Sirkusleijonan mieli Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Joel Elstelä

Äänikirja

Johdanto

Joel Elstelän teos Sirkusleijonan mieli sijoittuu Berliiniin vuoteen 1940. Tarinassa kansallissosialistit kaappaavat sirkuksen ja kaikki muuttuu. Sirkusleijonan mieli äänikirja ilmainen kertoo sirkustirehtööristä Egon Heuchlerista joka on koko elämänsä pyörittänyt sirkusta. Sirkuksen kummajaisista; maailman lihavammasta miehestä, siamilaisista kaksosista, kuolonhyppääjästä, kissanaisesta ja parrakkaasta naisesta: on tullut hänelle perheeksi.

Nyt alkaa kuitenkin kiertue joka on vietävä loppuun asti huolimatta siitä, että Egon ei usko enää huomiseen. Egonin onneksi sirkusväellä on käytössään jonkun verran magiaa ja kaunis kissanainen onnistuu herättämään Egonin surun täyttöistä sydäntä, ehkä on vielä toivoa. Sirkusleijonan mieli äänikirja ilmainen on äänittänyt Jukka Pitkänen. Äänikirjan pituus on 19 tuntia ja 26 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Sirkusleijonan mieli

Sirkusleijonan mieli äänikirja kertoo sirkustirehtööristä Egon Heuchlerista joka pyörittää sirkusta Berliinissä natsivallan aikaan. Egonin vastuulla on koko sirkus ja ryhmänsä elatuksesta joka kirjan alussa ei suinkaan ole viime aikoina mennyt kovin hyvin. Egonilla ei ole ollut varaa maksaa palkkiota pitkään aikaan. Silti hänen kummajaisensa ovat pysyneet mukana.

Sirkuksen kummajaisiin, taikka taitelijoihin lasketaan muun muassa siamilaiset kaksoset Zora ja Dora, parrakas nainen, meedio, maailman lihavin mies, akrobaatit, taikuri ja tämän apulainen, kissanainen eli viisas madame Zilevska ja tietenkin kaikki sirkukseen kuuluvat eläimet kuten kissat, ponit ja katsojia pelotteleva vanha sirkusleijona kertoo Sirkusleijonan mieli äänikirja ilmainen.

Egonilla ei mene hyvin. Hän on menettänyt uskonsa, rahaa ei ole ja kaiken lisäksi hänellä on myös terveysongelmia. Apua, ainakin raha huoliin, saapuu yllättäen, kun SS-johtaja lupaa viedä koko sirkuksen kiertueelle suurehkoa korvausta vastaan. Vaikka Egon epäilee, ettei tämä välttämättä pääty hyvin hän kuitenkin näkee tarjouksen olevan ainoa mahdollisuus hänelle pelastaa rakasta sirkustansa sekä henkilökunnan, hänelle kun oma perhe.

Sirkusleijonan mieli äänikirja kuvaa miten SS muokkaa sirkuksen ohjelmaa omiensa ideologiansa mukaiseksi. Näytökseen sisällytetään muun muassa ei-arjalaisten “ihmiskummajaisten” esittelyä ja myös juutalaispilkkaa. Egon kestää tämän ajattelemalla, ettei ole muuta vaihtoehtoa. Hän juo myös liikaa alkoholia mikä myös pehmentää sietokykyä entisestään.

Egon saa myös muuta ajateltavaa, kun kaunis kissanainen herättää hänessä jo unohdettuja tunteita. Sirkustirehtöörinä Egon on kuitenkin yllättävän saamaton. Hän rakastaa sirkustaan koko sydämellä mutta pohtii paljon ja tekee vähän. Sota ja politiikka ei Egonia sen kummemmin kiinnosta mutta kohta sirkuksen yllä levittäytyvät synkkiä pilviä mitä ei edes Egon enää voi sivuttaa. Kohta sirkuksen kiertue lähestyy Puolaa ja kiertueen viimeistä esitystä.

Kirjailijasta: Joel Elstelä

Joel Tapani Elstelä syntyi vuonna 1961 Helsingissä. Elstelä on teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja kaunokirjallisuuden kirjailija. Hän on julkaissut nuorisoromaanin Ensi-ilta lokakuussa vuonna 1981, novellikokoelman Kuulusteluita ja muita novelleja vuonna 1990 sekä natsi-Saksaan sijoittuvan historiallisen romaanin Leijonasirkuksen mieli vuonna 2021. Leijonasirkuksen mieli oli julkaisuvuotena Finlandia ehdokkaana. Elstelän isoisä oli tunnettu suomalainen kirjailija Mika Waltari.

Vuonna 1989 Elstelä perusti helsinkiläisen Teatteri Beowulfin. Hän toimi itse Beowulfin johtajana ja puheenjohtajana vuoteen 2014 asti kun teatteri lopetettiin. Hän on ohjannut tämän lisäksi myös muun muassa Lahden kaupunginteatteriin, Tampereen teatteriin, Kotkan kaupunginteatteriin, Kokkolan kaupunginteatteriin, Kouvolan teatteriin, Riihimäen teatteriin, Haminan teatteriin, Hangon teatteriin, Helsingin kaupunginteatteriin ja Tampereen komediateatteriin.

Kuuntele Ilmaiseksi: