Sinun, Margot Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Meri Valkama

Äänikirja

Johdanto

Meri Valkaman kirjoittama esikoisromaani Sinun, Margot on tarina sekä muistin hauraudesta että vaikenemisen voimasta ja kirjassa pohditaan myös, kuka ihminen on, jos ei omaa menneisyyttään tiedosta. Sinun, Margot äänikirja tarinassa pieni Vilja perheineen muuttaa Itä-Berliiniin vuonna 1983, perheen isän Markuksen työn ulkomaankirjevaihtajan vuoksi. Vilja elää lapsuuttansa itäsaksalaisessa yhteiskunnassa mutta kun muuri vuonna 1989 murtuu ja sen kanssa murtuu myös hänen vanhempiensa avioliitto.

Vilja palaa Suomeen ja hiljalleen muistot hänen lapsuudestaan haihtuvat. Kunnes Viljan isä kuolee vuonna 2011 ja Vilja löytää isänsä asunnosta kirjeitä naiselta nimeltään Margot. Vilja palaa Berlinin tutkimaan kuka hänen isänsä oikein oli. Sinun, Margot äänikirja on Krista Kososen äänittämä, pituutta äänikirjalla on 15 tuntia ja 37 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Sinun, Margot

Sinun, Margot tarinan alussa toimittaja nimeltään Markus Siltala saapuu neljän vuoden kirjeenvaihtajapestilleen Berliiniin perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu vaimo Rosa ja lapset Matias ja Vilja. Markus uskoo vahvasti sosialismiin ja kommunismiin ihanteisiin ja hän on tällä aatteelle hyvin uskollinen. Markus on aviomiehenä aika saamaton mutta lapsilleen Markus on hyvä isä.

Aika Berliinissä olisi voinut olla hyvää aikaa ja osittain se onkin mutta kun perhe palaa muutaman vuoden jälkeen Suomeen Viljan vanhempien avioliitto on loppu.

Sinun, Margot äänikirja kertoo miten Isänsä kuoltua Vilja löytää hänen asunnoltaan kirjeitä Margot nimiseltä naiselta. Margot kirjoittaa Markukselle ikävästä ja rakkaudesta niin yksinkertaisen koskettavasti, että Vilja meinaa pakahtua. Kirjeiden avulla Viljalle selviää osan perheen salaisuuksista ja pinnalle nousee hänen omiaankin kipeitä pisteitä. Kirjeiden luettua Vilja päättää palata Berliiniin etsimään omaa lapsuuttaan ja sitä aikaa joka häntä on muokannut ja mistä hän ei kuitenkaan mitään muista.

Sinun, Margot äänikirja ilmainen käsittelee paljon Viljan ja hänen äitinsä Rosan viileitä välejä mitä sekä tytär että äiti omilla tahoillansa miettivät. Mutta kun Vilja alkaa kaivamaan lapsuuteensa kuuluvia vihjeitä paljastuu myös syyt tähän outoon etäisyyteen äidin ja tyttären välillä.

Viljalla ei ole omasta lapsuudestaan muistoja, se on kuten tyhjä jakso. Vilja tiedostaa tämän ja arvelee menneisyytensä olevan tärkeä palanen joka vaikuttaa hänen nykyiseen elämäänsä ja tulee vaikuttamaan myös hänen tulevaisuuteensa Sinun, Margot äänikirja kuvailee. Vilja toivoo muistavansa edes jotain hänen onnellisesta lapsuudestaan.

Tarina kulkee ongelmitta 1980-luvun ja nykypäivän välillä ja pikkuhiljaa lukijalle paljastuu Viljan salattu lapsuus, koko kuvio. Viljan tarinassaan on paljon rumaa mutta myös paljon kaunista. Sinun, Margot pitää lukijan kovassa otteessa ja silti loppu saapuu liian äkkiä.

Kirjailijasta: Meri Valkama

Meri Valkama syntyi vuonna 1980 Helsingissä.  Valkama on kirjailija, tutkiva toimittaja sekä asiantuntija viestintään liittyvissä asioissa. Valkama vietti itse lapsuutensa Itä-Berliinissä hänen oman isänsä olleena kirjan päähenkilön isän tavallaan kirjevaihtajana DDR:ssä.

 Myös aikuisiässä Valkama on viettänyt aikaa Berliinissä, hän opiskeli muun muassa Freie-yliopistolla journalismia ja siellä hän myös teki tutkimusta DDR:ssä toimineista toimittajista. Valkama on myös opiskellut proosan kirjoittamista muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Sinun, Margot vuodelta 2021, on hänen esikoisromaaninsa. Valkama on kertonut, että hän myi omistusasuntonsa, että saisi mahdollisuutta kirjoittaa esikoisromaaninsa joka on hänelle itselleen ollut erittäin lähellä sydäntään. Valkama kirjoitti kirjaa kauan mutta se julkaistiin vasta hänen 40-vuotiaansa syntymäpäivän jälkeen.

Kuuntele Ilmaiseksi: