Kayan elämän ihan eri suuntaan, kun sitä alussa luulee.

Suomessa Suon villi laulu äänikirja ilmainen on äänittänyt Sanna Majuri, joka on monelle äänikirjan kuuntelijalle tuttu nimi.

Tämä kirja on erittäin kaunis ja koskettava, myös runollinen Suon villi laulu äänikirja on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

Kirjailijasta: Delia Owens

Eläintietäjä Delia Owens syntyi vuonna 1949 Georgiassa, Yhdysvalloissa. Lapsena hän rakasti kirjoittamista ja voitti 12-vuotiaana kirjoituskilpailun. Yliopistossa hän opiskeli eläintiedettä ja valmistui etologian tohtoriksi Kalifornian Davisin yliopistosta. Yliopistossa hän tapasi tulevan aviomiehensä tutkija Mark Owensin. He muuttivat yhdessä Afrikkaan ja asuivat siellä yli kaksi vuosikymmentä tutkimustyötä tehdessään.

Afrikassa pariskunta tutki villieläinten kuten leijonien, norsujen ja hyeenien elämää. Pariskunta on julkaissut työstään ja arkielämästään Afrikassa tietokirjoja. 1994 Owens perheineen joutuivat salametsästäjien kanssa väärälle jalalle, jonka jälkeen he palasivat Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2004 pariskunta erosi, jonka jälkeen Owen muutti Pohjois-Carolinaan missä hän kirjoitti loppuun Suon villi laulun esikoisteoksensa. Romaanin kirjoittamisen Owen oli aloittanut jo 2000.

Kuuntele Ilmaiseksi: