Ruotsin mafia Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Lasse Wierup & Matti Larsson

Äänikirja

Johdanto

Ruotsin mafia on kauhistuttava kuvaus ruotsalaisessa yhteiskunnassa toimivasta järjestyneestä rikollisuudesta ja jengien lisääntyneestä vallasta sekä näiden vaikutuksesta. Nykypäiväiseen rikosaaltoon kuuluvat palkkamurhat, kiristys, lahjukset, levottomuudet yleisillä paikoilla ja todistajien vaientaminen. Ruotsin mafia äänikirja kuvailee miten ja miksi näin on käynyt. Toimittajakaksikko Wierup ja Larsson kartoittavat kirjassaan rikollisjengejä, näiden jäseniä sekä heidän tekemiään rikoksia.

He ovat haastatelleet jengien nykyisiä ja entisiä jäseniä, poliiseja, syyttäjiä, uhria ja lähteitä jotka eivät aiemmin ole ollut suostuvaisia haastatteluihin. Heidän kertomistaan tarinoista syntyi ainutlaatuinen kokokuva alamaailmasta missä ihmishenki ei ole minkään arvoinen ja missä raha, aseet, huumeet ja väkivalta vallitsee. Ruotsin mafia äänikirja ilmainen on Jari Nissisen äänittämä. Äänikirjan pituus on 15 tuntia ja 37 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Tarja Lipponen.

Kirjasta: Ruotsin mafia

Ruotsin mafia kirja kuvailee Ruotsissa olevaa järjestynyttä rikollissuutta kattavasti ja ainutlaatuisesti. Ruotsin mafia äänikirja käy läpi sekä moottoripyöräjengien historiaa ja jengien rantautumistaan Ruotsiin. Kirjassa saa tutustua myös muun muassa vankilajengeihin sekä siirtolaisjengeihin. Vankilaisjengeihin lukeutuu suomalais-ruotsalainen jengi Wolfpack.

Ruotsin mafia äänikirja ilmainen on kirjoittanut kokeneet toimittajat Matti Larsson ja Lasse Wierup ja sen huomaakin hyvin kirjan sisällöstä. Kirjoittajat ovat haastatellut kirjaa varten jengien pomoja, jäseniä ja entisiä jäseniä, virkavaltaa sekä uhria ja heidän läheisiään.

Kirjan antista selviää hyvin nopeasti, että rikolliset eivät ole vahingossa ajautuneet tällaiselle polulle vaan he ovat itse halunneet sinne. Rikollisen elämään jopa pyritään. Kirjassa monet rikolliset kertovat kuinka he ihailevat muun muassa elokuvien rikollisia ja pelkäävät muuttua tavalliseksi ihmiseksi, Svenssoniksi.

Ruotsin mafian äänikirja kuvailee kuinka kirjassa esiintyvät rikolliset tyytyväisiä uravalinnastaan, heillä on rahaa, kauniita naisia ja veliasemaa, heillä on siis kanssarikollisia. Tässä teoksessa ei anneta rikollisten elämästä varoittavia esimerkkejä taikka olla kriittisiä rikollisten elämäntapaa kohtaan vaikkakin rikollisten puheissa onkin naiivisuutta ja lapsellista asennetta.

Kirjasta saa käsityksen, ja varmasti paikkansa pitääkin, että poliisin toiminta on sekä liian byrokraattista että liian tehotonta tämän kaltaisen rikollisuuden torjuntaan. Kirjassa toki kuvataan muutama onnistunut operaatio mutta huolimatta tästä käy ilmi, ettei poliisi tunnu edes haluavan ottaa rikollisten aiheuttamaa uhkaa vakavasti. Päinvastoin kirjassa kerrotaan, että jengeillä ja poliisilla on joskus liian hyvätkin välit keskenänsä.

Jengien rikollinen toiminta onkin liian useasti kohdistunut siviileihin eikä poliisi ole onnistunut heitä suojelemaan, ei uhkaavien tilanteiden tai tositilaanteessa. Tämä johtuu sekä tehottomuudesta, kateudesta tai byrokratiasta taikka ollut yhteissumma näistä kaikista tekijöistä.

Ruotsin mafia on kiinnostava kirja joka sisällöllään kauhistuttaa ja ihmetyttää.

Kirjailijasta: Lasse Wierup ja Matti Larsson

Lasse Wierup syntyi vuonna 1971 Ruotsissa. Hän on toimittaja ja kirjailija. Wierup on järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut toimittaja lehdessä Dagens Nyhter vuodesta 2003 lähtien. Hän on kirjoittanut muun muassa ruotsalaisesta rikosmaailmasta soluttautujan näkökulmasta kirjassaan Infiltratören – Den smutsigaste härvan inom svensk polis sekä kirjan Kokain, keskiluokan huumeongelmasta.

Matti Larsson syntyi vuonna 1967 Ruotsissa. Koulutukseltaan Larsson on toimittaja. Hän on toiminut uutistoimisto Sirenin päätoimittajana vuodesta 2001 lähtien.  Vuonna 2011 Larssonille myönnettiin Förening Grävande Journalisterin kunniamaininta toiminnastaan liittyen vuoden 2010 eduskuntavaalien aikana. Hän on aiemminkin palkittu toimittajan työstään. Wierup ja Larsson ovat myös kirjoittanut Ruotsin mafian kirjan jatko osan.  

Kuuntele Ilmaiseksi: