Sumu Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Ragnar Jónasson

Äänikirja

Johdanto

Sumu on kolmas ja viimeinen osa islantilaisesta rikostrilogiasta Hulda kirjailijalta Ragnar Jónassonilta. Ristiriitaisen päähenkilön, Islannin kauniin luonnon sekä erityisen hyvän kirjoittamisen vuoksi Hulda kirjasarja on ollut valtava menestys maailmalla. Hulda-kirjasarja kertoo poliisista nimeltään Hulda Hermannsdóttir. Sumu äänikirja kertoo kadonneesta naisesta ja kahden henkilön kuolemasta, kuolemat ovat tapahtuneet kaukaisella maatilalla.

Hulda, joka on juuri palannut takaisin poliisityöhönsä henkilökohtaisen tragedian jälkeen, taistelee oman surunsa kanssa ja yrittää kuumeisesti selvittää sekä kadonneen naisen tapausta että murhia. Hulda yrittää kuumeisesti selvittää mitä maatilalla tapahtui.  Sumu äänikirja ilmainen on Krista Putkonen-Örnin äänittämä. Äänikirjan on 7 tuntia ja 38 minuuttia pitkä. Kirjan on kääntänyt Oona Nyström.

Kirjasta: Sumu

Sumu on islantilaisen kirjailijan Ragnar Jónasson huikeata maailmanmenestystä saanut Hulda-kirjasarjan kolmas osa. Kirjasarjalla on erikoinen tapahtumajärjestys, kirjat kulkee ajassa takaperin. Ensimmäinen kirja Pimeys tapahtumien mukaan päähenkilö Huldan on noin kuusikymmentävuotias, Saari kirja kertoo Huldan olevan noin viisikymmentävuotias ja Sumu äänikirja esittää että Hulda olisi noin nelikymppinen.

Hulda Hermannsdóttir on erikoinen henkilö ja ristiriitainen poliisi, mutta nyt hän kulkee aivan kuten sumussa. On vuosi 1988 ja Hulda ei kykene olemaan kotona miehensä Jónin kanssa. Heidän tyttärensä Dimman itsemurhan jälkeen Huldalla on sietämätöntä olla kotona. Hän palaa poliisityöhön mutta ei saa työssäkään mitään aikaan. Hulda alkaa tutkimaan nuoren naisen Unnurin katoamistaan.

Sumu äänikirja ilmainen palaa myös hieman ajassa taaksepäin, toiseen tarinaan. On vuosi 1987 ja jouluaaton aatto. Islannissa päivä kulkee Pyhän Thorlakin päivä nimellä. Kaukana Islannin maaperällä sijaitsee Erlan ja Einarin talo. Isojen lumihankien ja lumipyryn keskellä taloon ilmaantuu vieras mies joka kertoo eksyneensä ystävistään metsästysretkellä. Erla pitää vierasta outona ja hän suhtautuu Leóksi nimiseen mieheen epäluulollisesti. Einar on kuitenkin oikein tyytyväinen siihen, että saa juttuseuraa.

Sitten alkaa erittäin hyvin rakennettu jännitysnäytelmä. Erla kuvittelee, että vieraalla on pahoja aikeita. Lumimyrsky yltyy ja lopulta myös sähkö ja puhelinlinjat katkeaa. Sumu äänikirja saa kauhukertomuksen piirteitä, kun Erla näkee yhä enemmän ja enemmän vieraassa epäilyttävää käytöstä.

Helmikuussa Hulda saa tehtäväkseen tutkia talosta löytynyttä kahta ruumista. Paikallisella poliisilla ei ole minkäännäköisiä johtolankoja ja lumi on peittänyt kaikki jäljet. Hulda yrittää parhaansa mukaan tutkia tapausta perusteellisesti, vaikka on surun murtamana.

Sumu on sietämättömän jännittävä rikoskirja jossa hyytyvä tunnelma ja mielenkiintoiset hahmot tekevät tarinan ja hyvän tarinan tekevätkin.

Kirjailijasta: Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson syntyi Reykjavíkissa, Islannissa vuonna 1976.  Koulutukseltaan Jónasson on juristi mutta hän toimii myös rikoskirjailijana. Hän on kahden rikossarjan tekijä, Hulda-sarja sekä Ari Thor-sarja. Teologian opinnot jättäneen ja poliisiksi siirtyneen Aki Thor kertova kirja Lumienkeli vuodelta 2010 on Jónasson esikoiskirja. Kirjasarjaa ei ole vielä saatavana suomeksi, Lumienkelin käännös julkaistaan loppuvuodesta 2022. Kirjasarja koostuu kuudesta kirjasta.

Poliisi Hulda Hermannsdóttirista kertova trilogia koostuu kirjoista Pimeys, Saari ja Sumu. Pimeys julkaistiin Islannissa vuonna 2017 ja Saari vuoden myöhemmin, päätöskirja Sumu puolestaan julkaistiin vuonna 2017. Jónasson kirjoja ovat käännetty 23 kielelle ja hänen kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 2 miljoonaa. Jónasson on muun muassa kääntänyt rukouskirjallisuutta islanniksi ja hän on kirjallisuusfestivaalin Reykjavík Noirin perustaja.

Kuuntele Ilmaiseksi: