Sairas ja viallinen Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Elinor Cleghorn

Äänikirja

Johdanto

Tohtori ja asiantuntija Elinor Cleghornin on kirjoittanut vuonna 2021 esikoiskirjansa, tiedekirjan, koskien naisten terveyttä ja kuinka lääketiede on historian silmissä kohdellut naisia sekä kuinka naisten sairaudet ovat aina olleet eriarvoisessa asemassa. Sairas ja viallinen äänikirja valottaa naisten asemaa koko tunnetun lääkehistorian aikana, alkaen antiikin Kreikassa missä naisen kohtu oli keksipisteenä mistä siirrytään noitavainoihin jonka jälkeen kuvataan, miten naisten sairaudet olivat yhtä kuin hysteria 1800-luvulla. Kirja päättyy nykyaikaan.

Kirja sisältää monia tarinoita naisista ja heidän kokemuksistaan, mukaan lukien kirjailijan omat kokemukset.  Sairas ja viallinen äänikirja ilmainen on Annu Valosen äänittämä. Äänikirjan pituus on 17 tuntia ja 6 minuuttia pitkä. Suomennoksen on tehnyt Veli-Pekka Ketola.

Kirjasta: Sairas ja viallinen

Naistutkija ja kulttuurihistorian asiantuntija Elinor Cleghornin sairastui ja oli lopulta lähellä kuolla, silti hänen vaivojaan ei otettu vakavasti ja hänelle sanottiin, että hän on vaan stressaantunut, väsynyt ja että hän oli yliherkkä. Lopulta hänelle kuitenkin diagnosoitiin punahukka niminen sairaus, lyhenne SLE, joka on hyvin monimuotoinen autoimmuunisairaus kuuluen reumasairauksiin. Sairas on yleisempi naisten kesken.

Sairas ja viallinen kirja kertoo kirjailijan omasta matkastaan. Selvitettyään vakavasta sairaudestaan hän päätti tutkia miksi häntä ei otettu alun perinkään vakavasti ja hän halusi myös ottaa selvää enemmän taudistaan jota hänellä oli. Tutkimuksensa aikana hän löysi kautta historian naisia jotka olivat sairastaneet punahukkaan mutta ennen kaikkea hän löysi häkeltyviä todisteita siitä, miten lääketiede on kautta historian suhtautunut sairaisiin naisiin. Naisia on ajateltu olevan mielenvikaisia, viallisina ja sopeutumattomina.

Näistä havainnoista syntyi Sairas ja viallinen äänikirja ilmainen. Teoksessa kuvataan miten, naisia on muun muassa väkivaltaa käyttäen pakkosyötetty, leikattu ilman nukutusta ja pidetty hysteerisinä ja nainen terveys on lääketieteen historian silmissä aina pidetty enemmän kulttuurisena ja sosiaalisena kysymyksenä, paljon enemmän, kun lääketieteellisenä. 

Sairas ja viallinen äänikirja palaa alussa antiikin Kreikkaan missä länsimainen lääketiede sai alkuunsa. Hippokrates oli tietävästi ensimmäinen lääkäri joka selitti sairaudet fyysisillä syillä eikä jumalia tai henkiä. Muinaisen Kreikan naisilla oli yksi tehtävä; synnyttää. Joten naisen tärkeimpinä tehtävänä katsottiin olevan hänen lisääntymiselimensä ja näin olleen katsottiin, että kaikki naisten sairastumiset johtuivat joko kohdusta, synnytyksiin tai kuukautisiin. Hedelmällisyydellä oli myös oman roolinsa naisen terveydessä.

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat, että kohtu voi vaeltaa kehossa ja sen myötä aiheuttaa häiriöitä ja sairauksia koko kehossa. Vaikka näin ei ole on kohtu ja lisääntymiselimet säädellyt naisten terveyttä nykyajassakin.

Kirjailijasta: Elinor Cleghorn

Tohtori Elinor Cleghorn syntyi vuonna 1980 Isossa-Britanniassa.  Cleghorn on koulutukseltaan tohtori, hän on erikoistunut feministiseen naistutkimukseen sekä kulttuurihistorian asiantuntija. Hän on työskennellyt muun muassa tutkijana Oxfordin yliopistossa. Cleghorn on toiminut luennoitsijana ja esiintyjänä muun muassa BBC:n keskusteluohjelmissa ja Tate Modernissa, nykyajan taiteen instituutiossa.

Tällä hetkellä Cleghorn asuu perheineen Sussexissa, Iso-Britanniassa, missä hän toimii tutkijana ja vapaana kirjoittajana. Sairas ja viallinen on hänen ensimmäinen tietokirjansa. Kirjassaan Cleghorn on hyvin avoin omasta sairaudestaan ja se oli myös hänen omankohtainen kohtalonsa ja lääkäreiden kohtelua joka sai hänet kirjoittamaan kyseisen kirjan. Cleghorn kirjoittaa kirjansa johdannossa, että hän usein koki lääkäreiden kohdellen häntä ja hänen vaivojaan ylimielisesti.

Kuuntele Ilmaiseksi: