Rottien saari Äänikirja

3.7/5

Kirjoittaja: Jo Nesbø

Äänikirja

Johdanto

Jo Nesbøn Rottien saari sisältää viisi kertomusta ihmismielen pahuudesta ja julmuudesta, yhteiskunnan rajamaailmasta. Rikostarinoiden tapahtumat sijaitsevat eri paikossa maapalloamme. Vaikka tarinat eivät kuule muuten mitenkään yhteen heitä yhdistää kuitenkin se, ettei niissä ole maailma sellainen, kun me sen tunnemme ja jokaisessa ihmisen hengenlähtö on erittäin suuressa vaarassa. Rottien saari äänikirja ilmainen kuvaa kauhukuvaa sekä karua ajankohtaisuutta. Tarinoiden tapahtuma aika on jossain vaiheessa tulevaisuutta, sitä tarkemmin aika ei ole tarinoissa määritetty.

 Rottien saari äänikirja on Jukka Pitkäsen lukeman hieman alle kolmetoista tuntia pitkä. Teoksen on suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen ja Suomessa kirja julkaistiin vuonna 2021. Rottien saari kertomuksineen jännittävä, koukuttava ja ajatuksia herättävä kirja.

Kirjasta: Rottien saari

Rottien saari kuvaa viidessä tarinassaan ihmisen mustaa mieltä, kykyä tuoda muille ihmisille tarkoituksellaan tuskaa sekä rajua tapaa kylvätä pahuutta ympäriinsä. Tarinoissa teemana on myös kosto ja oikeudenmukaisuus. Rottien saari äänikirjaa saa pohtimaan onko se moraalisesti oikeutettua kostaa kohtaamansa pahuutta.

Rottien saari koostuu tarinan tapahtumat tulevat yhteiskunnan raunioilta. Tarinoissa on rikoksia ja julmuutta. Rottien saari äänikirja ilmainen koostu tarinoista pahuudesta joka kumpuaa ihmisen sisältä. Pahuuden syntyminen johtaa lukijan seitsemiin kuolemansyntiin, tarinoissa käsitellään sitä pimeyttä mitä ahneus, mustasukkaisuus ja raha voivat herättää ihmisissä. Tapahtumat kulkevat jossain määrittelemättömässä tulevaisuudessa ja ympäri maailmaa.

Rottien saari viisi tarinaa ovat nimeltään Rottien saari, Makulaattori, Kaskaat, Seerumi ja Musta hevonen. Tarinoissa Nesbø sukeltaa syvään ihmisten mustiin sielunmaisemiin. Vaikka tarinat ovat synkkiä ovat niissä myös kuvattu inhimillisyyttä ja ihmisen tahdosta toimia oikein, pahakaan ei ole läpikotaisin paha. Se mikä on oikea ratkaisu ei välttämättä ole kaunista mutta kuitenkin oikeutettu. 

Tarina Rottien saaresta kertoo miten väkivaltainen moottoripyöräjengi uhkaa kokonaista pikkukaupunkia. Jengin pomo on kaupungin valtaapitävän poika, joten kaupungin asukkailla on vaikeuksia taistella jengiä vastaan. Tarinassa valta ja raha määrittelevät ja käsittelee korruptiota ja hankaluuksista kun ei uskalleta nostaa syytteitä. Kirjailijan tapa rakentaa ja viedä tarinaa eteenpäin on erittäin taidokkaasti tehty. Rottien saari äänikirja aiheuttaa kuuntelijassa äärettömästi myötätuntoa kaupungin asukkaita kohtaan ja toivoa että oikeus saisi toteutua tarinassa.

Nesbøn kuvaama tulevaisuus ei ole kaunis mutta ajatuksia herättävä. Kirja ei kuitenkaan sovellu herkille, tarina on pahin, elikkä jännitystä hakeville parasta, Nesbøn antia. Tarinoissa tulee vastaan paljon yllättäviä kohtia ja on helppoa viihtyä kirjan parissa. Tarinoissa kuolema on varjona läsnä jokaisella sivulla.

Kirjailijasta: Jo Nesbø

Jo Nesbø syntyi vuonna 1960 Oslossa, Norjassa.  Nesbø on norjalainen palkittu kirjailija, muusikko ja aiemmin hän on toiminut myös pörssimeklarina. Nesbø on Norjan ehdottomasti kansainvälisesti tunnetuin rikoskirjailija. Hänen teoksiaan on yhteensä myyty yli 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 50 kielelle. Varsinkin hänen kirjoittamia romaaneja Lepakkomaisen, Punarinta ja Suruton on saanut kiitosta lukijoilta ja teokset ovat myös palkittu useasti.

Nesbøn aloitti vuonna 1997 esikoisteoksellaan Lepakkomies hyvin menestyneen Harry Hole -rikosromaanien sarjan. Rikoskirjojen lisäksi Nesbø on kirjoittanut muun muassa lastenkirjoja esimerkiksi Tohtori Proktorista kertova kirjasarja sekä novelleja ja lyhytromaaneja. Hän on myös julkaissut vuoden 1993 ja vuoden 2006 välillä kymmenen musiikkilevyä.

Kuuntele Ilmaiseksi: