Samuli Äänikirja

3.3/5

Kirjoittaja: Johannes Lahtela

Äänikirja

Johdanto

Samuli Pimeydestä valoon teos kertoo koskettavalla tavalla tunnetun näyttelijän ja laujan tarinan. Edelmann kävi pohjalla alkoholisminsa ja mielenterveyden haasteiden takia mutta pystyi raitistumisensa kautta nousemaan kohti valoa. Edelmann on ollut raittiina vuodesta 2000. Kirja pohjautuu kahden miehen, Samulin ja Lahtelan keskusteluihin. Edelmann ja Lahtela tapasivat toiseensa ensimmäistä kertaa alkoholistien vertaistukiryhmässä. Vaikka kirja kantaa nimen Samuli käsitellään teoksessa molempien miehen raitistamista sekä heidän hengellisestä heräämistänsä. Kirjassa pääsee ääneen myös Edelmannin äiti sekä ex-puolisoita.

Samuli äänikirja julkaistiin vuonna 2021. Samuli äänikirja ilmainen on äänittänyt kirjailija itse, Johannes Lahtela. Pituudeltaan äänikirja on yli 7 tuntia pitkä. Lahtela on kirjailijan lisäksi sekä teologi että näyttelijä.

Kirjasta: Samuli

Samuli Casimir Edelmann syntyi vuonna 1968 Porissa. Hänen äitinsä on näyttelijä ja isä säveltäjä. Myös Edelmannin kolme enoa ovat näyttelijöitä. Voi sanoa, että Edelmann syntyi taiteeseen ja taide on aina ollut läsnä hänen elämässään.

Teoksessa kerrotaan Edelmannin jäävän koukkuun alkoholiin jo 11-vuotiaana. Edelmann myöntää olevansa riippuvainen myös seksistä, uhkapeleistä ja herkuista. Samuli on hyvin rehellinen, rohkea ja kaunistematon kertomus tunnetusta ja rakastetusta näyttelijästä ja laulajasta, jota on jopa kutsuttu mediakammoiseksi. Tällaista Samuli Edelmannia ei olla aiemmin julkisuudessa nähty, kun tässä kirjassa paljastuu.  

Vuosina 1989–1991 Edelmann kävi Teatterikorkeakoulua vuosina 1989–1991. Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Talvisota, Häjyt ja Minä ja Morrison. Kirjassa kerrotaan, kuinka Edelmann Häjyt elokuvan kuvauksissa sammui Alahärmän hautausmaalle ja kuinka seuraavan päivän oksentelu vei hänet sairaalaan asti. 

Laulajana Edelmann on toiminut vuodesta 1990 asti. Muun muassa laulut Pienestä kiinni, Peggy ja duetto Tuhat yötä yhdessä aikakoneen Sannin kanssa ovat olleet menestyksiä. Edelmann on voittanut kolme Emmy-palkintoa musiikistaan. Edelmann on myös osallistunut Vain elämää tv-ohjelmaan vuonna 2014.

Kirjassa Edelman avaa myös omia mielenterveydellisiä haasteitaan ja sairauksiaan. Edelmannille todettiin olevan psykoosissa juuri ennen hänen raitistumistaan. Teoksessa käsitellään myös Edelmannin itsemurha ajatuksia. Pohjalla ollut Edelmann nousi kohti valoa raitistumisen myötä.

Samuli äänikirja ilmainen on loistavaa kuunneltavaa. Se on koskettava ja rankka mutta myös toivoa täynnä. Kirjaa varten Lahtela haastatteli myös muun muassa Edelmannin äitiä ja ex-puolisoita. Teoksessa monen ihmisen näkemys Edelmannin vaikeasta elämäntilanteesta ja siitä selviämisestä ja sen vaikutuksesta heidän omaan elämäänsä tekee kirjasta myös monipuolisemman. Teos sekä Samuli äänikirja julkaistiin vuonna 2021. Samuli äänikirja on äänittänyt kirjailija itse, Johannes Lahtela.

Kirjailijasta: Johannes Lahtela

Johannes Lahtela syntyi vuonna 1975 Helsingissä. Hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2001. Hän on tullut tunnetuiksi teatterilavoista muun muassa Macbeth näytelmässä Vaasan kaupunginteatterissa. Lahtela on myös tehnyt elokuva-, TV- ja radiorooleja. Näyttelijän lisäksi Lahtela on pappi ja kirjailija.

Kirjailijana Lahtinen erikoisalaansa on runomonologit. Lahtela on perustanut Esiintymistaidon akatemia Ilkka Tyynelän kanssa vuonna 2009. Lahtela on vihitty ortodoksisen kirkon papiksi vuonna 2017. Hän on tehnyt maisteri tutkinnan ortodoksien teologista. Tuolloin Lahtela kirjoitti loppututkielman alkoholismista hengellisenä sairautena. Lahtela on naimisissa Anna-Leena Sipilän kanssa, myöskin hän on näyttelijä.

Samuli Pimeydestä valoon on Lahtelan esikoiskirja. Häneltä julkaistaan vuonna 2022 teos Pää pilvissä, kiviä kengässä.

Kuuntele Ilmaiseksi: