Sinuhe Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Mika Waltari

Äänikirja

Johdanto

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on, varmasti suomalaisin kansainvälisesti tunnetuin romaani mitä on ikinä kirjoitettu. Teos on käännetty kymmenille eri kielelle ja kirjan pohjalta on jopa tehty vuonna 1954 Hollywood-elokuva nimeltään The Egyptian. Suomessa Sinuhe egyptiläinen on tullut eräänlainen käsite ja kirjaa on valittu Suomen rakkaammaksi kirjaksi sekä valittu vuosisadan kirjaksi. Sinuhe egyptiläinen teos oli ensimmäinen kirja Waltarin suurten historiallisten romaanisarjaa. Muita Waltarin kirjoittamia historiallisia kirjoja ovat muun muassa Johannes Angelos sekä Mikael Hakim. Tarinassa kerrottaan egyptiläisen lääkärin Sinuhen elämäntarinan.

Waltarin suurteoksesta Sinuhe äänikirja on kaksiosainen. Sinuhe egyptiläinen osa 1 on noin 18,5 tuntia pitkä. Sinuhe äänikirja ilmainen on Lars Svedbergin äänittämä. Äänikirja julkaistiin vuonna 2010.

Kirjasta: Sinuhe

Sinuhe egyptiläinen teos sisältää viisitoista kirjaa lääkäri Sinuhen elämästä n. 1390–1335 eKr. Egyptissä. Sinuhe äänikirja alkaa tarinalla, kun vastasyntynyt Sinuhe tulee kaislaveneessä alas Niiliä. Tämä johtuen siitä, että siihen aikaan Thebanin kaupungissa oli tapana, ettei faaraon naistentalossa saanut syntyä poikalapsia, ellei ne syntyneet faaraon puolisolle. Kaupungin köyhäinlääkärin vaimo kuitenkin löytää lapsen ja päättää ottaa hänet mukanaan. Poika varttuessa hänestäkin tulee lääkäri kuten isänsä, hän toimii muun muassa Faaraon aivokirurgina. Sinuhea odottaa kuitenkin maailmalla matkustamista.

Kaunis Kurtisaani nimeltään Nefernefernefer onnistuu viekoittelemaan koko Sinuhen omaisuuden sekä kunnian itsellensä ja heivaa sitten Sinuhen, kun hän ei voi enää tarjota naiselle mitään. Sinuhe todellakin menettää naiselle kaiken, jopa vanhojen vanhempiensa kotitaloon. Kun vanhempia uhkaa häädön he tekevät itsemurhan. Syyllisen oloinen Sinuhe hautaa heidät kuolemanlaaksoon ja lähtee itse maapakolaisena Syyriaan.

Syyriassa Sinuhe äänikirja ilmainen kertoman mukaan menestyy lääkärina ja sen lisäksi hän ystävystyy faaraon sotapäällikön Horemhebin kanssa. Hän alkaa vakoilemaan Horemhebin puolesta ja lähtee sen takia, ehkä myös hieman sen takia että hän kokee olevansa hieman levoton, pitkälle matkalle silloisiin suurmaihin maailmalla. Matkalla hän tutustuu sekä Syyrian että Babylonian hallitsijoihin ja jopa rakastuu palavasti Mineaan, hyvin kauniiseen tanssijatar. Sinuhe äänikirja kuvaa kuinka Minean julman kohtalon, kun hän joutuu Meren Jumalan uhriksi.  Sinuhe palaa tyhjällä sydämellä Thebaaniin.

Sinuhe äänikirja kuvaa miten ystävyys Horemhebin kanssa johtaa siihen, että faarao Ekhanatoni nimeää Sinuheta hänen kuninkaalliseksensa aivokirurgiksi. Faarao on sekä kiihkeä että uudistushaluinen ja Sinuhe joutuu myös mukaan uskonnollisiin ja yhteiskunnallisiin uudistuksiin. Faarao Ehkanatoni lopulta tapetaan ja Hormeheb nousee valtaan. Sinuhe karkotetaan maasta ja karkotuspaikassaan Sinuhe kirjoittaa alas elämänsä tarinat.

Kirjailijasta: Mika Waltari

Mika Waltari syntyi vuonna 1908 Helsingissä ja kuoli vuonna 1979. Waltari oli hyvin merkittävä ja erittäin tuottelias kirjailija. Elämänsä aikana Waltari kirjoitti muun muassa romaaneja, novelleja, runoja, pienoisromaaneja, näytelmiä, kuunnelmia, satuja, arvosteluja, matkakertomuksia, sarjakuvariimejä ja jopa propagandamateriaalia. Waltari on saavuttanut erittäin suurta kansainvälistä huomiota myös. Hänen menestykkäimpiä teoksiansa ovat nousseet jopa kansainvälisille bestsellerlistoille.

Hänen tunnetuimpia teoksiansa ovat Sinuhe egyptiläinen vuodesta 1945, nykyajasta kertovat pienoisromaanit sekä dekkarit Komisario Palmusta josta myös on tehtyä elokuvia. Waltarin menestykkäin elokuva käsikirjoitus on elokuva Kulkurin valssi. Waltarin kirjoja on käännetty yli 40 eri kielelle. Omaan aikansa erikoisuutena Waltari ei peittänyt alkoholisminsa ja masennuksiaan vaan puhui haasteistansa mediassakin.

Kuuntele Ilmaiseksi: