Ronja ryövärintytär Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Astrid Lindgren

Äänikirja

Johdanto

Ronja ryövärintytär on Astrid Lindgrenin kirjoittama satuklassikko vuodelta 1981. Ronja ryövärintytär äänikirja on äänittänyt Ritva Vepsä ja äänikirjan pituus on noin 6 tuntia pitkä. Tarinassa ryövärin tytär nimeltä Ronja ystävystyy poikaan jonka kanssa hän ei saisi olla tekemisissään. Poika on Ronjan isän perivihollisen lapsi. Tarina on lapsille suunnattu Julia ja Romeo kaltainen tarina. Tarinassa vallitseva teema on ystävyys ja ystävyyden voima. Tarinassa lapset kapinoivat vanhempiaan kohtaan ja heidän kokemaansa vääryyttä vastaan sekä taistelevat ystävyydestään. 

Ronja ryövärintytär kirja kuuluu sarjaan Lindgren klassikot. Sarjaan kuuluu muun muassa Marikki ja Saariston lapset. Ronja ryövärintytär äänikirja ilmainen julkaistiin vuonna 2018. Kirjan suomennoksen on tehnyt Tuula Taanila.

Kirjasta: Ronja ryövärintytär

Ronja on ryövärinjoukkueen päällikön Matiaksen ja hänen naisensa Loviisan ainut lapsi. Ryövärit asuvat Matiaksenlinnassa. Linna sijaitsee metsässä nimeltään Matiaksenmetsä. Sinä yönä, kun Ronja syntyy, salama iskee linnaan ja jakaa sen kahtia.

Tarinassa eletään keskiajalla. Ronja on tarinan alussa noin 10-vuotias. Hänellä ei ole samanikäisiä kavereita koska niitä Matiaksenmetsässä ei yksinkertaisesti ole, ei ainakaan ole aiemmin ollut. Ronja ryövärintytär äänikirja alkaa siitä, kun Ronja uskaltautuu ensimmäisiä kertoja yksin metsään. Metsässä vaani monenlaisia vaaroja ja olioita. Jotkut oliot kuten ajattaret voivat olla vaarallisia mutta jotkut oliot kuten kakkiaiset ovat harmittomia, ehkä hieman ärsyttäviä.

Ronja ryövärintytär äänikirja ilmainen muuttuu jännittäväksi, kun Ronja kohtaa metsässä samanikäinen poika nimeltä Birk. Birk on toisen ryövärinporukan johtajan Borkan ja hänen vaimonsa Undiksen ainut lapsi. Borka ryöväriporukkoineen ovat muuttaneet Matiaksenlinnaan toiseen puolikkaaseen. Luonnollisesti Borka porukkoineen ovat Matiaksen ja hänen porukkansa perivihollisia.

Metsässä lapset ystävystyvät ja liikkuvat yhdessä leikkien ja seikkaillen aamusta iltaan. Birkistä Ronja saa ensimmäisen ystävänsä. Lapset tietävät, että heidän vanhempiensa eivät hyväksyisi heidän ystävyytensä ja niin lopulta käy. Lasten välinen ystävyys on kuitenkin niin vahva, etteivät heidän isien kiellot eikä uhkaillut auta. Ronja valitsee kiperässä tilanteessa Birkin isänsä tilasta joka tuhoaa hänen isänsä. Lapset jopa karkailevat kotoa ja muuttavat metsässä luolaan.

Ronja ryöväritytär sadulla on onnellinen loppu, aivan kuten hyvässä sadussa kuulukin. Ronja ryövärintytär äänikirja päättyy siihen, että lapset saavat isiensä yhdistämään voimansa yhdeksi isoksi vahvaksi ryövärinporukaksi.

Ronja ryövärintytär on kertomus ystävyydestä, sen voimasta ja uskollisuudesta. Tarinan aikana Ronja pelastaa Birkin putoamasta jyrkänteestä ja Birk pelastaa Ronjan kaksi kertaa uhkaavasta tilanteesta.

Ronja ryövärintytär on elokuvasoitu vuonna 1983 Tage Danielsonin ohjaamana.

Kirjailijasta: Astrid Lindgren

Astrid Lindgren syntyi vuonna 1907 Vimmerbyssä Ruotsissa ja kuoli Tukholmassa vuonna 2002. Lindgren on maailmanlaajuisesti yksi tunnetuimmasta lastenkirjailijoista.  Hänen teoksiansa on myyty yhteensä yli 80 miljoonaa kappaletta ja hänen 53 teoksensa on yhteensä käännetty yli sadalle eri kielelle. Lindgrenin tunnetuimpia kirjoja ovat kirjasarjat Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Katto Kassinen, Saariston lapset, Marikki ja Melukylän lapset. Hän on myös kirjoittanut suurta suosiota saavuttaneet yksittäiset kertomukset Ronja Ryövärintytär, Mio, poikani Mio, Lotta sekä Veljeni Leijonamieli. 

Lindgren työskenteli kirjoittamistyönsä ohella lastenkirjatoimittajana tunnetuissa kustannusyhtiössä Raben & Sjögren vuodesta 1945 vuoteen 1970 asti. Lindgrenin ensimmäinen julkaistu kirja oli nimeltään Riitta-Maija keventää sydäntään. Kirja oli nuorille suunnattu romaani, se julkaistiin vuonna 1945.

Kuuntele Ilmaiseksi: