Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa Äänikirja

3.5/5

Kirjoittaja: Kari Kallonen

Äänikirja

Johdanto

Kari Kallosen uusin historiallinen teos Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa kertoo suomalaisista miehistä. Kirja kertoo seikkailijoista, sotasankareista, merimiehistä ja nykypäivän miehistä, jotka ovat liittyneet tarunhohtoiseen muukalaislegioonaan Ranskassa. Näistä miehistä monet ovat legendoja kuten muun muassa Kyösti ”Karl Peters” Pietiläinen ja Aarne ”Marokon kauhu” Juutilainen. Suljettujen arkistoiden takia suomalaisista muukalaislegioonan riveissä on ollut vaikeaa saada varmaa tietoa. Kallonen on onnistumaan teosta varten saada legioonassa palvelleiden suomalaisten luottamuksen ja näin ollen heitä haastatellut sekä hän sai käsiinsä aiemmin tuntemattomia dokumentteja.

Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa äänikirja ja kovakantinen kirja julkaistiin vuonna 2020. Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa äänikirja ilmainen on äänittänyt Jarkko Pajunen. Kestoltaan Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa äänikirja on noin 12,5 tuntia pitkä.

Kirjasta: Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa

Kari Kallonen on kirjoittanut teoksen Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa. Teos on mittava tietokirja, jossa selvittään muun muassa ne historian vaiheet, jossa muukalaislegioonaa muutetiin Ranskan moderniksi armeijan erikoisyksiköksi. Suomalaisia on palvelleet muukalaislegioonassa yli 500, muun muassa YK:n rauhanturvaajina. Ennen aikoihin muukalaislegioonaan lähtivät seikkailuhaluiset, menneisyytensä pakenevia miehiä, sotasankareita sekä rahattomia merimiehiä, jota siihen aikaan värvättiin kapakkailtojen jälkeen.  

Kuopiossa vuonna 1807 syntynyt Nils Gustaf von Schoultz on tiettävästi ensimmäinen suomalainen, joka palveli muukalaislegioonassa. Von Schoultz taisteli Algeriassa muukalaislegioonan riveissä. Hänet hirtettiin Kanadassa vapaustaistelijana.  Teoksessa paljastuu tieto, että jopa talvisodan aikana suomalaisia palveli muukalaislegioonassa. Teoksessa nostetaan esiin myös muun muassa legendoiksi muodostuneet Aarne ”Marokon kauhu” Juutilaisen ja Per ”Sahara” Anderssonin tarinat. 

Reservinkapteeni Aarne ”Marokon Kauhu” Juutilainen erotettiin mielialan vaihtuilusta kadettikoulusta. Hänet lähetettiin Ranskan muukalaislegioonan missä hän palveli 5 vuotta. Talvisodan alkaessa Juutilainen asettui yhdessä komppaniansa kanssa puolustukseen joen Kollaan. Heidän puolustuksensa kesti ja Suomi sen kanssa. Juutilainen kuoli puolustaen Suomea.

Per ”Sahara” Andersson eli vaihderikkaan elämän alusta loppuun. Ranskan muukalaislegioonaan Andersson päättyi köyhänä merimiehenä Pariisin yössä. Andersson karkasi monesti legioonasta, jäi kiinni ja rangaistiin yhtä monta kertaa. Andersson kuoli paperittomana Thaimaassa huumerikollisena ja köyhänä.

Teoksen mukaan muukalaislegioonassa palvelee parhaillaan nuoria suomalaismiehiä. Muukalaislegioonassa palvelee tällä hetkellä noin 25 suomalaista. He hakevat vakuuttavan työkokemuksen turvallisuusalalta.

Kallonen on onnistunut saamaan suomalaislegioonalaisten luottamuksen ja sen kautta saanut mahdollisuuden haastatella heitä teosta varten. Kallonen on myös päässyt käsiin ainutkertaisiin dokumentteihin, jotka ovat olleet suljetuissa arkistoissa. Suljetuista arkistoista johtuen kattavaa tietoa suomalaisista legioonassa on ollut vaikea löytää.

Tietokirjailija Kari Kallonen on kirjoittanut monta sotahistoriallisia teosta, esimerkiksi yhdessä Petri Sarjasen kanssa kirjoitetun, tarkistetuista tiedoistaan kiitetyn ja suosion saavuttanut trilogia Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämän tarinan. Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa äänikirja on äänittänyt Jarkko Pajunen. Kestoltaan Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa äänikirja ilmainen on noin 12,5 tuntia pitkä.

Kirjailijasta: Kari Kallonen

Kari Kallonen syntyi vuonna 1960 Tampereella. Kallonen on opiskellut kauppatiedettä Tampereen yliopistossa. Hän on toiminut monen lehden toimituspäällikkönä sekä päätoimittajana Päivän lehden uutismediassa. Kallonen on myös sekä tietokirjailija että musiikkituottaja. Kallonen on yhdessä Petri Sarjasen kanssa kirjoittanut Lauri Törnin elämäkerta trilogian. Kirjat Leijonamieli, Purppurasydän ja Ristiretki julkaistiin vuosina 1997–1999.   Kallonen kuului itse suomalaisamerikkalaiseen 56. retkikuntaan nimeltään Joint Task Force Full Accounting. Retkikunta löysivät Törnin helikopterin Vietnamin viidakossa.

Kallonen on kirjoittanut myös muun muassa maailmanmestarin ja Marskin ritarin Olavi Alakulpisen ja salakuljettajan Algoth Niskan elämänkerrat. Kallonen on erikoistunut sotahistoriaan ja varsinkin Suomen ja länsivaltojen väliset suhteet. Kallonen on julkaissut 17 teosta kirjailijana.

Kuuntele Ilmaiseksi: