Sörkkä Äänikirja

3.5/5

Kirjoittaja: Kari Palin

Äänikirja

Johdanto

Sörkkä: Kuristushuoneen päiväkirja on eläkkeellä olevan Kari Palinin kirjoittama teos 1970-luvun vankilaelämästä yksi Suomen rajuimmasta vankilasta Helsingin Sörkästä. Sörkkä äänikirja ilmainen kertoo yhden vangin, Benjamin Kaarron, arjestaan kiven sisällä. Kaarto on hyvin käyttäytyvä vanki joka opiskelee ja haluaa yleissivistyä vankilassa. Kirjassa on monta tarinaa myös muista vangeistaan ja heidän käyttäytymistään. Sörkkä äänikirja on todentuntoinen ja mielenkiintoinen teos vankienhoidosta Suomessa 1970-luvun aikaan. Kirjassa käsitellään myös tulevaisuutta ja rakkautta ja lukijan iloksi kaikki näyttää toiveikkaalta.

Palin on kirjoittanut aiemmin teoksen Katujen kasvatti joka käsittelee koulukotien toiminta Suomessa 1960-luvulla. Sörkkä: Kuritushuoneen päiväkirja äänikirja on Jari Nissisen äänittämä. Sörkkä äänikirja on pituudeltaan kahdeksan ja puoli tuntia pitkä. Sörkkä julkaistiin vuonna 2020.

Kirjasta: Sörkkä

Kari Palin kirjoittamassa kirjassa Sörkkä kertoo päiväkirjamaisesti vangin elämästä Sörkän vankilassa 1970-luvulla. Kirjassa Palin kirjoittaa vangista nimeltään Benjamin Kaarto, mutta todellisuudessa Kaarto on Palinin itse. Palin on entinen kuritushuonevanki numero 894/71.  Sörkka on Helsingin keskusvankila ja maineeltaan Suomen kovin rangaistuslaitos. Vielä 1970-luvulla kuristushuoneessa oli samaan aikaan jopa 500 vankia. Moni niistä olivat aiemminkin sovittanut rangaistuksiaan vankilassa. 

Kaarto on yksi niistä vangeista joka on päättänyt, ettei enää koskaan palaa vankilaan. Toki hän ei ole ensimmäinen eikä taatusti viimeinenkään vanki joka näin vannoo mutta Sörkkä äänikirja kuvaa Karroa hyvin sitoutuneeksi saada itselleen paremman elämän. Kaarto tekee vankilassa juuri niin kuin hyvän käytöksinen vanki toimisi. Hän opiskelee englantia, hän lukee uutisia, kuuntelee radiota, työskentelee vankilan pajassa missä tuotetaan liikennemerkkejä, käy psykologi Suhosen vastaanotolla ja ulkoilee. Ja mitä tärkein, hänellä on hyvä ja pysyvä asenne.

Kaarron suurin toive on saada suhteen Eilaan toimimaan. Karro kirjoittaa suurilla tunteilla kirjeitä jonka viimeistelyyn voi mennä pahimmassa tapauksessa monta päivää. Eila vastaa kirjeisiin ja vastaukset Karro lukee monet kerrat läpi. Karro miettii paljon, miten suhde Eilan kanssa kehittyy ja sitä tahtooko Eila tosiaan olla yhdessä linnakundin kanssa.

Arki vankilassa ei ole helpommasta päästä ja se välittyy Sörkkä äänikirja ilmainen tarinaan. Kaarto tekee kaikkensa pysyäkseen järjissään. Hän käy usein kirjastossa ja kertoo lukemistaan kirjoista. Onneksi Sörkässä on mahdollisuus lukea, sillä televisiota siellä ei ole. Kaarto haaveileekin et pääsisi sinne, missä saa katsella televisiota.

Mielenkiintoisia ovat nekin tarinat mistä Sörkkä äänikirja kertoo muista vangeista. Ketkä ne ovat ja miksi ne istuvat vankilassa ja miten he siellä käyttäytyvät. Hauskaa on myös lukea 70-luvun uutista jotka Kaarto lukee.

Kirjailijasta: Kari Palin

Kari Palin syntyi vuonna 1948 Helsingissä. Palin asuu nykyään Espoossa. Hän on eläkkeellä oleva kirjailija. Palin on aiemmin kirjoittanut myös kirja Katujen kasvatti vuonna 2016. Katujen kasvatti kertoo myös Palinin omasta elämästään, hänen nuoruudestaan jossa hänet siirrettään ensin tarkkailukouluun, sieltä vastaanottokotiin ja lopuksi koulukotiin hänen kouluongelmistansa ja rikollisesta elämäntavastaan. Palin on myös kirjoittanut romaanit Kätkö, Pako Suomenlinnasta ja Jäljitys.

Päästyään ulos Sörkän vankilasta Palin jätti taakseen rikollisuus, niin kun vannotti vankilassa. Hän meni naimisiin ja perusti perheen. Palin teki töitä Elannon keskusvarastolla parikymmentä vuotta. Sen jälkeen hän päätti vaihtaa alaa ja opiskeli viisikymppisenä maalariksi. Hän teki maalarin työtä siihen asti, että hän jäi eläkkeelle. Eläkevuodet onkin mennyt kirjoittaessa.

Kuuntele Ilmaiseksi: