Sotaleski Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Enni Mustonen

Äänikirja

Johdanto

Enni Mustosen kirjoittama Sotaleski kirja on historiallisen Syrjästäkatsojan tarinoita kirjasarjan seitsemäs osa. Sotaleski äänikirja kertoo Ida Eriksonin perheestä, varsinkin hänen tyttärestään Kirstistä. Kirjan tapahtumat saavat alkuunsa keskellä kuuminta kesää vuonna 1939. Kirsi ja hänen tyttärensä Viena matkustaa tapaamaan Kirstin aviomiestä Iivoa joka on vapaaehtoisena lähtenyt Karjalan kannakselle linnoitustöihin. Kirjassa kerrotaan myös Kirstin kaksoisveljesten tarinaa.

Kirsti epäilee, että on tulossa sotaa, vaikka muut vähättelet hänen tuntemuksiaan. Saman vuoden marraskuussa alkaa sota ja Suomen kohtalonvuodet saavat alkuunsa. Eriksonin naiset tekevät mitä täytyy jäädäkseen eloon mutta miten käy Iivon ja poikien? Sotaleski äänikirja ilmainen on äänittänyt Erja Manto. Äänikirjan pituus on 16 tuntia ja 46 minuuttia.

Kirjasta: Sotaleski

Syrjästäkatsojan tarinoita kirjasarjan seitsemännes osa Sotaleski jatkaa aika lailla siitä mistä sarjan kuudes osa jäi. Myös Sotaleski äänikirja kertoo lähinnä Kirsti Erikssonin elämästään vaikka hänen äiti Ida Erikssonilla edelleen on iso osa tarinasta. Kirjasarja kertoo pääosin Ida Erikssonin elämästään ja hänen perheestään, kirjojen päähenkilönä ja minäkertojana toimii joko Ida, Kirsti tai Kirstin tytär Viena. Kirjat kertovat siis rohkeista ja voimakkaista naisista kolmessa sukupolvessa.

Sotaleski äänikirja ilmainen kertoo alkuun vuonna 1939 kesän tapahtumista. Tuolloin Kirstin aviomies Iivo on lähtenyt Karjalaan linnoitustöihin. Kirsti ja kymmenenvuotias Viena matkustavat tapaamaan häntä itärajalle ja sinne he jäävätkin joksikin aikaa. Kirsti osallistuu muonitukseen lottana. Kirsti pääsee myös kielitaitoisena ihmisenä tulkkamaan amerikkalaisranskalaista toimittajaa Thérèse Bonneyä joka kuvailee ihmiskohtaloita Suomen itärajalla.

Itärajalla Kirsti ja Iivo tutustuvat muun muassa Marin ja Arvon perheeseen. Kun talvisota alkaa marraskuussa he joutuvat evakkoon. Idan huvila toimii taas turvapaikkana ja täyshoitolana sekä Arvon ja Marin perheille mutta myös yhdelle työläisperheelle Kalliosta.

Sotaleski äänikirja kuvaa myös Kirstin kaksoisveljesten elämää sodan aikana. Voitto on urheilullinen nuori mies ja taidokas keihäänheittäjä. Veikko on puolestaan lentäjä. Molemmat valmistautuvat omilla tahoillaan osallistumisensa sotaan.

Kun pommikoneet saapuvat Helsingin ylle marraskuussa 1939 koko Erikssonin perheen elämä muuttuu. Iivo ja kaksoset joutuvat osallistumaan taisteluihin ja Kirsti itse menee Finlandia Uutistoimistoon missä hänen tehtäväkseen tulee toimia ranskan kielen tulkkina. Viena ja Idan seuraksi ja huvilasta tulee lasten, vanhusten ja naisten turvapaikka.

Kirstin ja Iivon avioliitto rakoilee eikä sota helpota tilannetta. Samalla Kirsti kantaa suurta huolta myös veljeksistään jotka taistelevat Suomen puolesta siellä jossain. Sotaleski on totuudenmukainen ja surullinen kuvaus elämästä Suomessa sodan aikana mutta se on myös tarina täynnä toivoa ja vahvoja miehiä ja naisia jonka taistelutahtoa ei niin vaan nujerreta.

Kirjailijasta: Enni Mustonen

Enni Mustonen on kirjailijan Kirsti Mannisen toisinaan käytetty kirjailijanimi. Manninen näki päivänvalon 1952 Pohjanmaalla, Seinäjoella. Manninen on sekä omalla että Mustonen nimellä käsikirjoittaja ja kirjailija. Kirjailijana Manninen on ollut hyvinkin produktiivinen.  Hän on kirjoittanut yli kaksisataa kirjaa. Niihin lukeutuu historiallisia romaaneja, tutkimuksia kirjallisuudesta, käsikirjoituksia, historiikkeja, dekkareista, näytelmistä, jännäreistä, naisviihteestä ja lastenkirjoista.

Manninen on filosofian tohtori ja hän on opiskellut myös muun muassa suomea, kirjallisuutta ja kasvatusoppia. Manninen julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 1984 Enni Mustosen nimellä. Kirja oli Maitotyttö. Manninen on kirjoittanut Syrjäkatsojan tarinoita kirjasarjan lisäksi myös muita kirjasarjoja kuten Järjen ja tunteen tarinoita, Koskivuori ja Pohjatuulen tarinoita. Mannisen suvussa on muitakin kirjailijoita, sekä hänen isänsä että tyttärensä ovat kirjailijoita.

Kuuntele Ilmaiseksi: