Säätiö Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Isaac Asimov

Äänikirja

Johdanto

Säätiö on kirjailijan Isaac Aismovin tieteiskirja josta on muodostanut todella klassikko. Kirjasarjan ensimmäinen osa Säätiö kertoo psykohistorioitsista Hari Seldon joka on keksinyt tavan millä voidaan lyhentää tulevaa synkkää aikakautta. Seldon on ennustanut, että Linnunradalla sijaitseva iso Imperiumi Trantorin tulee tuhoutumaan. Seldon perustaa avaruuden laidan paikkeille Säätiön. Säätiön tarkoitusperä on säilyttää hyvien vuosien saavutuksia synkkää tulevaisuutta varten ja tämän avulla kuljettaa tietoa tulevaisuuteen asti ja vaikean aikakauden läpi.

Säätiö on mestariteos ja tieteiskirjallisuuden merkkipaalu. Säätiö äänikirja on tarina uskonnosta, vallankäytöstä ja kaupankäynnistä ajan ja avaruuden ulkopuolella.

Säätiö äänikirja ilmainen on Juha-Sakari Hippin äänittämä ja Tuulikki Lahden kääntämä. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 37 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Säätiö

Säätiö kirjasarjan ensimmäinen osa kertoo Säätiön perustamisesta ja sen perustajasta. Säätiö äänikirja alkaa sillä tavalla, että Hari Seldon, yksi Trantorin Imperiumin miljardeista asukkaista, ennustaa että noin sadan vuoden päästä alkaa synkkä ja vaikea aikakausi joka tulee kestämään tuhansia vuosia. Matemaattisesti lahjakas pyskohistorioitsija Seldon perustaa paikan nimeltään Säätiö.

Säätiö äänikirja ilmainen kertoo miten Säätiö koostu alkuun vaan noin 100 000 hengen muodostamasta yhteisöstä. Yhteisö aloittaa tallettamaan tietoja ihmisistä ja heidän elämästään ja saavutuksistaan ja kerää näitä jättimäiseksi tiedekirjaksi, ensyklopediaksi. Seldon on päätellyt, että näin voitaisiin lyhentää vaikeaa aikakautta koska näin kaiken ei tarvitsisi keksiä alusta.

Kirja jatkaa kuvaillen, kun Säätiö muuttaa kauas keskuksesta, aivan galaksin reunalle omalle planeetalleen kauas muista ihmisistä.  Planeetalla ei ole luonnonvaroja eikä minkäänlaisia ylimäärääsi oikeuksia vaan se on oikeastaan jätetty vaan olemaan. Säätiö äänikirjan mukaan ajan saattueessa Imperiumin hallitsijat tuntuu unohtavan minkä takia Säätiön yhteisö asuvat kaukana muista tai mikä heidän tehtävänsä on. Imperiumin jäsenet ovat sitä mieltä, etteivät säätiöläiset ainakaan tee mitään järkevää. Tässä on lyhennettynä Säätiö kirjan tapahtumat.

Säätiö herättää kuuntelijassa ajatuksia. Miten meidän kävisi, jos jostain syystä kaikki tähän asti kerätty tieto katoaisi? Olisiko olemassa joku tapa jolla säilyttää ihmisten saavutuksia, ellei ne säilyisi digitaalisessa muodossaan? Kuinka kauan menisi rakentaa kaiken uudestaan, jos kaikki tuhottuisi?

Säätiö trilogian kirjasarjan osat ovat nimeltään Säätiö, Säätiö ja Imperiumi ja Toinen Säätiö. Säätiö sarjaan on myös tehty sekä jatko-osia ja esiosia. Säätiöstä on tehty vuonna 2021 Apple-TV:n filmatisointi nimeltään Foundation. Sarjaa tähdittää muun muassa Jared Harris ja suomalainen Laura Birn. Vaikka filmatisointi enemmänkin raapii vaan pintaa Asimovin kirjoistaan, se on upeasti tehty.

Kirjailijasta: Isaac Asimov

Isaac Asimov syntyi vuonna 1920 Venäjällä. Hän muutti perheensä kanssa New Yorkiin kolmevuotiaana ja asui Yhdysvalloissa loppu elämänsä. Asimov oli biokemisti ja palkittu tieteiskirjailija, valtavalla tuotannolla. Asimov kirjoitti uransa aikana yli 500 teosta. Kaikista tunnetuimpia hänen tuotannostaan ovat Säätiö-kirjasarja sekä Robotti-sarja. Pääasiassa Asimov kirjoitti tiede- ja tieteiskirjoja. Asimov on saanut kirjailija työstään muun muassa Hugo-, Locus- ja Nebula-palkinnot ja hänet on vielä tämän lisäksi nimetty yhdeksi tieteiskirjallisuuden Grand Masteriksi elämäntyönsä johtuen.

Asimovia pidetään kautta aikojen yhtenä tärkeimmistä tieteiskirjailijoista. Hänen nimeänsä käytetään vieläkin tieteiskirjallisuuden viikkolehdessä nimeltään Isaac Asimov’s. Koulutukseltaan Asimov on biokemian tohtori. Hän opiskeli kemiaa Columbian yliopistolla. Hän valmistui vuonna 1948.

Kuuntele Ilmaiseksi: