Sun poika kävi täällä Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Venla Kuoppamäki

Äänikirja

Johdanto

Sun poika kävi täällä on erään äidin kertomus pojastaan. Sun poika kävi täällä äänikirja kertoo parikymppisestä miehestä, Oskarista, joka sairastuu aikuiselämän kynnyksellä kaksisuuntaiseen mielihäiriöön. Oskarin sairastuttuaan tyypin 1 mielialahäiriöön Oskarin elämä, jossa on paljon hyvää, alkaa muuttumaan ja sairaus saa pikkuhiljaa vallan hänen arjestaan.

Oskarin tulevaisuus ei näytä enää yhtä valoisalta ja sairaus saa koko ajan enemmän valtaa hänestä. Oskarin maniat muuttuvat myös psykoottisiksi. Lopulta Oskaria diagnosoidaan skitsoaffektisella häiriöllä. Oskarin äidin huoli vaan kasvaa ja hän yrittää tehdä kaikkensa, jotta poika saisi apua. Sun poika kävi täällä äänikirja ilmainen on Vilma Melasniemen äänittämä. Äänikirjan pituus on 9 tuntia ja 18 minuuttia pitkä. 

Kirjasta: Sun poika kävi täällä

Venla Kuoppamäen kirja Sun poika kävi täällä kertoo hänen omasta näkökulmastaan äitinä, minkälaista on elää mielenterveysongelmaisen nuoren poikansa kanssa. Hänen poikansa Oskari ei ole edes vielä 20 vuotta vanha, kun hän sairastuu tyyppi 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Oskari on ajoittain maaninen, ajoittain hyvinkin alakuloinen ja lopulta hänestä tulee myös psykoottinen.

Sun poika kävi täällä äänikirja on päiväkirjamuotoon kirjoitettu kirja joka kuvaa Kuoppamäen elämää alkaen syksystä vuonna 2004 ja jatkuu vuoteen 2018 loppupuolelle. Tänä aikana Kuoppamäki elää normaalia elämää, käy töissä, matkustaa ja harrastaa joogaa mutta samalla hänen elämänsä keskiössä on Oskari. Oskari ei pärjää ilman äitiään ja äiti tekee kaiken mahdollisen, jotta poika saisi tarvittavansa hoitoa. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, ettei Oskari itse tunnista olevansa sairas.

Sun poika kävi täällä äänikirja ilmainen kuvailee sekä äidin suurta surua ja syvää huolta pojastaan, että psyykkisten sairauden hoitoa Suomessa ja lähinnä miten huonosti koko systeemi toimii. Kirjan mukaan hoidossa järjestelyssä on suuria aukkoja jotka pahimmillaan ajaa sairaudesta kärsivän jopa koko systeemin ulkopuolelle ja tuolloin potilas jää kokonaan ilman hoitoa.

Sun poika kävi täällä äänikirja kuvailee miten lähiomaisena joutuu ihmettelemään miten psyykkiset sairaat pärjäävät, joilla ei ole lähiomaisia joka auttaa ja huolehtii heistä. Toki kirjassaan myös kuvataan ammattilaisia jotka kohtaavat potilaita ihmisinä ja jotka tekevät työtä halusta auttaa ja tukea sairaita.

Sun poika kävi täällä on koskettava, ravisteleva ja erittäin tärkeä kirja. Oskarin ja hänen äitinsä tarina on traaginen eikä tarina jätä kylmäksi. Kuoppamäki kirjoittaa omakohtaisessa tarinassaan, kuinka hänen selviytymiskeinona oli ottaa asioista niin paljon selvää kuin mahdollista mutta kokemusperäistä tietoa oli saatavana yllättävän vähän. Siitä syntyi sitten kirja Sun poika kävi täällä.

Kirjailijasta: Venla Kuoppamäki

Venla Kuoppamäki syntyi vuonna 1973 Helsingissä. Hän asuu nykyään Järvenpäässä. Hänellä on kaksi biologista lasta ja kaksi bonuslasta. Hän harrastaa liikuntaa kuten joogaa, crossfitia ja metsässä liikkumista koiran kanssa.

Kuuntele Ilmaiseksi: