Silmarillion Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: J. R. R. Tolkien

Äänikirja

Johdanto

J. R. R. Tolkien oli englantilainen kirjailija sekä englannin kielen professorina Oxfordin yliopistolla. Tolkien pidetään fantasiakirjallisuuden isänä ja nykyajan fantasiakirjallisuuden kehittäjänä. Tolkien fantasiaromaanit saavuttivat suurta suosiota, varsinkin teokset Silmarillion, Hobitti eli sinne ja takaisin sekä trilogia Taru sormusten herrasta. Silmarillion on fantasiatarinakokoelma. Teoksessa kuvaillaan Tolkienin kehittämä mielikuvituksellisten kansojen alkuperäisiä myyttejä. Teos on Tolkienin kirjoittama ja hänen poikansa Christopher Tolkienin kokoama.

Alkuperäinen teos julkaistiin vuonna 1977, neljä vuotta Tolkien kuoleman jälkeen. Suomennoksen on tehnyt Kersti Juva. Silmarillion äänikirja julkaistiin vuonna 2015, äänikirjan teos on ainoastaan saatavana englannin kielellä. Silmarillion äänikirja ilmainen lukee Martin Shaw. Silmarillion äänikirja on noin 15 tuntia pitkä.

Kirjasta: Silmarillion

Silmarillion on kirjailijan J. R. R. Tolkienin kirjoittama ja hänen poikansa Christopher Tolkienin kokoama fantasiatarinakokoelma. Kirja julkaistiin postuumisti vasta Tolkienin kuoleman jälkeen vuonna 1977. Kerrotaan että Tolkien kirjoitti Silmarillion teosta koko aikuisikänsä, muiden fantasiaromaanien ohella. Tolkien oli itse sitä mieltä, että Silmarillion olisi hänen päätyönsä.  Tolkien ei saanut kuitenkaan tekstiä koskaan valmiiksi vaan kirjoitti siitä yhä uusia ja uusia versioita. Tolkienin kuoleman jälkeen hänen poikansa kokosi käsikirjoituksen isänsä irtoteksteistä.

Silmarillion on hyvin eritys laatuinen kirja. Teoksessa Tolkien kuvaa luoman mielikuvitusmaailman Keski-Maan kansojen alkuperäisiä myyttejä. Teos mustuttaa vanhoja raamattulaisia tekstejä, tekstejä on kirjoitettu etäiseen sekä ylevään tyyliin. Teksti on raskas lukea mutta se on myös hyvin kaunis. Silmarillion voidaan kutsua Keski-Maan eepokseksi.

Silmarillionin tarinat jakautuvat viiteen eri osaan. Jokainen osa on kerronnaltaan erilainen ja joka tarina kertoo eri aikakaudesta.  Kirjassa käydään lävitse ihmisten ja haltijoiden sukujen alkuaikoja.

Kirjan ensimmäisessä tarinassa nimeltä Ainulindalë Tolkien kuvailee miten Arda, toisin sanoen maailmaa, aikojen alussa luotiin. Valaquentassa, kirjan toisessa osassa, valarin ja maiarin nimet esitellään ja niitä kuvaillaan. Kolmas osa Quenta Silmarillion sisältää ihmisten ja haltijoiden historiaa sekä tarinan siitä, miten Valar loi kaiken. Neljäs osa on nimeltään Akallabêth ja siinä Tolkien kuvailee Númenorin saarta. Saaren ihmiset saivat palkkioksi, kun he yhdessä haltijoiden kanssa sotivat Morgothia vastaan. Viides, ja viimeinen osa käsittelee taru sormusten herrasta edeltävää ajan tapahtumista, jolloin mahtisormukset taottiin. Viidennessä osassa käydään myös lyhyesti läpi taru sormusten herrasta saagan tapahtumat.

Silmarillion julkaistiin vuonna 1977. Silmarillion äänikirja ei ole saatavana suomen kielellä. Silmarillion äänikirja ilmainen lukee englanniksi Martin Shaw. Äänikirja on kestoltaan noin 15 tuntia.

Kirjailijasta: J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien syntyi tammikuussa 1892 Englannissa. Hän käytti kirjailijana nimeä J. R. R. Tolkien. Tolkien kuoli vuonna 1973. Tolkien oli kirjailijan lisäksi englannin kielen professorina Oxfordin yliopistolla. Tolkien pidetään yhä fantasiakirjallisuuden isänä ja nykyajan fantasiakirjallisuuden kehittäjänä. Hänen tunnetuimpiin romaaneihinsa lasketan Silmarillion, Hobitti eli sinne ja takaisin sekä Taru sormusten herrasta. Tolkien oli ehdolla vuonna 1961 Nobelin kirjoituspalkinnon saajaksi mutta palkintolautakunnan mukaan Tolkien ei kirjoittanut tarpeeksi korkeatasoista kirjallisuutta.

Tolkien kehitti mielikuvituksellisen maailman, jonka hän nimesi Keski-maaksi. Tolkien esittää teoksissaan Keski-maan hyvin yksityiskohtaisesti. Keski-Maan kansoilla on omat kielensä, historiansa, kulttuurinsa sekä maatieteensä. Ideoita luomuksilleen Tolkien sai tutustumalla mytologiaan ja eepoksiin. Tolkien on kertonut saavansa inspiraatiota myös Kalevalasta, Suomen kansalliseepoksesta.

Kuuntele Ilmaiseksi: